Kriv, dokler ne dokažeš nedolžnosti?

Napoved pretresljive zgodbe o sodnih procesih: Mojca Vočko

0 448

Vsak dan lahko prebiramo črno kroniko. Prebiramo, kako je nekdo kazensko ovaden zaradi tega ali onega kaznivega dejanja.

Pa ste se kdaj vprašali, kako se počuti oseba, o kateri pišejo, pa tega dejanja ni storila? Kako se počuti nedolžna oseba, dokler svoje nedolžnosti ne uspe dokazati?

Vsi vemo, da velja da si nedolžen, dokler ti krivda ni dokazana. Pa je temu res tako? Ne ni, kajti mediji te obsodijo že takoj, ko zadeva pride v preiskavo in se zanjo izve. Dejansko mora oseba, ki je za vso javnost že kriva, dokazovati svojo nedolžnost in ne obratno.

Seveda sem ta uvod naredila z namenom, kajti v kratkem boste lahko na naši strani prebrali drzen in iskren ekskluziven intervju z osebo, ki so jo medijsko linčali, lahko se izrazimo tudi umorili, prav mediji že pred devetimi leti. Vse skupaj pa se je nadaljevalo naprej na sodišču, ki je s pomočjo psihiatričnega izvedeniška mnenja skrbno izbrane izvedenke, izdanega brez psihiatričnega pregleda, osebi dosodila ukrep psihiatričnega zdravljenja na prostosti, kar takratni zakon sploh ni poznal. Najbolj zanimivo pa je dejstvo, da obdolženka psihiatrično ni bila niti pregledana, niti sekunde zdravljena.

Seveda, gre za eno, do leta 2011, najbolj prodornih mladih raziskovalnih novinark v Sloveniji, Mojco Vočko.

Mojca je s svojim novinarskim delom posegla v osje gnezdo, ne enega temveč več njih. Med drugim se je lotila Zavoda Hrastovec in posnela dokumentarec o kalvariji tam bivajočih revežev, v njem pa poudarila in razgalila kouptivna, zlagana in ponarejena psihiatrična izvedeniška mnenja, ki so iz leta v leto podaljševala prisilna bivanja tam nastanjenim bolnikom in niso sovpadala z njihovim dejanskim zdravstvenim stanjem.

Spomnimo se je lahko tudi po tem, kako je razkrila korupcijo v Unicef Slovenija. Prišla je na sled sumljivim poslom Katarine Kresal in se v enem od prispevkov lotila tudi Onkološkega inštituta. Jasno je izpostavila, da so umiranja rakavih bolnikov zaradi kaheksije oziroma telesne oslabelosti in shiranosti  pravzaprav zamolčani umori.

V devetih letih njene bitke s sodnimi mlini je ta mesec dosegla neverjetno zmago. Ustavno sodišče je že pri prvi od osmih točk prikimalo njej in v ostalih točkah sploh ni razpravljalo. Razveljavilo je celoten kazenski sodni pregon proti Mojci in razveljavilo vse njegove sodne odločbe.  Gre pravzaprav za precedenčno sodbo.

Kakšnih je bilo teh devet let za Mojco kot žensko, kako se počuti ob sodbi, s katero te označijo za psihičnega bolnika in kaj občuti ob prejemu sodbe Ustavnega sodišča, pa bova pokramljali ob kavi in to delili z vsemi vami. Vse to in še več boste izvedeli prihodnji teden.

 

Za Skrivnostno: Joli Vrečar

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.