-Oglasi-

JE ZAGORELA POLT ŠE IN?  

UV SEVANJA IN POŠKODBE KOŽE

0 603

 

Vsako leto prihajajo k meni dekleta z vse bolj poškodovano kožo, zgolj zaradi prekomernega izpostavljanja soncu. Soncu smo izpostavljeni, to je dejstvo. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da jo moramo vsakodnevno ustrezno  zaščititi. Sončni žarki imajo številne učinke na telo, med drugimi tudi na kožo. Lahko so direktni ali indirektni povzročitelj mnogih dermatoz (sprememb), fotoalergičnih in fototoksičnih bolezni kože – vse do kroničnih, malignih kožnih tumorjev.

DELITEV UV SEVANJA IN VPLIV UV ŽARKOV NA NAŠO KOŽO
Prva kategorija sevanj je UV-A sevanje. Slednje je prisotno skozi celo leto in je v veliki meri najbolj odgovorno za staranje kože, oksidativni stres, indirektno poškodbo DNA ter tudi za kožnega raka. Žarki prehajajo skozi oblake, skozi steklo in celo globoko v vodo. Prav zato je priporočljiva zaščita kože čez celo leto.
UV-B je druga kategorija sevanja, ki je najbolj prisotna od spomladi do jeseni. To sevanje je odgovorno za  opekline, vnetja, za direktne poškodbe DNA, poškodbe oči in prav tako za kožnega raka. Zaščita kože od spomladi do jeseni je zato obvezna, še posebno v poletnih mesecih.
UV-C sevanje je sicer najbolj toksično, na srečo pa ga ozonska plast zadrži, tako da do nas ne pride.

 

Dejstvo je, da vidno svetlobo in infrardeče žarke zaznavamo, UV sevanja pa na žalost ne. UV učinke sevanja lahko po krajšem in daljšem delovanju opazimo kot v obliki sprememb na naši koži. Našo občutljivost na UV žarke določa pigmentacija kože, npr. koliko časa se izpostavljamo soncu in kako se zaščitimo  pred soncem. Prav zato bo nekdo ob isti izpostavljenosti soncu lahko izgledal starejši, drugi pa morda mlajši. Navsezadnje ne pozabimo, da je porjavelost kože mehanizem s katerim se celice branijo pred poškodbami DNA, kar pa zagotovo ni zaščita kože.

In kaj lahko storimo sami?
Uporabljamo izdelke z visokim zaščitnim faktorjem SPF, ki poskrbijo za ustrezno absorbiranje UV-A in UV-B  žarkov, ter izdelke (ZnO,TiO), ki odbijajo sončne žarke.  Zaščitimo svojo kožo pred soncem, s pokrivali ter z oblačili, ki ne prepuščajo UV žarkov. Nosimo sončna očala z UV zaščito ter se izogibajmo močnemo soncu in solariju.

 

Za Skrivnostno: Helena Miranda Maček, strokovnjak za kožo

 

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.