BLACK LIVES MATTER – ALL LIVES MATTER?

Petdeset odtenkov črne v boju za enakost

0 299

V zadnjih tednih smo priča divjanju množic ljudi, ki se borijo za pravice temnopoltih, saj so le ti pre-večkrat tarča rasističnih obračunavanj. Ne zanikam diskriminacije, ki smo mu še danes priča zaradi rase. Ne zanikam kolonizacije in vse sramotne zgodovine povezane s suženjstvom. Ne zanikam nasilja, ki se dogaja ali se je dogajalo….in ne zanikam razvoja bele superiornosti v svetu, čeprav odstotek resnično bele rase (bele s katero se povezuje del Evrope in le del ZDA), v svetu močno upada. Res je, težko se postavim v kožo mamice, ki rodi obarvanega otroka in ve, da bo zaradi barve kože v slabšem izhodiščnem položaju v primerjavi z belimi otroci. Pa vendarle se sprašujem zakaj je pri takšnem vzponu, vzponu svetovnega merila, potrebno izbrati slogan »black lives matter«. Mar ni res, da štejejo vsa življenja? Nismo vsi eno?

Na tej točki se sprašujem: je življenje temnopoltega več vredno kot življenje azijca? Je življenje temnopoltega več vredno kot življenje sirskega otroka, izgubljenega nekje med migracijami? Je življenje temnopoltega več vredno kot življenje latino brezdomca? In nenazadnje, je življenje temnopoltega več vredno kot življenje belca? Zgrožena sem nad uporabo slogana, ki sam po sebi kaže in priča o hudi diskriminaciji. Kako se lahko s sloganom, ki izraža tako močno dvojnost boriš proti dvojnim merilom, dvojnim standardom? Za razmislek o dvojnosti: Je bila Obamova administracija zares tako »učinkovita«, ali je bila barva njegove kože daleč pomembnejša, celo najboljši piar vseh nekdanjih predsednikov ZDA (seveda podprt z vsemi temnopoltimi influencerji)? Zakaj sama, pred letom dni, nisem upala zabrusiti par krepkih temnopolti mamici v bruseljskem parku, ko je njena sedemletnica davila mojo hčer. Morda zato, ker bi  v tistem trenutku kdo pomislil, da to počnem zaradi barve kože. Kje je torej meja? Kje je torej meja med diskriminacijo in pozitivno diskriminacijo?

Mar nismo vsi ljudje v resnici eno? Na Zemeljski ravni, kjer bi nas morala združevati ljubezen in sočutje….in ne razslojevanje glede na barvo kože, ali kakršnokoli drugo karakteristiko…Boriti se za boljši svet pomeni biti boljši, delati boljše…začeti pri sebi. Biti vzor za svojo družino, svoje otroke, sosedstvo in za človeštvo…za prihodnost tega Planeta. Pomembno je sprejemanje vseh barv in vseh odtenkov črne. Zagotovo pa sprejemanje ne gre z roko v roki z nasilnimi protesti, z ropanjem in razbijanjem trgovin in ostale lastnine. Bomo na tak način sploh lahko dosegli boljši svet, oziroma svet v katerem rasizem ne bo več obstajal?

 

Za Skrivnostno: Maja J

 

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.