ALI STE ŽE SLIŠALI ZA KRIOLIPOLIZO oziroma COOLSLIMMING, ki je metoda odstranjevanja maščobe s hlajenjem?

0 4,684

DR. ZORMAN odgovarja:

KAJ JE KRIOLIPOLIZA, KAKO DELUJE in KAKO SE RAZLIKUJE OD LIPOSUKCIJE?

Naprava za kriolipolizo znana tudi po imenih Coolsculpitng™ ali CoolSlimming™nadzorovano ohladi tkivo in s tem nežno in učinkovito uniči maščobne celice v podkožju. Propadle celice organizem po naravni poti v nekaj mesecih postopno odstrani.
Tehnologijo je leta 2010kot varno in učinkovito metodo za neinvazivno odstranjevanje maščobnih oblog v ledvenem predelu (kasneje pa tudi na drugih predelih) odobrila Ameriška agencija za nadzor hrane in zdravil (FDA). Glede na rezultate pravilno zasnovanih kliničnih raziskav lahko približno 3 mesece po posegu pričakujemo 20-25% stanjšanje podkožnega maščevja na zdravljenem predelu. Zaradi učinkovitosti ter zlasti preproste uporabe z minimalnih stranskimi učinki je kriolpoliza postala vodilna tehnologija za neinvazivno zmanjševanje maščobnih oblog. Čeprav pogosto a zavajoče predstavljena kot alternativa liposukciji je namenjena drugačnim težavam in tudi rezultati z njo niso primerljivi.
Kriolipoliza zmanjša število maščobnih celic (adipocitov) z nadzorovanim termičnim učinkom. Ohladitev na temperaturo okoli 10 stopinj C in nižje vodi do nepovratnih okvar v maščobnih celic, kar povzroči njihovo propadanje. Adipociti so na nižje temperature veliko bolj občutljivi kot okolna tkiva, ki ostanejo nepoškodovana. Vnetni odgovor, ki sledi primarni termični okvari celic med 3. in 14. dnem po posegu poskrbi, da telo na naraven način odmrle celice odstrani. Proces odstranjevanja poteka počasi in postopno in ga v dnevnih presledkih ni moč opaziti. Aseptično vnetje in presnova odmrlih maščobnih celic se končata nekaj mesecev po posegu, ko lahko ocenimo končni rezultat. V nasprotju s hujšanjem, ko se zmanjšuje prostornina maščobnih celic, njihovo število pa ostaja enako, kriolipoliza maščobne celice odstrani za vedno.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED LIPOSUKCIJO IN KRIOLIPOLIZO?

Kljub temu, da liposukcija ostaja najučinkovitejši način za kirurško odstranjevanje maščobnih oblog se vse več ljudi navdušuje nad neinvazivnimi tehnikami kot je kriolipoliza, saj so v zameno za manjšo invazivnost in okrevanje pripravljeni sprejeti slabši rezultat.
Čeprav sta oba posega namenjena trajnemu odstranjevanju izoliranih maščobnih oblog je med njima veliko pomembnih razlik. Nobena od njiju ni namenjena zmanjšanju telesne teže ali odstranjevanju celulita in odvečne kože.
Pri liposukciji skozi eno ali več minimalnih vreznin v koži uvedemo ozke in dolge kanile (votle cevke) s katerimi prekinemo in posesamo maščobo iz podkožja. Odvisno od obsežnosti liposukcije in individualnih značilnosti pacienta liposukcijo opravimo v lokalni anesteziji, sedaciji ali splošni anesteziji. Kriolipoliza pa je minimalno ali ne boleč postopek, ki ga lahko opravimo brez anestezije.
Ročnik naprave za kriolipolizo s podtlakom posesa kožno gubo na mestu aplikacije. Tkivo nadzorovano ohladi do željene temperature, ki selektivno poškoduje maščobne celice in ohrani okolna tkiva. V nekaj mesecih telo po narvi poti odstrani poškodovane maščobne celice s čimer se zmanjša debelina podkožnega tkiva.

