-Oglasi-

Sploh lahko še komu verjamemo?

Afera Čeferin

0 477

V začetku leta, natančneje v začetku februarja, ko se je primer Čeferin pojavil na družbenih omrežjih, so na Ustavnem sodišču zatrdili, da informacija ne drži in da ustavni sodnik Rok Čeferin ni presojal v lastni zadevi.

Le slab mesec po tem zanikanju je resnica prišla na dan. Seveda zdaj razlagajo, da gre za napako. Pa je temu res tako?

Poglejmo ozadje zgodbe: v letu 2014 je upravni odbor odvetniške zbornice, v katerem je sedel takrat tudi Rok Čeferin, zavrnil prošnjo Petra Kodriča, da bi postal odvetnik. Takrat je Čeferin kot član soodločal o Kodriču in sprejeli so sklep, da Kodrič ni primeren za odvetniškega kandidata.

Kodrič je seveda svojo pravico med drugim iskal tudi na Ustavnem sodišču. Ne boste verjeli, a kot poročevalec v tej zadevi je bil nihče drug kot Rok Čeferin, ki je članoma senata Špelci Mežnar in Mateju Accettu predlagal, da navedeno zadevo zavržejo. Sklep o neutemeljenosti pritožbe so lanskega novembra podpisali vsi trije sodniki.

Peter Kodrič je seveda svoj boj s sodnimi mlini poiskal na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer se je pritožil ravno na ravnanje Roka Čeferina. Ustavni sodnik Čeferin ne bi smel presojati lastnega ravnanja v preteklosti, zato sojenje na Ustavnem sodišču ni bilo nepristransko in pošteno.

Zdaj, ko je celotna zgodba prišla v javnost, je zagovor Roka Čeferina, da je pomotoma sodeloval v dopisnem odločanju v zadevi, v kateri bi moral biti izločen. Po njegovem so napake, seveda ob velikem številu zadev, možne in zato predlagal, da se napaka popravi tako, da o primeru Kodrič Ustavno sodišče še enkrat  odloča.

Kot poroča SIOL, je sodišče že sprejelo odločitve glede Čeferinovega predloga, a bodo o tem najprej obvestili pritožnika Kodriča in šele nato o tem obvestili javnost.

Seveda pa tu nastopi dilema. Najverjetneje bodo vsi vpleteni zatrjevali, da se taka zadeva lahko spregleda in da gre za napako. Morda veste zakaj? Odgovor je povsem preprost. Če bi Čeferin ali katerikoli sodnik namerno ravnali nepošteno, jih lahko doleti celo kazenski postopek.

V vseh odmevnih aferah se vedno prej ali slej razkrije resnica. Včasih glasnika postavijo na laž in podajo izjave, ki so drugačne od glasnikove. Vseeno pa verjamem, da nam prihodnost vedno osvetli dogajanja iz preteklosti.

Na vseh nas pa je, da že pred tem izluščimo bistvo in resnico.

 

Za Skrivnostno: Metka V

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.