-Oglasi-

Valentin Vodnik

Začetnik planinske poezije

0 255

Na današnji dan, 3. februarja, leta 1758 se je rodil Valentin Vodnik, slovenski duhovnik, frančiškan, pesnik, prevajalec, jezikoslovec, razsvetljenec, učitelj, novinar in urednik. Rodil se je v kmečko obrtniško družino v takratni Zgornji Šiški, ki je bila predmestje Ljubljane.

Očetu Jožefu Vodniku in mami Jeri Pance je prijokal na svet kot prvi od desetih otrok. Vodnikova domačija na Vodnikovi cesti v Ljubljani, kjer je preživljal svoje otroštvo, je danes kulturni in etnološki spomenik. Na željo staršev se je pri devetih letih začel učiti pisati, brati in računati. Poslali so ga k stricu Marcelu v novomeški frančiškanski samostan, kjer se je pripravljal na vstop v ljubljansko gimnazijo. Po gimnaziji je vstopil v frančiškanski red in nadaljeval študij filozofije v Novem mestu in kasneje še študij teologije v Ljubljani. Vsi zapisi kažejo na to, da se je veliko posvečal izobraževanju in se začel učiti tudi italijanskega in francoskega jezika. Na svoji življenski poti se je spoznal tudi z Žigo Zoisem, ki mu je kasneje tudi pomagal do vrnitve in premestitve nazaj v Ljubljano.

Vodnikovo življenje se je z uvedbo Ilirskih provinc precej spremenilo. Nova francoska oblast je prinesla šolsko reformo, ki je dovoljevala pouk v jeziku dežele. Valentin Vodnik je postal gimnazijski ravnatelj, nadzornik osnovnih in obrtnih šol.

Po vrnitvi slovenskega ozemlja Avstriji se je zaradi njegove podpore francoski oblasti njegov položaj zelo poslabšal. Leta 1815 so mu bile prepovedane celo vse šolske službe in je bil predčasno upokojen. 1819 je zaradi možganske kapi umrl v Ljubljani.

Pesniti je začel že v gimnaziji pod vplivom Marka Pohlina. Prve pesmi je objavljal v Pisanicah, ki so prvi slovenski pesniški almanah. Ko je Pohlin odšel na Dunaj, je Valentin napisal v slovo napisal še elegijo Mila pesm, nato pa je umolknil kar za petnajst let. K pisanju ga je zopet pritegnil Žiga Zios, ki ga je tudi usmeril v razsvetljenstvo. Pritegnil ga je k pisanju literarnih, poljudnoznanstvenih, jezikovnih in seveda publicističnih del. Svoja dela je izdajal v Veliki in Mali pratiki, ki jima je bil edini sodelavec in urednik. Veliko svojega časa je posvečal tudi prvemu slovenskemu časopisu LUBLANSKE NOVICE.

V zrelejših letih je izdal svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Pesme za pokušino, ki je dolgo veljala za prvo pesniško zbirko.

Njegovo najpomembnejše jezikovno delo pa je slovnica Pismenost ali Gramatika za prve šole in prav ta je bila kasnejši razlog za odstranitev Vodnika iz šolstva, ker je za predgovorom objavil pesem, ki slavi Napoleona. V času Ilirskih provinc je pisal tudi slovenske učbenike za gimnazije in spodbujal rabo slovenskega jezika.

Valentin Vodnik velja za začetnika planinske poezije, navdih zanjo je našel z obiskovanjem gorskega sveta. Po njegovi in Zoisovi zaslugi se je Triglav začel dojemati kot simbol slovenstva.

 

Za Skrivnostno: Metka V

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.