ALI JE HIFU ZAMENJAVA ZA KIRURŠKI DVIG OBRAZA?

Dr. Zorman odgovarja na naša vprašanja….

0 5,621

ALI JE HIFU ZAMENJAVA ZA KIRURŠKI DVIG OBRAZA?

Žal ne. Zavajajoče oglaševanega kot nekirurški lifting ali nekirurški facelift, HIFU težko primerjamo s kirurškim dvigom obraza in vratu.

 

Učvrstitev kože in podkožnih tkiv s HIFU je primerna metoda za mlajše paciente, ki imajo manj oziroma zmerno izražene znake staranja in so pripravljeni poseg ponoviti, da bi upočasnili procese staranja. Obenem morajo sprejeti dejstvo, da rezultati po prvem posegu morda ne bodo očitni. Dolgoročno je poseg primeren tudi za paciente, ki želijo podaljšati učinek kirurških posegov pri katerih tkiva dvignemo in odstranimo odvečno kožo. Gledano s svetlejše plati pa kljub temu, da je ob enkratnem posegu učinkovitost minimalna poseg ne zahteva nobene priprave, je varen, neinvaziven ter praktično brez zapletov in okrevanja.

 

Foto: Profimedia
Za paciente, ki imajo nekoliko bolj izrazite znake staranja, odvečno kožo, globoke gube in povešena tkiva ali za paciente, ki si želijo očitnih in takojšnjih rezultatov pa je kirurški poseg primernejša metoda. Dvig obraza ali facelift je še vedno najučinkovitejša tehnika pomlajevanja obraza in vratu, ki z obraza lahko izbriše desetletje ali več. Kljub sodobnim operativnim tehnikam pa gre za kirurški poseg, ki je neizogibno povezan z brazgotinami, daljšim okrevanjem in večjim enkratnim stroškom.

ZA KOGA HIFU NI PRIMEREN?

Učvrstitev kože s HIFU ni primerna za paciente z vnetji ali ranami na mestih posega, paciente s cističnimi aknami, kovinskimi vsadki ter sistemskimi ali lokaliziranimi boleznimi, ki bi lahko povzročile upočasnjeno celjenje. Poseg ni priporočljiv pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi in pri psihično nestabilnih ljudeh.

KAKO SE PRIPRAVITI NA POSEG?

Posebna priprava na poseg ni potrebna. Pred in po posegu se lahko normalno prehranjujete, ste telesno aktivni in opravljate svoje delo. Priporočamo, da s predelov, kjer bomo opravili poseg odstranite ličila in kozmetiko za nego kože. Po nasvetu zdravnika lahko uro pred posegom vzamete tudi tablete za lajšanje bolečine (Lekadol, Naklofen, Nalgesin, Brufen, Ketonal, Analgin), da bo nelagodje med posegom manjše. Pred posegom se boste z zdravnikom pogovorili o primernosti posega za težave, ki jih želite odpraviti, ostalih možnostih, kakor tudi o pričakovanih rezultatih in okrevanju.
 

KAKO POTEKA POSEG Z HIFU?

Predel kože, kjer bo potekal poseg očistimo ter nanj nanesemo gel za boljšo prevodnost ultrazvoka. Ročnik prislonimo na kožo in v obliki kratkih pulzov apliciramo ultrazvočne valove, ki tkivo segrejejo v izbrani globini. Med posegom boste lahko prehodno občutili rahlo zbadanje, ščemenje ali toploto. Odvisno od velikosti področja in gostote apliciranih pulzov lahko poseg traja med 20 in 90 min. Hlajenje po posegu odpravi nelagodje in zmanjša oteklino.
 

KAKO POTEKA OKREVANJE IN ALI JE HIFU METODA VARNA?

Okrevanja praktično ni in takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom, športnim aktivnostim, delu ali druženju z najbližjimi. Odvisno od sposobnosti telesa za tvorbo novega kolagena lahko prve rezultate pričakujete po nekaj dneh. V naslednjih mesecih praviloma postane koža na predelu kamor smo aplicirali ultrazvok nekoliko čvrstejša in znaki staranja manj izraziti. Glede na rezultat po 6-12 mesecih lahko presodimo ali je ponoven poseg smiseln in potreben.

 

HIFU METODA JE POPOLNOMA VARNA.

 

as. Peter Zorman, dr.med.

Zdravnik, plastični in estetski kirurg
+ 386 41 340 280
PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
www.plasticna-kirurgija.si

 

Foto Profimedia
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.