-Oglasi-

ZAKAJ IZPOSTAVLJANJE SONCU NI ZDRAVO?

Nega kože in obraza poleti

0 39

 O tem kako sončenje vpliva na kožo sem pisala že v prejšnji rubriki. Pomembno je, da se zavedamo, da je sončenje lahko sprožilec sončnih opeklin in nekaterih kožnih bolezni kot sta npr. fotoalergijski dermatitis in herpes simplex. Kožno bolezen s sončenjem lahko le še poslabšamo – npr. opekline belih lis pri vitiligu (izguba pigmenta kože, ki se kaže kot različna velikost lis brez pigmentacije)

Dolgotrajna, večletna prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom povzroči naslednja stanja kože:

  1. Sončno, starostno atrofijo vseh delov kože, govorimo o sončnih ali klimatskih starostnih okvarah kože, poznanih kot fotostaranje kože (prekomerno sončenje povzroča propadanje kolagena, odraža se pa kot izguba elastičnosti, tanšanje in gubanje kože, kjer se kasneje lahko razvijejo tudsi predrakava in rakava obolenja kože.
  2. Hiperpigmentacije (to so lise, ki so bolj ali manj intenzivne rjave barve , večje ali manjše oblike in hipopigmentacije kože (slednja se kaže kot ostro omejeni predeli blede, lahko povsem bele kože).
  3. Okvare stene malih žil v koži in razvoj teleangiektazij (vidne tanke rdeče in modre žilice)
  4. Razvijejo se sončne keratoze (kjer gre spremembe na koži, ki nastanejo kot luskasta in groba lisa. Nastane na predelu obraza, ustnic, lasišča, ušes ,vratu, hrbta, rok in nog)

Sama vedno poudarjam, da je boljša preventiva kot kurativa. Ne pozabimo, da je porjavelost kože le mehanizem s katerim se celice branijo pred poškodbami DNA. Zato vam svetujem uporabo pripravkov z visokim zaščitnim faktorjem SPF, ki absorbirajo UV-A in UV-B  žarke ter uporabo pripravkov (ZnO,TiO), ki odbijajo sončne žarke. Poleg uporabe raznih produktov pa ne pozabite na zaščito kože pred soncem (pokrivanje z oblačili, ki ne prepuščajo UV žarkov, uporabo pokrival za glavo in obraz  ter redno nošenje sončnih očala z UV zaščito. Prav tako pa je izjemno pomembno, da se izogibate močnemu soncu in uporabi solarija.

 

Za Skrivnostno: Helena Miranda Maček, strokovnjakinja za kožo

 

 

vizitka: HM kozmetični salon

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.