Ali se za eststke posege odločajo tudi moški in kateri so najpogostejši?

Odgovarja plastični kirurg, dr. Zorman

0 4,864

Moških, ki jih želja po pozitivni spremembi privede k plastičnemu kirurgu, je vse več.

 

Pravilno izbran in dobro izveden poseg lahko pri doseganju boljše kvalitete življenja in osebne sreče v enaki meri kot ženskam pomaga tudi moškim.

Statistike kažejo, da se je število posegov pri moških v zadnjih 15 letih več kot podvojilo. V primerjavi z ženskami predsodki o estetski kirurgiji med moškimi izginjajo nekoliko počasneje, a se zdi, da tudi v tem postajamo vse bolj enaki.
Moški se v različnih življenjskih obdobjih odločajo za drugačne posege. Pri najmlajših prevladujejo želje po spremembah prirojenih nepravilnosti, najpogosteje štrlečih uhljev. Sledijo težave zaradi prevelikega ali nepravilno oblikovanega nosu ter premajhne in »ne dovolj možate« brade. Moške v srednjih in zrelih letih lahko zmotijo znaki staranja, ki jih čas izrisuje na njihovem obrazu.

 

 

Povešanje tkiv lahko spremeni izraz in nekatere moti, da njihov obraz izdaja preveč napadalen, utrujen ali žalosten videz. Da bi ostali konkurenčni na delovnem mestu ali po ločitvi pri iskanju nove ljubezni, si želijo pomlajenega videza obraza in vratu. Nekateri posegi niso vezani na starostno obdobje.

Moške pogosto motijo trdovratne maščobne blazinice na trebuhu in bokih, ki jih je skoraj nemogoče ostraniti z dieto ali telovadbo. Zato je liposukcija pri moških eden najpogostejših operativnih posegov. Pogost poseg je tudi preoblikovanje prsnega koša zaradi povečanih dojk (ginekomastija).

Ta je lahko posledica hormonskih sprememb, debelosti ali stranskih učinkov različnih zdravil. Bolj možato obliko prsnega koša lahko dosežemo tudi z vsatvitvijo silikonskih vsadkov. Vse pogosteje se moški odločajo tudi za manj invazivne posege. Kot pri ženskah je med temi na prvem mestu odpravljanje gub z botulinum toksinom (botoksom), s katerim lahko učinkovito odpravimo gube na čelu, med obrvmi in smejalne gubice ob očeh.

 

 

Niso redki pari, ki na takšne posege prihajajo skupaj. Botulin toksin uporabljamo tudi za zdravljenje hiperhidroze. Pretirano potenje v pazduhah je lahko resna socialna ovira, ki jo učinkovito pozdravimo z vbrizgavanje botulina.

 

 

as. Peter Zorman, dr.med.

       Zdravnik, plastični in estetski kirurg
                   + 386 41 340 280
       PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
               www.plasticna-kirurgija.si

 

-Oglasi-

Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.