-Oglasi-

LEPOTNI POPRAVKI PO PORODU

0 5,674

SPREMEMBE TELESA PO NOSEČNOSTI

 

Zlasti po večih nosečnostih, rojstvu dvojčkov in ob velikem nihanju telesne teže so spremembe izrazite. Nastanejo in ostanejo lahko kljub pravilni prehrani in redni telesni aktivnosti. Tudi kreme in masaže k odpravljanju teh težav ne pripomorejo dosti. Poleg tega se danes ženske v povprečju kasneje odločajo za potomce in starejše telo se po nosečnosti težje vrne v prvotno stanje. Pri mnogih ženskah se stanje v mesecih po nosečnosti popravi samo; delno ali v celoti.

 

V največji meri na razplet vplivajo dedni dejavniki, kvaliteta kože, število nosečnosti, teža pridobljena med nosečnostjo in starost. Na vsako telo nosečnost vpliva nekoliko drugače, nekateri deli telesa pa so tem spremembam še posebej izpostavljeni.

 

Le pri tretjini žensk dojke po porodu in dojenju zadržijo prvotno obliko in prostornino, seveda če se na izhodišče povrne tudi telesna teža. Pogosteje se dojke, zaradi zmanjšanja količine žleznega in maščobnega tkiva izpraznijo, povesijo in izgubijo mladostno pokončno obliko in čvrstost. Kolobarja se lahko razvlečeta in prsni bradavici usmerita navzdol.

 

Podkožno maščevje na telesu se po nosečnosti in s staranjem prerazporedi in z nekaterih delov nakopičenega maščevja tudi z intenzivno telovadbo in hujšanjem ni moč odpraviti. Trdovratne maščobne blazinice se najpogosteje naberejo na trebuhu, stegnih, zadnjici in bokih.

Zelo pogosto je spremenjen tudi trebuh. Posebej po rojstvu večjih dojenčkov ali dvojčkov se lahko trebušna stena izboči zaradi šibkih in razmaknjenih premih trebušnih mišic (diastaza rektusov). Postava zaradi širšega pasu izgubi privlačno silhueto peščene ure. Na trebuhu pogost ostane odvečna in ohlapna koža prepredena s strijami. Tudi pri zelo suhih ženskah se lahko kot predpasnik poveša čez rob hlač. Včasih je po carskem rezu moteča vleknjena brazgotina v spodnjem delu trebuha.

 

POSEGI ZA PREOBLIKOVANJE TELESA PO NOSEČNOSTI

 

Z zdravim načinom življenja lahko ženske izgubijo v nosečnosti pridobljene odvečne kilograme in do neke mere ublažijo posledice nosečnosti, vendar je za bolj izrazite težave edina učinkovita rešitev operacija, pri kateri lahko hkrati opravimo več posegov.

 

DOJKE

Največ žensk si po končanih porodih želi polnejših dojk. Kot običajno, jih povečamo s primerno izbranimi prsnimi vsadki (augumentacija). Malo ali srednje povešeni dojki se napolnita in dvigneta že z vstavitvijo dovolj velikih vsadkov. Zelo povešeni dojki, moramo ob povečanju tudi dvigniti z mastopeksijo. Če sta dojki dovolj veliki, a moti le viseča oblika, izberemo le slednjo. Pri mastopeksiji dojki dvignemo, pomladimo njuno obliko in zmanjšamo premer razvlečenih prsnih kolobarjev. Redkeje motijo le razširjeni kolobarje, ki jih lahko zožamo s krajšim posegom v lokalni anesteziji (redukcija areol). Včasih so po porodih problem tudi prevelike dojke, ki jih zmanjšamo z redukcijsko mamaplastiko.

 

TREBUH

Trebušno steno preoblikujemo z abdominoplastiko, pri kateri odstranimo odvečno kožo s podkožjem in združimo razmaknjene trebušne mišice. Najpogosteje lahko odstranimo celoten predel s strijami prekrite kože v spodnjem delu trebuha. Trebušne mišice napnemo kot notranji korzet, ki spet zoži telo v pasu. Le v redkih primerih, ko je koža izrazito ohlapna, je treba narediti tudi navpični izrez kože med žličko in popkom, kar omogoča, da zožamo in prikrojimo ohlapni obroč kože okoli pasu. Če odvečne kože ni veliko, lahko trebuh popravimo že z mini-abdominoplastiko, ki pusti le kratko brazgotino nad venerinim gričkom ali zgolj z izsesavanjem maščobe (liposukcijo).

 

PODKOŽNO MAŠČEVJE

Maščobne blazinice trajno odstranimo z liposukcijo tudi na bokih, zadnjici in stegnih, če je potrebno. Dovolj elastična koža se po izsesanju maščobe skrči in prilagodi novi obliki. V kolikor je kože preveč in ni dovolj elastična je ob liposukciji smiselno napraviti tudi dvig zadnjice in stegen, pri katerem odvečno kožo odstranimo in preoblikujemo spodnji del telesa.

