Kako doseči dolgo zvezo? Kaj je tisto “nekaj” kar je v zvezi ali zakonu lahko celo pomembnejše od ljubezni?

Foto: Pexels
0 6,918

Ljubiti in biti ljubljen je najlepši občutek. Zveza polna zaljubljenosti  ter občudovanja na začetku v naše življenje prinaša smeh, srečo, dolge sprehode, poležavanje na kavču, strastne poljube…..

 

Vendar,obstaja nekaj oziroma tisti en faktor, ki nam lahko zagotovi, dolgo in stabilno zvezo oziroma zakon, in to je nekaj kar je velikokrat pomembnejše od same ljubezni. Govorimo o zaupanju.  Ko se začetna zaljubljenost malo ohladi in, ko naj bi zaljubljenost prerasla v ljubezen, se velikokrat le ta zamenja za strahove, saumnjičavost, in takrat lahko zveza zaide v napačno smer. Da pa se to ne bi zgodilo je zelo pomembno, da partnerja zgradita odnos , ki temnelji na zaupanju.

 

Dejstvo je, da vsi v zveze vstopamo z določeno prtljago iz preteklosti, ki se ne glede na to ali si mi to želimo ali ne, postane del naše nove zveze.

Ne glede na to ali govorimo o travmi iz otroštva ali nezaupanju oziroma porevari iz prejšnje zveze, naša preteklost na ta ali drugačen način vpliva na naše odnose oziroma novo partnerstvo.
Zato je ključ vsakega uspešnega odnosa prav zaupanje. Zaupanje je ključno za uspeh in dobro počutje v zvezi, po drugi strani pa je tudi zelo krhko. Enkrat ko ga izgubimo oziroma se zaupanje izda, ga je nato zelo teško ponovno obnoviti.
Foto: Pexels

KAJ JE TO KAR ŠTEJEMO KOT ZAUPANJE? 

Zaupanje v zvezi pomeni, da verjamete, da se na vašega partnerja lahko zanesete in da veste da partner v vsakem trenutku želi samo tisto kar je najbolje za vas. Ob njem/njej se počutite tako čustveno, kot tudi fizično varni.
Zaupanje pomeni , da v odnosu pričakujete spoštovanje, oddanost in iskrenost. Pričakujete, da se vaš partner drži vajinega dogovora, da bo čuval vaše skrivnosti, in da vas bo spodbujal tudi, ko vse ne bo šlo po načrtih. Po drugi strani, pa zaupanje pomeni, da tudi vi razumete vašega partnerja in da ste mu pripravljeni oprostiti, ko prekrši dani dogovor ali obljubo. V zdravi zvezi sta oba partnerja tista, ki zaupata, saj zaupanje ne more delovati samo enostransko.
Ko si partnerja medsebojno zaupata, bosta iskrena in točno takšna kot sta. Brez mask in igranja. Seveda je razumljivo, da se odnos, ki temelji na zaupanju ne zgodi čez noč, ampak se postopoma gradi in razvija.
Foto: Pexels

 

 

ZAUPANJE in LJUBEZEN 

Čeprav lahko še vedno verjamete, da je ljubezen najpomembnejši del zveze, ne zanemarite pomembnost medsebojnega zaupanja. Poizkušajte si predstavljati zvezo ali zakon, v katerem zaupanje ne obstaja. V takšni zvezi oziroma zakonu izgubite svoj mir in ste neprestano nesigurni.
Neprestano preverjanje ali izpraševanje z ene ali druge strani pripelje do nesoglasij, ki lahko pripeljejo do konca, ne glede na to če ljubezen še vedno obstaja. Ljubezen brez zaupanja enostavno ne more pripeljati do dobre zveze, saj lahko nezaupanje pripelje do nezdrave, nefunkcionalne komunikacije, ter toksičnega odnosa, ki nas obremenjuje.

 

Zato je zaupanje ključna sestavina dobrega ondosa in le z njim lahko uspešno gradimo dober odnos poln ljubezni, občudovanja in spoštovanja.

-Oglasi-

Foto Pexels
Avtor/Izvor Skrivnostna.si
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.