Angel na nebu z imenom Sofija

Njena zgodba....

0 179

“Dragi moji, pred dnevi je v večnost zaspala naša Sofija. Ne dojemam še povsem in z njo v naročju sem čakala, da se prebudi, sedaj pa mislim, da me bo vsako naslednje jutro prebudilo njeno čebljanje iz posteljice. 💔” je zapis mamice Petre, ki nam je pred dnevi vsem segel v srce.

Deklica, ki sta jo starša poimenovala Sofija, je prijokala na svet leta 2010. Rodila se je z redko gensko okvaro trisomijo 13. Staršema so povedali, da naj bi imela le kakšen mesec življenja. Zato sta sprejela odločitev, da jo kljub drugačnemu mnenju zdravnikov odpeljeta domov in ji podarita obilo ljubezni, objemov in poljubov. Petra je marsikoga presenetila s svojo iskrenostjo, da se je Sofija rodila z hudo napako in bo kmalu umrla. S takim pogledom dejansko nimaš pričakovanj in vse kar takrat lahko daš, je le ogromno ljubezni. Tisti trenutek, vsak, sleherni dan….ki je nato trajal kar deset let.

Petra Greiner je v desetih letih naredila ogromno, ne le za Sofijo, temveč za vse, ki se soočajo z isto realnostjo. Za vse, ki se jim rodi otrok, ki je enostavno drugačen. Za vse male duše je postavila zgled kaj vse je mogoče. Petra je ves svoj čas posvetila družini,  Zavodu 13 in ozaveščanju ljudi, da so med nami tudi drugačni otroci.  Vse družine niso vedno idealne in popolne navzven, tako kot dandanes vsi pričakujejo. Družine so popolne za nas same. Petra je to dokazovala iz dneva v dan. Želela je, da so sončki kot je bila Sofija vidni in ne odrinjeni na rob družbe.

Vsekakor ji je uspelo,  leta 2007 pa je postala tudi Slovenka leta. Na podelitvi je dejala: Slovenka leta je Sofija.

Ne glede na vse, pa je pred nekaj dnevi prišlo tudi to kar so za malo Sofijo napovedovali že ob rojstvu. Sofija je za vedno zaprla svoje oči. Danes so jo pospremili na njeno zadnjo pot. Ob prebiranju Petrinega zapisa priznam, da so mi oči zalile solze. Njena moč je neizmerna in Sofijo je k zadnjemu počitku odnesla sama,  jo položila v njen mnogo prerani grob. Mame si verjetno predstavljate to neizmerno moč, ki jo je, v tako žalostnem trenutku, zmogla Petra.  

Vsak od nas ima svoj pogled na rojstvo, življenje in smrt. Nekateri verjamejo v naključja, spet drugi, da se vse zgodi z razlogom. Prepričana sem, da se Sofija ni po naključju rodila prav Greinerjevima in si s tem izbrala najboljše starše, kar jih je lahko. Starše, ki so poosebljali ljubezen in starše, ki so premikali meje mogočega. Starše, ki danes lahko delijo svojo zgodbo. Starše, ki stojijo ob strani vsem, ki se soočajo s podobnim. 

 

Uredništvo Skrivnostne izreka družini globoko sožalje in se jim iskreno zahvaljuje za delitev njihove zgodbe. Sofija bo tako ostala v naših srcih za vedno. 

 

Za Skrivnostno: Metka V

 

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.