Za vsako bolezen rož’ca raste

Pomlad je skorajda tu!

0 841

Prihaja čas rožic, zvončki in trobentice že krasijo obsijane travnike. Ali ste vedeli, da so vse te cvetlice uporabne v kuhinji skozi celo leto? Nabiramo Jih vse od marca do konca junija. Odlične so sveže v solati, sladicah ali posušene za čajčke in začimbe. Lahko jih zamrznemo ali hranimo v olju, tinkturi, medu in hidrolatu.

Vijolice, Marjetice  in Trobentice naberemo zgodaj zjutraj, ko so še zaprti cvetovi, skrbno jih operemo in posušimo en dan na Soncu. Suhe, brez sledi vode zlagamo v kozarce po plasteh in prelijemo z medom. Takšen sirup lahko uporabljamo celo leto, pri vnetnih težavah, anginah ali proti kašlju. Trobentice so odlične v medu ali domačem sirupu iz sladkorja.

V marcu bo najprej pokukal Žafran, poleg Zvončka, Teloha in Veternice.

Žafran je ena tistih cvetlic, ki je uporabna samo za izkušene nabiralce, ker je strupen in opojno diši. Odrasla oseba lahko zaužije maksimalno gram pravega Žafrana, vse ostalo je ogrožanje življenja. V preteklosti so mu pripisovali pomirjevalne, protikrčne in spolno-dražilne lastnosti.  Rimljani so ga tudi namakali v vinu, da niso čutili utrujenosti od alkohola. Bil je uradno zdravilo v 16. in 18. stoletju, potem so njegovo uporabo ustavili.

V ljudski medicini se še vedno uporablja za pomirjanje, proti depresiji, anksioznosti, proti trebušnim krčem in naduhi. Žafranovi izvlečki pa so še vedno sestavina nekaterih tako imenovanih »švedskih grenčic«. Poznamo tisti rek »drago kot Žafran«, saj ima Žafran svojo ceno na trgu… njegova moč je neprecenljiva. Vrači in Šamani ga Uporabljajo  za zdravljenje moške potence in odpravljanje neželenih nosečnosti. Žafran je tako kot goba Mušnica. Človeku na voljo, vendar nevarna rastlina. Ta opojni, nevarni cvet nosi simboliko premoženja in uspeha, zato se uporablja pri vseh elitnih ritualih za priklic bogastva v podjetja. V luksuznih restavacijah je vedno del dekoracije pogrinjka ali krožnika, predstavlja pa najdražjo začimbo na svetu.

Jetrnik je tista mala modra cvetlica, ki je lahko tudi lila ali bele barve. Sveža rožica je strupena. Posušene cvetlice imajo pa moč zdravljenja. Že samo ime pove, da je dober za preprečevanje bolezni jeter in ledvic. Olajša težave, ki se naredijo pri žlezah in deluje antibakterijsko.  Tinkturo naredimo skupaj z 5% alkoholom, namočimo suhe cvetove in mažemo poškodovane dele kože. Nikoli na sveže rane. Tinktura je odlična pri aknavosti ali bradavicah. Še ena posebnost je pri Jetrniku, da ga nikoli ne dajemo v vročo vodo. Čaj delamo s hladno vodo, katero postavimo na svetlobo za par ur. Jetrnika ne smemo segrevati. Tako kot pri Žafranu in Šmarnici je potrebno veliko znanja in informiranja pred uporabo.

Regrad je travniški KRALJ, zdravilen skozi celo leto. Regradove liste uživajmo surove v solati, to je odlična priprava telesa na spomladansko čiščenje črevesja in krvi. Regradove cvetove pustimo vsaj toliko časa, da se čebele dobro nahranijo. Poberemo jih ko njihova žareča rumena barva malo potemni. Cvetove sušimo za čaj ali sirup. Cvetovi v čaju imajo ogromno zdravilnih učinkov. Delujejo na srce, ščitnico, pljuča in vranico. Stebla sušimo in jih zmeljemo v prah, ta prah je odličen protein pri slabokrvnosti, za dober spomin, koncentracijo ali obnavljanje krvnih celic. Korenine so uporabne posušene, v mešanici čaja, skupaj s preslico in koprivo zdravijo ledvicke, obnavljajo jetra in prebavni trak. Regrad lahko nabiramo celo leto, tudi pozimi.

Cvetovi detelje so primerni za pljučne bolezni, ženske težave ali kožna obolenja. Priprava sirupa, mazila ali čaja je enostavna. Pomembno je, da ročno odstranimo samo cvetne dele, ker so polni zdravilnega eliksirja. Črna detelja je ozdravila nekega cesarja, ker je imel “zapacano” črevesje. Najboljša je sveža v sladicah ali solati, ker ima takojšen učinek na želodec, črevesje in žolč. Dobra je tudi za otroke, ki nimajo urejene prebave. Deteljo posušimo v senci.

Tako kot pri vseh zeliščih velja tudi pri cvetlicah, da pazimo, kako in koliko nabiramo, zato pustimo kakšen cvet ali dva na rastišču. S tem poskrbimo za čebele in nove cvetlice.

Za Skrivnostno: Suzana Drobnjak

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.