Kdaj je pravi čas za pomlajevalne posege?

0 5,728

Mnogim se, ko so mladi zdi očarljivo, kako čas zarisuje svoje sledi v obraze starejših. V njih prepoznajo modrost in izkušnje.

 

 

Ko so starejši se še vedno strinjajo, da se nekateri ljudje res dostojanstveno starajo, a da to žal ne velja za njih. V katero skupino boste ali bomo spadali, je težko napovedati. Misliva, da pomlajevanje ne more pretentati notranjega občutka minljivosti, lahko pa polepša življenje tistim, ki se ne morejo sprijazniti z načinom lastnega staranja.

 

V estetski kirurgiji obstajajo posegi, ki jih uporabljamo pri kirurški pomladitvi obraza, namenjeni pa so tudi mladim, saj lahko z njimi popravimo prirojene nepopolnosti, kot so to naprimer liposukcija podbradka, korekcije vek, povečanje brade ali ploskih lic.

 

V to skupino estetskih posegovpa ne štejemo vse pogostejše prakse iz tujine, ko z uporabo botoksa začnejo že nekatere najstnice. To je seveda pretirano posnemanje starejših in zgrešen statusni simbol. Poznamo celo primere, ko ameriške matere svojim deklicam vbrizgavajo nevrotoksin za boljše uvrstitve na tam priljubljenih izborih otroških misic, kar je popolna norost.

 

Že sam izbor je bizarna ideja, zloraba botoksaše bolj. Ker se ljudje staramo različno hitro in ne vedno enakomerno, ne obstaja pravilen odgovor na vprašanje, ki si ga zastavljava v naslovu. Pri nekomu bodo prvo nastopile globoke gube v zgornjem delu obraza okoli oči, drugi bo imel kmalu postaran vrat ali starikavo strukturo kože. Vsakemu posamezniku moramo iz nabora različnih tehnik, ki jih imamo v svojem »arzenalu« moderni plastični kirurgi, prilagoditi kombinacijo posegov, ki bo na najbolj enostaven način dosegla kar največjo stopnjo pomladitve. Vedno mlajši odrasli se odločajo za manj invazivne posege, da bi prikrili prve znake staranja.

 

 

Tako lahko že v poznih tridesetih osvežimo videz z botoksom in polnili. Z bolj ali manj redno uporabo nevrotoksina lahko preprečimo prehod občasnih (ob mimiki) dinamičnih v stalne gube. Tako zelo upočasnimo staranje zgornje tretjine obraza.

 

S polnili poudarimo določene dele obraza npr. ustnice ali lica, zakrijemo kakšno nepravilnost na nosu in zravnamo globlje vrezano gubo. V četrtem desetletju postanejo znaki staranja zaradi spuščanja mehkih tkiv bolj očitni. V tem obdobju pridejo v poštev manj obsežne operacije s krajšimi brazgotinami (npr. dvig srednjega dela obraza, dvig obrvi). Mnogi se takrat že odločijo za pomladitev
vek.
Pravi facelifti so običajno namenjeni osebam po petdesetem letu. Takrat glede na prevladujoče znake staranja pridejo v poštev tudi vsi drugi kirurški in manj invazivni posegi. Starost ni omejitev za estetske posege, dokler jih dopušča splošno zdravstveno stanje in telesna kondicija. Pomemben vtis o biološki starosti posameznika podaja tudi kvaliteta kože. Sami jo lahko izboljšamo, če ne kadimo in ne pretiravamo s sončenjem. Oboje ima zelo negativen učinek na njeno zdravje in videz.

 

 

Pergamenta drobna nagubana koža je le zunanji znak s cigareti uničenih tkiv. Sončne poškodbe kože imajo podoben učinek, obenem povzročajo še kožnega raka in pigmentacije. Pilingi ali laserji lahko pomagajo mlajšim pri razbarvanju pegic in lis na koži.

 

Pri starejših lahkoz njimi učinkovito pomladimo drobno nagubano in s starostnimi pegami posuto kožo. Za najboljši rezultat je torej treba izbrati pravo kombinacijo manj invazivnih posegov in operacij. Kaj od tega je pacient pripravljen potrpeti, koliko časa okrevati in navsezadnje tudi plačati je odvisno od tega kako močno si želi doseči boljši oziroma mladosten videz. Skoraj za vsakogar se da poiskati možnost, ki po dolžini okrevanja ustreza ritmu njegovega življenja.

 

 

Finančni vidik je lahko danes večji problem, a primerjano s tujino so v Sloveniji cene kar prijazne in raven kirurških storitev marsikje na zelo visokem nivoju.

Kako se staramo – se staramo vsi enako?

 

 

as. Peter Zorman, dr.med.

       Zdravnik, plastični in estetski kirurg
                   + 386 41 340 280
       PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
               www.plasticna-kirurgija.si

 

-Oglasi-

Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.