-Oglasi-

Oskrunitev kipa papeža in svetnika Janeza Pavla II

Vir: Twiter
0 165

Včeraj smo lahko z grozo opazovali fotografijo kipa svetnika Janeza Pavla drugega. Kip so v Parizu neznanci oskrunili tako, da so ga polili z rdečo barvo. Gre morda za nekakšno maščevanje kristjanom?

Spomnimo: Karol Józef Wojtyła se je rodil leta 1920 na Poljskem v častniško družino. Preživel je nacistično okupacijo, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1946. Njegova duhovniška pot se je vzpenjala in leta 1967 je postal kardinal. V letu 1978 je prvič sodeloval na konklavah, kjer so po smrti papeža Pavla VI. izvolili Albina Luciania, ki je privzel ime Janez Pavel I. Po njegovi nepričakovanji smrti, po le 33 dneh papeževanja, so na novih konklavah nepričakovano izvolili Wojtyło za novega papeža.

Njegova izvolitev je bila nepričakovana že zaradi njegove mladosti, pa tudi zaradi njegovega porekla, saj je prihajal s Poljske. V čast predhodnega papeža, si je nadel ime Janez Pavel II.

Po več kot 450 letih je bil to prvi neitalijanski papež in sploh prvi slovanski papež. Papež je bil 26, 5 let. V svojem papeževanju  je obiskal 129 držav in pritegnil ogromne množice vernikov.

Dvakrat je obiskal tudi Slovenijo in nikoli ne bomo pozabili stavka: “Papež ma vas rad.”

Zanj z gotovostjo lahko trdimo da je bil papež, ki je znal priti v srca ljudi. Prav tako pa je znal približati vero ljudem. Pred smrtjo je bil hudo bolan, bolehal je za Parkinsonovo boleznijo. Umrl je 2. aprila 2005. Spominjamo se ga lahko po njegovi skromnosti, soočutju in usmiljenosti. 

Njegov naslednik Benedikt XVI. ga je 1. maja 2011, na Nedeljo Božjega usmiljenja, pred pol drugim milijonom ljudi na Trgu Svetega Petra razglasil za blaženega, 27. aprila 2014 pa za svetnika.

Njegov kip je zagotovo poosebljal že del evropske kulturne dediščine, zato tovrstna nestrpna in vandalistična dejanja obsojamo, saj menimo da zanje v svobodni Evropi ni prostora. 

 

Za Skrivnostno: Metka V

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.