-Oglasi-

Izobesimo slovensko zastavo: Dan slovenske zastave

0 91

Danes obeležujemo dan slovenske zastave.

Kaj vemo o njej?

Zastava Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike, ob razglasitvi slovenske neodvisnosti. Razmerja barv, širine in dolžine so točno določena v 6. členu Ustave Republike Slovenije ter z Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije.

Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro, pri čemer se središčna točka grba pokriva s točko 1/4 dolžine zastave in točko stika bele in modre barve. Višina grba je 1/3 širine zastave.

Kaj predstavlja naša, slovenska zastava?

V sredini ščita je na modri podlagil lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. S pomočjo zlate barve treh zvezd je ohranjen tudi spomin na zlato barvo v zgodovinski zastavi dežele Kranjske.

Zastava Slovenije mora biti izobešena na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov, lokalnih skupnosti. Lahko pa se slovenska zastava izobesi tudi na drugih javnih objektih ali na stanovanjskih hišah. Pri izobešanju slovenske zastave veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati.

Kdaj izobesimo slovensko zastavo?

 Ob naslednjih praznikih:
– 8. februar, na Prešernov dan;
– 27. aprila, na dan upora proti okupatorju;
– 1. in 2. maja na praznik dela;
– 25. junija na dan državnosti;
– 17. avgusta na dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom,
– 15. septembra na dan vrnitve Primorske k matični domovini,
– 23. novembra na dan Rudolfa Maistra in
– 26. decembra na dan samostojnosti.

Kako jo izobesimo?

Zastavo Republike Slovenije se lahko izobesi le na vertikalen drog ali jambor. Zastavo gledamo tako, da je, če gledamo proti zastavi, drog na levi strani, zastavina ruta pa na desni strani.
Če je postavite obratno, pomeni, da zastavo gledamo z zadnje strani. Če je zastava Slovenije izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča, grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.

Za Skrivnostno: MJ

 

Vir.: Wiki SLO

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.