-Oglasi-

Dan suverenosti v negotovih časih

Naj se tesnobnost mask ne preseli tudi v naša srca

0 159

Včeraj, 25. oktobra smo imeli državni praznik – dan suverenosti. Za mnoge le en praznik, pri katerem ne ostanemo doma, zato ga ne dojemajo kot pomembnega. Vsekakor pa ima letos prav poseben pomen.

Leta 1991 je bil tako 25. oktober zadnji rok, ki ga je Republika Slovenija postavila za umik Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije. Od tistega dne dalje smo suverena država,  na slovenskih tleh pa je bila od takrat pristona le slovenska vojska.

Letos svet in tudi Slovenija bije popolnoma drugačno bitko. Sovražniku ne moremo postaviti roka ali  ga pregnati z našega ozemlja na ukaz. Tokrat, tako kot smo Slovenci že pokazali, da znamo, moramo stopiti skupaj. Vsi za enega, eden za vse. Skupaj pokazati zobe. Vem , da ne bo lahko, kajti borimo se proti nevidnemu sovražniku; vendar je naša šola ta, da se končno združimo. Le združeni lahko tudi tokrat premagamo sovražnika.

Včeraj sem slišala veliko besed in nekaj mi jih je ostalo v spominu. Nekaj takih, ki jih danes želim deliti z vami.

Predsednik RS Borut Pahor je pozval, da se moramo kot narod združiti, pozval je k sodelovanju opozicijo in vlado, kajti zdaj potrebujemo človeško sočutje.

Tudi premier Janez Janša je zapisal, sočutne besede, ki odražajo odločen in močan poziv k združevanju:

“Današnji dan naj bo spomin in opomin, kako nas povezanost v skupnem cilju kot narod ohranja žive in močne. Naj se v nas krepi zavedanje, da skupaj vedno lahko premagamo tudi tisto, kar se zdi nepremagljivo in že jutri dosežemo to, kar je bilo še včeraj nepredstavljivo. Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če smo kot narod enotni ” so besede, ki jih je zapisal predsednik vlade Janez Janša. Besede, ki bi jih drugače večina preslišala, danes dobijo čisto drugačen pomen.

Zapomnite si, kot je rekel predsednik parlamenta Igor Zorčič, da je pomembno, da se tesnoba mask ne preseli v naša srca.

Pred nami je lahko negotovo obdobje, polno tesnobe in žalosti, a tokrat je vse odvisno od nas samih. Naša odločitev po spoštovanju ukrepov dejansko rešuje življenja. Smo res vzgojeni v popolne egoiste in tega več ne gledamo z realnimi očmi? Kajti, če nošenje maske reši le eno življenje, si jo moramo nadeti, vedno in povsod.

 

 

Za Skrivnostno: Metka V

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.