Kako pravzaprav diši zdrava vagina? I ne, odgovor sigurno ne bo dala nova bizarna sveča, igralke Gwyneth Paltrow

Foto: Chris Colls
0 57,995

Ali ste vedeli, da obstaja čakalna lista za svečo z vonjem vagine, znane hollywodske igralke, nekdanje zaročenke Brad Pitta, Gwynet Paltrow? Prav zaradi le te, smo se vprašali kako pravzaprav diši zdrava vagina?

 

Vse vagine imajo podoben vonj, ki zagotovo ni Chanel No. 5… Vendar, pa je včasih ta dišava spodaj precej neugodna in kaže na to da “nekaj ni dobro, tam doli”.
Ko beseda nanese na predstavljanje novega oziroma bizarnega produkta ali tretmaja, kot je sprej za odbijanje vampirjev ali vlaženje vagine, nas Gwyneth Paltrow nikoli ne bo razočarala. In tako je tudi v letu 2020 ostala zvesta sama sebi ter predstavlila nov produkt, ki naj bi nam nadišavil dom. In sicer je lepa igralka predstavila svečo z imenom “To diši kot moja vagina”. Ja dobro ste prebrali, reklamira svečo z vonjem vagine.

 

Vse skupaj se je začelo kot šala med izdelovalcem parfumov Douglasom Littlom, ki je ustanovitelj brenda Heretic in slavno igralko Gwyneth. Vse skupaj se je začelo s testiranjem dišav med katerim je v nekem trenutku 47-letna Gwyneth zavpila:” Uhhh….ta diši kot moja vagina”. Po tem, ko sta se dobro nasmejala, sta se strinjala, da bi lahko nova sveča nosila ime za ta vonj. In tako je proizvajalec sveč Heretic, znan po proizvodnji prafumov in dišečih sveč, ki temeljijo na naravnih eteričnih oljih, ustvaril nov bizaren produkt.

 

Če se sprašujete kakšen vonj imajo vagine v svetu v katerem živi Gwyneth Paltrov, naj vas ne skrbi, saj to zagotovo ni neprijeten vonj ribe ali kaj podobnega. Avtorja nove sveče “Moja Vagina” sta predstavila vonj kot zabaven, seksi in presenetljivo ugoden vonj. Ali še bolj natančno, to je mešanica citrusnega bergamonta, geranije, cedra, damask rože in semen ambrete. In da ne boste paničarile, če vaša vagina ne bo imela niti približno tega sadno cvetličnega vonja.

Kakšen je pravzaprav normalen vonj vagine?

 Teško je opisati kakšen vonj ima zdrava vagina, saj ima vsaka ženska svoj vonj. Nekatere ta vonj opišejo kot zemeljski, druge kot zrel, tretje kot grenak ali celo oster, pravi dr. Sherry Ross, ginekologinja in avtorica knjige Ultimativni vodnik za žensko intimno zdravje. Dr. Ross piše, da ni važno kako boste svoj vonj opisale, važno je, da znate prepoznati, kaj je “normalen” vonj vaše vagine. Večini žensk se je že zgodilo, da je doživelo trenutek, ko jo je pri oblačenju spodnjih hlačk presenetil drugačen, čuden ali celo neugoden vonj. Vagina je zelo občutljiva na vse spremembe v vsakdanji okolici in vse to lahko vpliva na delikatno ravnotežje , ki nato vpliva tudi na njen pH in vonj, kot tudi na tip in konsistenco

Foto: Instagram

iscedka.

Kaj je lahko vzrok za spremembo vonja?

Na vonj vagine lahko vplivajo antibiotiki, tuširanje, spremicidi in tudi nov seksualni partner kot tudi pogostost spolnih odnosov, navaja dr. Rosseva. Spremembe v hormonalnem ravnovesju, ki so lahko posledica nosečnosti,dojenja ali menopavze prav tako lahko spremenijo vonj vagine. Da ne govorimo o raznih infekcijah, kot so glivične ali bakterijske okužbe , predvsem zaradi spolno prenosljivih bolezni, lahko še kako vplivajo na vonj “tam doli”, prav tako kot pozabljeni ali predolgo nezamenjani tampon (zaradi katerega se nato začnejo razvijati bakterije na tem podorčju).
Vsi ti faktorji, ne samo da lahko povzorčijo neprijeten vonj, ampak tudi druge neprijetne simptome. Ponavadi, ko se karkoli dogaja tam spodaj, boste poleg spremnjenega vonja, začutile tudi druge simpotme, piše dr. Ross. 

Kako prepoznati kdaj je neprijeten vonj vagine posledica bolezni?

Vaginalno infekcijo navadno spremljajo simpotmi kot je srbenje, pekoč občutek, rdeča vagina, zatečenost in sprememba vonja. Če je vonj še posebej močan in spominja na “ribo”, je to lahko znak bakterijske vaginoze ali spolno prenosljive bolezni trihomonijaze. Če posumite, da imate vaginalno infekcijo, je potreben obisk ginekologa, da bi čimprej pričeli z ustreznim zdravljenjem.
Na vonj vagine lahko vpliva tudi sprememba v prehranskih navadah. Nekatera živila vplivajo na delikatno ravnotežje pH, kar lahko privede do spremenjenega vonja. Po mnenju dr. Rossove so za to največji krivci česen, čebula, menta, kurkuma, moder sir, zelje, cvetača, šparglji, rdeče meso in visnki kis. Kajenje in alkohol, ter premalo uživanja vode prav tako lahko vplivajo na vonj vagine. Ne gre pozabiti tudi na higijenske navade. Vagino je prav tako kot ostale dele telesa potrebno vzdrževati čisto. Vagina ima žleze znojnice in folikule dlak, in oboje lahko privleče bakterije, kar lahko privede to neprijetnega vonja, opozarja dr. Ross.

No prav tako, nas ginekolginja opozarja, da kolikorkoli je vagina zdrava in čista, nikoli ne bo dišala kot šopek rož. Čeprav pa je treba vedeti, da ima vsak del našega telesa , prav tako lep in unikaten vonj. 

Foto Instagram Chris Colls
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.