Kremna polenta z gobicami, smetano in hrustljavim pršutom

0 173

Še kdo tako kot jaz obožuje kremno polento? Tokrat vam zaupam moj recept za pripravo kremaste polente, zraven pa še za hitro pripravljeno omakico iz smetane in gobic, piko na i pa omaki dodajo rezine hrustljavo opečenega pršuta.

Za 4 osebe potrebujemo: 450 g polente za hitro pripravo, 250 ml smetane za kuhanje, 250 g rjavih šampinjonov (lahko so tudi beli ali jurčki), 120 g kraškega pršuta v rezinah, strok česna, sol, 150 g masla, 100 g parmezana, origano, olje.

Priprava:

  1. Očistimo šampinjone, jih operemo in narežemo na tanke rezine.
  2. V ponvi na maščobi popražimo olupljen strok česna, toliko, da zadiši, nato dodamo narezane šampinjone. Na hitro jih popražimo in solimo. Odstavimo ponev.
  3. Polento skuhamo po navodilih proizvajalca.
  4. Ko je kuhana, lonec odstavimo s kuhališča in vanjo vmešamo maslo in dobro premešamo.
  5. Takoj dodamo še nariban parmezan in origano.
  6. Še enkrat premešamo.
  7. Na maščobi popečemo rezine pršuta. Postati morajo hrustljave. Pazite, da jih ne pečete predolgo.
  8. V manjšem lončku segrejemo smetano za kuhanje, ki jo rahlo solimo.
  9. Kremno polento razdelimo na servirne krožnike, ob robu prilijemo smetano, dodamo šampinjone in rezine hrustljavega pršuta.
  10. Če smo ljubitelji oljčnega olja, prilijemo še nekaj kapljic tega olja.

 

Za Skrivnostno: Selma Bizjak, kremna polenta: Selmakulinarični blog Sladko Slane Brbončice

                           www.sladkoslanebrboncice.si

 

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.