-Oglasi-

Kako preživeti trenutek, ko se otroci odselijo in zaživijo samostojno, vi pa ostanete sami

Sindrom praznega gnezda

Foto: Pixabay
0 5,899
Kako preživeti trenutek, ko se otroci odselijo in zaživijo samostojno, vi pa ostanete sami.
Čeprav je takšen trenutek za vsakega starša pomemben in spodbudi globoka, pa neredko tudi konfuzna čustva, se le ta mora zgoditi.

Otroci niso naša last, morajo zaživeti samostojno in takrat je čas, da starši nadaljujejo sami….

Blogerka in življenska trenerka (angl. life coach) Suzanne Mountain je nedavno doživela izkušnjo praznega gnezda in v svojem blogu delila kaj se je ob tej veliki spremembi dogajalo. Njeni otroci so se odselili in ona je v blogu na portalu Moj Čas opisala katere lekcije se je naučila, ko se je najprej odselila hčerka, ki je odšla na univerzo in nato še sin ter ko so se v njen dom naselil mir, tišina pa tudi urejenost.

Katere so lekcije, ki jih je delila z nami:

1. Pri “sindromu praznega gnezda” se boste srečali z celo paleto emocij

Vsak starš ve, da bo prišel dan, ko bodo otroci odrasli in zapustili dom. To tako mora biti in, ko pride do tega trenutka ste ponosni in srečni, saj veste, da ste svoje delo starša dobro opravili. “Vedela sem, da mi bo hči manjkala, vendar nisem bila pripravljena tudi na žalost. Komaj sem se brzdala, da ne bi planila v jok, ko smo jo peljali v študentski dom, čeprav sem vedela, da jo bom kmalu spet videla. Teden kasneje, je njen petnajsteltni brat komentiral, da nerad zaide v njeno prazno sobo, saj ga le ta opomni, da nje tukaj zdaj ni več. Tri leta kasneje, ko sem se vračala iz službe sem na radiu slišala pesem, ki je govorila o sinu, ki je odšel od doma. Solze so se mi ulile po licih in komaj sem pripeljala do doma. Po drugi strani , pa od kar sta šla od doma, bolje spim, saj se noben več ne vrača domov sredi noči in pozvroča hrup na vratih.” Torej vsa ta čustva sreče, ponosa, pa tudi žalosti so normalna in zato jih je treba sprejeti.

2. Izprašali boste svojo identiteto starša

Tudi, ko vaši otroci zapustijo “gnezdo” oziroma dom, vi ostajate njohvi starši, vendar brez vsakodnevnih obveznosti, kar je lahko na začetku zelo čudno. Kar naenkrat je v hiši tišina in noben več ne vpije “mama”.” Zdaj, ko me kdo vpraša koliko so stari moji otroci, mi je skoraj neprijetno reči da 18 in 21. Kot da moje starševske izkušnje več ne štejejo, saj so moji otroci odrasli ljudje.”

3. To bo vplivalo tudi na vaša prijateljstva

Stopnja “sivih ločitev” je v ZDA in v Veliki Britanji v porastu. Ko več ni otrok, za katere morate skrbeti, vaše družabno življenje ponovno vzcveti. Komunicirate z več ljudmi, osvežujete stara prijateljstva in s tem prihajate do priložnosti, da vam nekdo nov “pade v oči”.

4. Hiša se vam bo kar naenkrat zdela zelo velika 

Kar naenkrat je vaša hiša en velik miren dom. Zazdi se vam lahko prevelika in pretiha. Manjkale vam bodo nekatere situacije, zaradi katerih ste se prej pritoževali. Prav tako je v hiši kar naenkrat veliko manj gospodinsjkih opravil, umazanega perila, posode, ni vsakodnevnega kuhanja in hiša je čista in urejena.

5. Tehnologija ima pasti

Moderna tehnologija vam omogoča da komunicirate z ljudmi na načine za katere bi vam vse prejšnje generacije zavidale. Vendar vas opozarjam- mogoče vam ne bo všeč kaj boste videli oziroma zvedeli o vaših otrocih na družbenih omrežjih.

6. Naredite načrt

Ne dopustite da vas “prazno gnezdo” preseneti. Veste kaj vas čaka in zato imate čas, da se na to dobro pripravite. Izberite si hobije, zapolnite si čas z majhnimi stvarmi, ki vas zanimajo in za katere prej niste imeli časa. Potujte. Tudi če so to krajši izleti. Naredite si listo želja, kaj si želite doživeti in začnite le to udejanjati.

-Oglasi-

Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.