 

MALI SRAMNI USTNICI

Nekatere ženske želijo po rojstvih popraviti tudi spremembe, ki nastanejo na spolovilu med nosečnostjo ali kot posledica poškodbe ob porodu, čeprav velika večina prevelikih malih sramnih ustnic ni povezanih z nosečnostmi. Iz spolovila izstopajoči mali ustnici lahko povzročata funkcinalne in/ali estetske težave. Z labioplastiko, kot poseg imenujemo, preoblikujemo in zmanjšamo mali sramni ustnici.

 

Izbor operacij ali njihove kombinacije je prilagojen izraženosti sprememb in željam posameznice. Pri individualno oblikovanem načrtu preobrazbe lahko naenkrat popravimo tako trebuh kot dojki in odstranimo maščobne blazinice na drugih predelih. Pri drugih izpustimo popravke, ki jih ne potrebujejo ali želijo ali pa spremembo izvedemo v krajših ločenih posegih.

KDAJ JE PRIMEREN ČAS ZA POSEG?

Operacijo je smiselno opraviti po rojstvu zadnjega otroka, saj bi lahko nove nosečnosti izničile učinke popravkov. Poseg je najbolje načrtovati v obdobju po končanem dojenju in izgubi odvečnih kilogramov, pridobljenih v nosečnosti oziroma vsaj pol leta po zadnjem porodu. Priporočljivo je, da se telesna teža pred posegom za nekaj mesecev ustali čimbližje idealne telesne teže. Tako je med operacijo mogoče varno odstraniti kar največ odvečne kože in najlepše preoblikovati telo. Neposredno pred in po posegu ni priporočljivo hujšati, saj je uravnotežena prehrana pomembna za normalno okrevanje in celjenje ran, ki so pri kombinaciji operacij kar obsežne. Zaradi številnih obveznosti, nekatere ženske raje počakajo, da otroci malo zrastejo, saj takrat lažje najdejo čas za operacijo in okrevanje. Takšna operativna kombinacija kljub imenu ni namenjena samo mamam. Primerna je tudi za ženske, ki niso rodile, a imajo podobne težave zaradi sprememb v telesni teži in slabe elastičnosti tkiv.

 

VARNA KOMBINACIJA POSEGOV

Obstajajo pomisleki, da bi lahko združevanje estetskih posegov pod tržnimi imeni napeljevalo paciente k izbiri nepotrebnih posegov. Pred posamičnimi in kombiniranimi posegi mora imeti pacient realna pričakovanja in biti dobro seznanjen s potekom operacije in možnimi zapleti. Vedno je treba izbrati posege, ki zagotavljajo najboljši rezultat ob najmanjšem tveganju za pacienta. Pri nenujnih posegih, kot so estetski, je varnost še posebej pomemba in je zato treba dovolj časa posvetiti natančni predoperativni kirurški in anesteziološki pripravi. Poznati je treba zdravstveno zgodovino in morebitne rizične dejavnike vsakega pacienta. Večino posegov lahko pri zdravih pacientih popolnoma varno kombiniramo in tako dosežemo poudarjen in bolj uravnotežen rezultat. Cena kombinacije posegov je običajno nižja od vsote posamičnih, saj ni podvajanja dela stroškov. Dodatna prednost za pacienta je, da le enkrat okreva.

SPET PRIVLAČNO SAMOZAVESTNE

»Preobrazba za mamice« je vse bolj zaželjena tudi pri nas. Z razvojem sodobnih tehnik so kirurški posegi postali varnejši, rezultati lepši, trajnejši in bolj predvidljivi. Ženske so po popravkih sprememb, ki jih prinesejo nosečnosti in leta praviloma zelo zadovoljne. Spet se dobro počutijo v svojem telesu, s postavo, ki je enaka in neredko boljša kot pred nosečnostjo.

 

 

Spremembe
 • Ohlapna koža trebuha
 • Izbočena trebušna stena
 • Strije na trebuhu
 • Izpraznjene in povešene dojke
 • Prevelike in povešene dojke
 • Maščobne blazinice odporne na hujšanje in vadbo
 • Preveliki mali sramni ustnici
 • Rešitve
 • Preoblikovanje trebuha (abdominoplastika)
 • Povečanje, dvig in zmanjšanje dojk
 • Liposukcija
 • Korekcija malih sramnih ustnic

 

as. Peter Zorman, dr.med.

Zdravnik, plastični in estetski kirurg
+ 386 41 340 280
PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
www.plasticna-kirurgija.si

-Oglasi-

Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.