Jesen je čas, ko je na razpolago veliko domačih jabolk, ki so za takšne sladice najboljša, saj dajo najboljši okus. Seveda pa ne bo nič narobe, če jabolka kupite v trgovini, le pazite, da izberete tista, ki so bolj sočne vrste.
Sladica je enostavna in hitra za pripravo, lahko jo zaužijete tudi še mlačno, če se vam morda na vratih pojavijo nenapovedani gostje. Z njo boste vsekakor naredili vtis tako za oko, kot za brbončice.
JABOLČNA SLADICA V KOZARČKU
za 6 oseb
Potrebujemo:
za kremo: 500 ml smetane za stepanje, 250 ml mleka, 200 g kristalnega sladkorja, 75 g moke, 6 rumenjakov, 1.5 čž cimeta
za dušena jabolka: 3 jabolka (sočne sorte), 150 g rozin, pest lešnikov, 75 g masla, 4 jž medu, cimet po okusu
Iz beljakov, ki nam ostanejo, pripravimo vetrce ali mini pavlovo.
Priprava cimetove kreme:
- V manjšem loncu z električnimi metlicami penasto umešamo rumenjake in sladkor.
- Dodamo presejano moko in mešamo dokler zmes ni brez grudic.
- Prilijemo tekočo smetano za stepanje in mleko ter pristavimo na kuhališče.
- Temperatura kuhališča naj bo srednje temperature.
- Med nenehnim mešanjem z ročno metlico zmes zavremo in mešamo toliko časa, da se zgosti. Gostota naj bo strukture pudinga. Ugasnemo.
- Vmešamo še cimet.
- Pokrijemo s prozorno folijo za živila in ohladimo.
Priprava dušenih jabolk:
- Rozine namočimo v vodi (10 minut).
- Jabolka operemo in jim odstranimo neužitne dele. Če nas motijo olupki, jih še olupimo.
- Narežemo jih na manjše kocke in jih 5 minut pražimo na maslu.
- Dodamo cimet, med in odcejene rozine ter dušimo še 5 – 10 minut, toliko, da povre odvečna tekočina, odvisno od sorte jabolk.
- Odstavimo in ohladimo.
Polnjenje kozarčkov:
- V vsak kozarec damo 2 – 3 jž dušenih jabolk z rozinami.
- Sledi par žlic cimetove kreme.
- Zaključimo še z dodatno polno žlico dušenih jabolk z rozinami.
- Po vrhu posujemo še s polovičkami lešnikov.
Prijetno sladkanje!
Za Skrivnostno: Selma Bizjak, kulinarična blogerka
www.sladkoslanebrboncice.si