Emocionalna “izdaja”: Kako razumeti kaj se je zgodilo in kako si pomagati?

Foto: Pixabay
0 13,073

Ko se konča prijateljstvo, ljubezenska ali zakonska zveza in še posebej, če se to ni zgodilo sporazmuno, se v naše srce naseli bolečina za katero se nam zdi da bo trajala večno.

 

Počutimo se izdane, ranljive in zdi se nam, da ne obstaja nič več. Včasih nam tudi ni jasno, kaj se je pravzaprav zgodilo in pripeljalo do le tega.

 

In čeprav je prekinitev kakršnegakoli emocionalnega odnosa zelo težka, je tisti, ki je ljubezenski, najtežje premositi. Prav zaradi tašnega razočaranja, se nam lahko zazdi, da se nam je zrušil svet, kot tudi prihodnost, ki smo jo načrtovali s to osebo.
Z drugimi besedami, ljudje lahko vidijo prekinitev dolgoletne zveze ali zakonske zveze kot katastrofo. No, da bi lažje razumeli v kakšni zvezi ste pravzaprav bili,je dobro poznati tolmačenje  Stephena Coveya, ki opredeli razliko med odvisnimi, neodvisnimi in medodvisnimi zvezami.
odvisnih zvezah je ena stran delno ali popolnoma odvisna od druge. To se najpogosteje zgodi zaradi tega, ker se le ta oseba ne počuti dovolj vredno , ampak v tej drugi osebi išče “tisto nekaj” kar jo bo izpopolnilo in ji dalo “smisel”.
Nedovisne zveze se dojemajo kot zrelejše zveze v kateri ima ena stran popolno neodvisnost od druge strani. Takšen odnos sestavljajo osebe, ki imajo svojo življensko pot in cilje, nedovisni sta ena od druge ,kar se lahko razvije tudi do te mere, da nastane problem. Zaradi pretirane neodvisnosti se lahko takšnim osebam zazdi, da ne potrebujejo nikogar in tako težko najdejo prostor za drugo osebo v svojem življenju . Zato so takšne zveze hladne in odtujene.
Zveza h kateri bi morali težiti se imenuje medodvisna zveza ki jo sestavljata dve osebi, ki imasta razumevanje ena za drugo in kjer se ustvarja sinergija z drugo osebo oziroma partnerjem s katerim smo emocionalno zbližani in z njo lahko počnemo tudi tiste stvari, ki jih sami ne bi mogli. Takšna stopnja zveze se zgodi takrat, ko sprejmemo sebe takšne kot smo in ko sprejmemo, da zadovoljstvo s samim seboj ne izhaja iz drugega, ampak iz nas samih.
No nedovisno od tega v kakšni zvezi smo bili, prekinitev ali občutek emocionalne izdaje nikoli niso enostavni, še posebej zato,ker najpogosteje takšno odločitev sprejema ena stran sama.
Druga stran je ta oseba, ki je zapuščena. Katastrofalno doživljanje takšnega dogodka se zgodi, ko zapuščena oseba napačno verjame, da je bila zveza z bivšim/o smisel njenega življenja.  Za njo odhod drugega ni samo razlog za žalovanje, ampak začetek življenja brez smisla , opozarjajo prihologi.
No tako mnogi začnejo dvomiti v lastno vrednost. In takšna napačna prepričanja prekinitev zveze pretvarjajo v še večjo travmo: “Če bi bila vredna, me ne bi zapustil”, “Samo izkoristil me je, prevaral, odvrgel in izdal”. To so samo nekatere od situacij v katerih zapuščena oseba gleda nase kot na tistega, ki je izgubil in je žrtev. Nasprotno pa tistega, ki jo je zapustil  doživlja kot zmagovalca, kar lahko pripelje do negativnih in destruktivnih občutkov ponižanja, prizadetosti, zavrženosti in izdaje, kar je podlaga za zbujanje občutkov sovraštva.
Foto: Pixabay
Ne glede na vse, je zelo pomembno zavedanje, da ima vsaka oseba pravico oditi iz prijateljske ali ljubezenske zveze, kot tudi zakonske zveze in da to, da si zapuščen, ne pomeni, da nisi ljubezni in spoštovanja vredna oseba, ali da je to nekaj ponižujočega oziroma sramotnega.

Ali obstaja neboleča prekinitev zveze?

Čeprav bi si želeli za takšno vprašanje pozitiven odgovor, strokovnjaki opozarjajo, da takšne ločitve ne obstajajo. No treba pa se je zavedati, da žalovanje ne traja večno.

 

Dobro je znati sprejeti prekinitev in se zavedati, da je le ta vedno neprijetna in boleča. Pogosto se dva razideta, tudi če med njima še vedno obstaja ljubezen, vendar le ta ni dovolj, da bi se vzpostavila stabilna, zadovoljujoča in trajna zveza. Ko je emocionalno zrela oseba zapuščena, ona sprejme to dejstvo in vstopi v obdobje žalovanja, ki v povprečju traja od 4 do 6 tednov. Namen občutka žalosti, je da nas pripravi na novo realnost, na sprejemanje dejstva, da je odšel nedko, ki nam je v tem trenutku še vedno pomemben. Vendar se po določenem času oseba “razveže” od te druge osebe in takrat se odnos do bivšega/e tudi spremeni. In čeprav se lahko še vedno spomnite vsega v zvezi z bivšim partnerjem/ico, oseba na te spomine ne reagira z burnimi čustvenimi odzivi, kot tudi v primeru da ga/jo slučano sreča ne občuti jeze ali trpljenja.

 

Takrat, ko pride do tega stanja, lahko rečemo, da je oseba drugo osebo prebolela. S tem ko se je “razvezala” od bivšega partnerja oziroma partnerice, je oseba tudi emocionalno svobodna. In zdaj je oseba psihološko pripravljena na novo zvezo oziroma lažje opazi potencialne nove kandidate/ke za novo zvezo.
Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.