Od riževe vode do japonske kamelije…Sedem “beauty” trikov, ki bi jih morale čim prej ukrasti Japonkam

Če mislite, da so najpomembnješi dobri geni ali klima, sledi presenečene, ko za vas odkrijemo kaj vse lahko same storite, da bi izgledale mlajše.

 

Japonke so porušile vse rekorde, ko govorimo o mladostnem videzu. Večina njih zgleda vsaj desetetlje mlaše od svoje resnične starosti. Če mislite, da so za dober videz zaslužni samo dobri geni ali klima, boste prav presenečene, ko izveste, da obstajajo triki, ki jih lahko same uvajate, da bi se počutile in izgledale mlajše kot resnično ste. Za vas smo izbrali nekaj navsetov in “trikov” “večno mladosntih” Japonk, ki jih lahko takoj brez slabe vesti ukradete.

Riževa voda za prekrasno kožo

Riž je bogat z vitamini, minerali in antioksidanti, ki kožo ščitijo pred prehitrim staranjem,jo umirjajo in ji dajo sijaj. Japonke že nekaj časa uporabljajo riževo vodo za pranje obraza in las, obstaja pa nekaj metod kako jo pripraviti doma.
Če vam čas dopušča, poizkušajte narediti fermentirano riževo vodo:
 • v čisto posodo dajte pol šalice riža, ki ste ga nekajkrat sprali z vodo
 • dodajte 2 šalice vode in potopite riž za 15 minut
  riž precedite in vodo ohranite v stekleni posodi 1-2 dni na sobni temperaturi
 • fermentirana riževa voda je pripravljena, ko je njen vonj malce kisel. Lahko jo uporabljate za čiščenje obraza ali spiranje las, vendar jo je potrebno razrdečiti z 1-2 čalicama vode. Preostanek riževe vode shranite v hladilniku največ en teden
 • Riževa voda oža pore, pomirja akne, zmekšča kožo in ji daje sijaj
Foto: Pexels

Maska za obraz z morskimi algami

Morske alge so znane po svojih zdravilnih učinkih. Priporočajo se kot del zdrave prehrane, lahko pa jih uporabite tudi na obrazu, da bi koži povrnili sijaj. Masko si lahko pripravite same doma in sicer tako, da pomešate  ¼ kozarca prahu morskih alg z malo tople vode in žlico olivnega olja ter premešate da dobite gladko zmes. Nanesete jo na očiščen obraz, vrat in dekolte, ter pustite delovati 15minut, nato izperite z vodo. Če ste preveč zasedeni da bi si masko pripravljali sami doma, si jo lahko kupite tudi že pripravljeno v kozmetičnih trgovinah.

Uravnotežena prehrana

 1. Nobena skirvnost ni, da hrana vpliva na naše počutje in izgled. Japonska prehrana je super sveža, zdrava in vsebuje sledeča pravila:

  Uživajte več sveže, nepredelane hrane, kot so zelenjava, sadje, riba, žitarice, morske alge, zeleni čaj in fermentirani sojini izdelki, kot je miso. Miso – fermentirana japonska začimba dobro vpliva na imunski sistem in izboljšuje prebavo. Tiste, ki ga poznate, ste ga najverjetneje jedle v obliki japonske juhe miso. Poleg probitotikov, je miso tudi dober izvor proteinov, vlaknin, vitaminov in mineralov, prav tako, pa ga povezujejo tudi z živilom, ki pomaga pri preprečevanju raka.

 2. Jejte manjše količine živalskih izdelkov.
 3. iz jedilnika črtajte predelano in sladko hrano.

Vzdrževanje visoke ravni kolagena

Pomembnost kolagena pri vzdrževanju mladostnega izgleda kože ne gre ignorirati. Kolagen daje koži elastičnost, omogoča ji hidriranost in zdrav sijajen izgled. Poleg tega pomaga telesu, da uspešno metabolizira maščobe. V kozmetiki, “anti-agingu” in industriji lepote je vsak izdelek, vsak postopek in vsak aparat povezan z kolagenom. Na Japonskem je možno kupiti vse vrste kolagenskih dodatkov, ki se dodajajo v obliki tablet, pijač in bombonov. Obstajajo pa tudi naravni načini kako povečati vnos kolagena v telo. V svoj jedilnik uvrstite več listnate zelenjave agrumov, kostne juhe, rib, piščančjega mesa in beljakov.

Kamelijno olje za nego kože 

Japonsko kamelijo s cvetovi, ki so podobni vrtnici, so že od nekdaj povezovali z ženstvenostjo in razkošjem. Japonska kamelija si povsem upravičeno zasluži vzdevek “kraljica okrasnih rastlin”, saj je olje, ki se pridobi iz semen te rože bogato z vitamini, maščobnimi kislinami in antioksidanti. Kamelijino olje je znano po svoji sposobnosti, da se vpije v najglobje sloje kože in tako kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in ji ohranja mehkobo in gladkost.

Zeleni čaj v službi lepote

Na Japonskem nikoli ne morete popiti dovolj zelenega čaja. In ne samo to, lahko probate iz zelenega čaja narediti tudi masko za obraz, ki vam bo pomagala detoksificirati kožo, zategniti pore in izbrisati majhne gubice. Vzemite ½-1 čajne žličke zelenega čaja v prahu , dodajte žličko vode in ½ žličke medu. Vse sestavine pomešajte in jih nanesite na očiščen obraz ter pustite delovati 20minut, preden sprete z vodo. Videli boste, da maska deluje čudežno.

 

Dobra zaštita pred soncem 

Japonke se izogibajo sonce kolikor je to le možno. Agresivni UVA in UVB sončevi žarki škodijo koži in jo pospešeno starajo. Kadarkoli se gibljete zunaj, razmislite o uporabi kreme z zaščitnim faktorjem.
japonkelepotalicerižzeleniu čaj
Comments (0)
Add Comment