ABDOMINOPLASTIKA ali PREOBLIKOVANJE TREBUHA

0 5,700

Vprašali smo kirurga. Kako poteka:

 

Odvečna in raztegnjena koža trebuha s strijami je največkrat posledica nosečnosti in večjih nihanj telesne teže. Dodatno stanje poslabša prirojeno zmajšana elastičnost kože ter telesna neaktivnost.

 

Spremljajoče težave so pogosto ohlapne in raztegnjene trebušne mišice in kopičenje podkožnega maščevja, ki se ga po naravni poti ne moremo znebiti. Kreme in masaže pri odpravljanju tovrstnih težav niso učinkovite in edini način za čvrstejši in bolj plosk trebuh je kirurški poseg, ki ga imenujemo adominoplastika. Z njim odstranimo odvečno strijasto spremenjeno kožo, približamo raztegnjene trebušne mišice, ter izsesamo pretirano nakopičeno podkožno maščevje.

 

Obenem lahko preoblikujemo tudi popek. Trebuh po posegu izgleda čvrstejši, bolj plosk, koža napeta in brez strij. Trebušno steno lahko preoblikujemo na različne načine. Vrsta posega je odvisna od kakovosti kože, količine podkožnega maščevja, lastnosti mišic in želja pacienta.

Manjšo abdominoplastiko pri kateri odstranimo spremenjeno kožo pod popkom lahko opravimo v lokalni anesteziji praviloma pa je potreben poseg v splošni anesteziji. Podobno lahko izboljšamo izgled brazgotine po carskem rezu.

 

Ob pravilno izbrani vrsti posega upoštevajoč dejavnike tveganja in natančni kirurški tehniki so zapleti tovrstnih posegov izredno redki .

Kje potekajo brazgotine?

Pri vseh vrstah abdominoplastike brazgotine potekajo vodoravno v spodnjem delu trebuha. Skrite so pod spodnjim perilom ali kopalkami. Praviloma je brazgotina tudi ob popku in izjemoma, če je potrebno odstraniti obilo odvečne kože tudi navpično po sredini trebuha.

Če odvečne kože ni veliko, lahko trebuh popravimo že z mini-abdominoplastiko, ki pusti le kratko brazgotino v spodnjem delu trebuha.

Kako poteka okrevanje?

Po operaciji je približno tri tedne potrebno kompresijski trak za trebuh (steznik). Nekaj ur po posegu pacient lahko odide domov. Šivi, ki sčasoma razpadejo potekajo pod kožo, tako da odstranjevanje ni potrebno. Pacient lahko prične s telesno vadbo brez omejitev tri mesece po posegu, v vmesenm času odsvetujemo dvigovanje težjih bremen.

Vsi bolniki imajo zaradi prekinitve in raztegnitve kožnih živčnih vej prehodno zmanjšano občutljivost za dotik v operiranem področju.

as. Peter Zorman, dr.med.

Zdravnik, plastični in estetski kirurg
+ 386 41 340 280
PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
www.plasticna-kirurgija.si

-Oglasi-

Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.