KAJ JE LJUBEZEN?

Foto: Freepik
0 5,002

Veliko bi vas rado doživelo »pravo ljubezen«, toda večina pravzaprav niti ne ve, kaj to je.

 

Definicija prave ljubezni je kot opisovanje barv osebi, ki ima barvno slepoto. Ne moreš je zares opisati, lahko jo le doživiš. Ljubezni ni moč doživeti z razumom, saj prihaja iz srca in daje občutek, katerega rezultat je, da si nekoga želimo ob sebi, da ga imamo radi.
Foto: Freepik

 

 

To je drugače od želje, da vas nekdo ima rad. Kajti če samo pričakujete, da vam nekdo nudi pozornost in se ukvarja z vami, pomeni, da ste egoistični. Egoizem je sicer zdrav, toda v primeru ljubezni mora biti želja po pozornosti enako močna. Prava ljubezen je, ko določeni osebi želite dati najgloblji del sebe, ji izpolniti njeno najbolj skrito željo, ob njej ste izpolnjeni. Prava ljubezen je občutek, ki prijetno preveva celotno telo in ko se zavedate, da nikoli niste sami ali osamljeni.

 

In sedaj se postavlja vprašanje: Kako veste, da je to, kar imate s partnerko, prava ljubezen?

Če stopite v zvezo z občutkom praznine in nizke samozavesti, potem ne morete občutiti prave ljubezni. Kajti najprej morate biti zadovoljni sami s sabo, potem bo ljubezen nesebično prišla od vas. Če od partnerja pričakujete, da bo zapolnil praznino v vas, ste na napačni poti. Prava ljubezen od drugega ne zahteva ničesar. Zgolj je. Ljubezen se daje brez pogojev. Za doživetje prave ljubezni torej ne sme biti nikakršnega preračunavanja, temveč zgolj odprete srce in skupaj brezpogojno stopata po poti sreče.

In ljubezensko razmerje?

Ljubezensko razmerje je nekaj, kar je več od ljubezni. Večinoma mislimo, da je ljubezen dovolj. Ljubezen je le pogoj za ljubezensko zvezo, ni pa dovolj. Da bi se oba ujemala v ljubezenski zvezi, morata imeti poleg ljubezni drug do drugega tudi podobno sliko o življenju, podoben življenjski slog, podobne življenjske cilje … Če tu prihaja do prevelikih razlik, bo med partnerjema ves čas boj za »preživetje« lastne vizije, drug drugega bosta poskušala spraviti v lasten film, kar na koncu pripelje do varanja, manipuliranja in ločitve.
Foto: Freepik

 

Zato je pomembno poudariti, da je ljubezenska zveza sestavljena iz ljubezni in zveze. Zato pri izbiranju partnerke ni dovolj, da ste samo zaljubljeni vanjo, temveč morate tudi oceniti, ali je vajina vizija življenja podobna. In da bi to lahko preverili, morate najprej sami vedeti, kaj želite, kakšno zvezo želite, kaj pričakujete od partnerke, kako bi sami radi živeli, kakšne so vaše potrebe in želje … Sami sebe morate zelo dobro poznati.

 

Temu bi lahko rekli, da je treba uskladiti srce in razum, kajti samo tako boste lahko srečni.

 

Veliko ljudi je mnenja, da pri pravi ljubezni ne smemo uporabljati razuma. Trdijo, da se moramo zgolj prepustiti srcu in energijam, ki jih začutimo. Uporabo razuma povezujejo s preračunavanjem in nemoralnostjo. Vendar brez koordinacije srca in razuma ne more biti uspeha v ljubezenski zvezi. To je podobno kot snemanje filma – najprej je potreben scenarij, šele nato se iščejo glavni igralci.

DODAJ V VOZIČEK

Niso vsi igralci dobri za glavno vlogo v določenem filmu. Nekateri dobijo oskarja za akcijo, drugi za dramo … Niso vsi najboljši igralci dobri za isti žanr, kot tudi mi ne moremo biti dobri za vsako žensko, in obratno.

 

Seveda sem se pri tem sam vprašal, kaj je ljubezen, ali sam to vem, ali sploh kdo ve?

Ljubezen štejemo za nekaj nadnaravnega, za magično silo, ki te zadane kot Amorjeva puščica, okoli sebe vidimo svet v rožnati barvi, vse je kot v raju … In potem nekega dne tega ni več … Ali potem ljubezen izgine, ali to sploh ni bila ljubezen, temveč je bila samo neka prevara, ki nas je združila z nekom, ki nam je smrtni sovražnik?

 

Po vseh življenjskih izkušnjah, prebranih in napisanih knjigah ter nešteto poslušanih zgodbah ugotavljam, da je ljubezen v resnici samo drugo ime za uživanje v dvoje.
Da lahko rečemo, da smo zaljubljeni, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
Da drug drugega privlačimo, da imamo enak pogled na življenje, da je način življenja podoben (jutranji, dnevni in večerni obredi), da se skupaj zabavamo, da … In ko vse to je in sta skupaj, je to ljubezen. Takrat se lahko rodi evforija, ki traja večno.

 

V resnici obstaja seznam, na katerem piše Pogoji za ljubezen. Pravijo, da jo iščemo vse življenje, in ko jo najdemo, moramo nanjo biti pripravljeni. Ljubezen ni sama po sebi umevna, temveč si jo moramo prigarati. Toliko kot moramo za maturo preštudirati gradiva in doseči točk, da lahko rečemo, da smo jo naredili, toliko moramo narediti tudi za ljubezen.

 

Izpolniti moramo vse te pogoje, pri čemer seveda morata biti dva, ki izpolnjujeta te pogoje.

-Oglasi-

Foto Freepik
Avtor/Izvor Skrivnostna.si
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.