Čudovit zapis o sprejemanju – začnimo pri sebi

Zakaj obsojamo?

0 333

Na fb straneh namenjeni mamici in očkom smo odkrili čudovit zapis, ki nam je polepšal sredino jutro.

Zapis se nanaša na sprejemanje in obsojanje ljudi. Znano je, da smo vsi krvavi pod kožo. Obsojamo z mislimi, besedami in skozi svoja dejanja….ne pozabimo pa, da so misli močnejše od besed. Preko svojih mislih ustvarjamo lastno realnost.  Seveda je naša realnost odvisna od naše življenske poti oz. od izkušenj, ki jih potrebujemo za svojo rast. Le preko izkušenj nas pot nato pripelje do spoznanj, s katerimi rastemo in dvigujemo  svojo zavest.  

 

Vendar, ali se v resnici začne pri drugih, ali pri nas samih?  Vse se začne pri nas samih. V kolikor sledimo svojemu miselnemu toku lahko ugotovimo, da po večlini nismo prijazni do sebe. Moti nas kako izgledamo, s kakšnim tonom govorimo….želimo si biti boljši, toda največkrat na račun izgleda in ne duševnega očiščenja….morda nas motijo napake, ki smo jih storili v preteklosti. V njih ne prepoznamo prave priložnosti in ne vidimo njihovega namena. Pred našim nosom ležijo na tleh, zato, da jih poberemo in sprejmemo. So del nas. In tako je prav. Prava pot je sprva sprejeti sebe. Brezpogojno. Nikoli ni prepozno, četudi imamo 90 let. Ne pozabite: kar se dogaja v nas samih, odsevamo navzven. 

Slavni Kobus je zapisal: “Kdo smo mi, da obsojamo druge, ko ne poznamo njihovih zgodb? Sodbe drugih povzročajo toliko ran… Zakaj ne bi živeli svojega življenja in pustili drugim živeti brez da bi svoj nos vtikovali v tuje stvari? Od kdaj je toliko zlobe v nas? Osredotočimo se na svoje življenje, bodimo dobri ljudje, ki drugim želijo le dobro. Če imamo preveč časa, se osredotočimo na nekaj, kar ne škoduje drugim. Angažirajmo se za nekaj dobrodelnega, poiščimo hobi, pomijmo okna, sprehodimo se, preberimo kakšno knjigo… samo poskrbimo že hudiča za svoje življenje. Nič ni narobe, če drugemu svetujemo, a vzdržimo se obsojanja. Za to potrebujemo modrost, močan karakter in samokontrolo.”
Pot pa ni tako lahka. Mnogo ljudi se zatakne. To prepoznamo po tistem slavnem občutku, da se vedno znova vrtimo v istem krogu. In kakšnim obsojanjem smo priča dandanes?

 

Primer obsojanj, ki smo mu priča dandanes:

1. Ločena? – Ni mogla obdržati svojega moža!
2. Nadlegovana? – Oblečena je bila preveč izzivalno!
3. Brez otrok? – Verjetno je karierist!
4. Kupila je stanovanje? – Verjetno za denar od ljubimca!
5. Žena ga vara? – Verjetno ji ne more ugoditi!
6. Vdova? – Verjetno je le čakala na njegovo bogastvo!
7. Se je poročil po njeni smrti? – Verjetno nikoli ni ljubil svoje žene!
8. Nasilje v družini? – Verjetno ni mogla držati jezika!
9. Problematični otroci? – Verjetno jih je preveč razvajala!
10. Kratka obleka? – Verjetno se ne spoštuje!
11. Ima nekaj kilogramov preveč? – Očitno je len!

 

Kaj lahko naredimo sami, da se izognemo obsojanju?
Stari vzorci lahko vedno znova krojijo naše misli. Kadar nas zapopade želja, da bi ponovno zašli na temne plati, se enostavno vrnimo v srce. Prekinimo miselni tok in si recimo, da se vračamo v srce. Naša duša je namreč čista, je ljubezen. Zato smo vsi mi pravzaprav ljubezen. Ljubezen ne sodi, ne graja, ne omejuje. Ljubezen sprejema, brezpogojno. In brezpogojno sprejemanje vsega znotraj nas in okoli nas je pot do osvoboditve. Šele takrat smo lahko zares svobodni. 

 

Za Skrivnostno: MJ
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.