Ko se odločamo med liposukcijo in kriolipolizo je pomembo razmisliti o pričakovanih rezultatih, možnih zapletih in okrevanju.

Kriolipoliza je primerna za paciente, ki si želijo nekirurškega zmanjšanja izoliranih maščobnih oblog npr. na trebuhu ali v ledvenem predelu. Pričakovati morajo zmeren rezultat ter v najboljšem primeru do 25% stanjšanje podkožnega maščevja. Upoštevati morajo tudi, da je največkrat za zadovoljiv rezultat potrebno poseg odvisno od regije enkrat ali večkrat ponoviti. Metoda ni najboljša izbira za odstranjevanje maščobe s predelov, kje je podkožno maščevje debelo, čvrsto in ga težko oblikujemo v kožno gubo.
Foto: Profimedia
Rezultati se opazijo po približno mesecu dni in dokončno po pol leta. Glede na podatke objavljenih raziskav je s posegom v povprečju zadovoljnih približno 80% pacientov. Poseg ni pretirano neprijeten, okrevanja po posegu praktično ni in pooperativni zapleti so minimalni, redki in prehodni. Med njimi so najpogostejši: rdečina, modrica, zbadanje, ščemenje in zmanjšana občutljivost na dotik.
Za paciente, ki si želijo boljših rezultatov ali odstranitve maščobe na večjem področju je liposukcija primernejša izbira. Liposukcija je eden najpogostejših estetskih posegov pri katerem lahko odstranimo večjo količino (do 5litrov) podkožnega maščevja naenkrat. Odstranjeno maščobo lahko prenesemo na dele telesa, kjer želimo prostornino povečati  (na obraz, v dojke, v zadnjico). Glede na klinično sliko in pričakovanja so rezultati liposukcije lahko dramatični in opazni že takoj po posegu, čeprav je na dokončne rezultate prav tako potrebo počakati več mesecev. Liposukcija je praktično edini način za preoblikovanje predelov, kjer je podkožno maščevje obilno, čvrsto in se kožna guba težko oblikuje. Okrevanje  je odvisno od števila predelov, kjer opravimo liposukcijo in količine odstranjene maščobe po liposukciji in traja približno teden dni, oteklina in modrica sta v večji ali manjši meri vedno prisotni, a izzvenijo v nekaj tednih.
Izbira ustreznega metode je torej odvisna od pričakovanih ciljev, osebnih želja, zadržkov in časa, ki ga lahko namenite okrevanju. V kolikor bi se radi izognili kirurškemu posegu in ste pripravljeni v zameno sprejeti zmeren manj očiten rezultat, potem je kriolipoliza sprejemljiva opcija. Če pa želite plast podkožnega maščevja znatno stanjšati ali si želite odstranitve maščobe na večih področjih z enim posegom, potem bo liposukcija boljša izbira. V kolikor o stanjšanju podkožnega maščevja na izbranih delih telesa resno razmišljate, je smiseln posvet s plastičnim kirurgom, ki ima izkušnje z obema metodama. Upoštevajoč telesne značilnosti in vaše želje vam bo znal svetovati in vam pomagal pri izbiri. Vzemite si čas in glede pričakovane rezultate, možne zaplete ter potek okrevanja sprejmite premišljeno odločitev.

Kateri so najpogostejši predeli primerni za učinkovito stanjšanje podkožnega maščevja ?

Najprimernejši predeli so:

 • zgornji in spodnji del trebuha
 • stranski in ledveni predel
 • zadajšnji in stranski del prsnega koša v višini nedrčka
 • nadlakti
 • kolena
 • zunanji in notranji del stegen
 • podbradek
 • boki
 • zadnjica in predel pod zadnjico
 • povečana prsa pri moških (psevdoginekomastija)
 • prsni koš tik pod pazduhami

as. Peter Zorman, dr.med.

Zdravnik, plastični in estetski kirurg
+ 386 41 340 280
PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
www.plasticna-kirurgija.si

Foto Profimedia
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.