-Oglasi-

PITA Z LIMONINO KREMO IN MERINGO

Kuhajmo z ljubeznijo. S Selmo.

0 566

Predstavljam vam svoji prvi recept, primeren za sladko-kislo obdobje v katerem se nahajmo.

Za sladico potrebujemo:

  • okrogel pekač premera 28 cm

Sestavine za testo:

  • Za krhko testo: 340 g bele mehke moke
  • 170 g hladnega masla
  • 10 g sladkorja v prahu
  • 3 rumenjake
  •  1 ščepec soli

Za limonino kremo:

  • 4 jajca
  • 120 g masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 4 limone (iztisnjen in precejen sok)
  • 2 čajni žlički koruznega škroba

Za meringo:

  • 5 beljakov
  • 240 g sladkorja v prahu
  • 70 ml vode
  • 35 g sladkorja v prahu

Poleg naštetih sestavin, potrebujemo še: keramični pekač, peki papir, suh fižol za slepo peko, električni mešalec, kuhinjski termometer (lahko nadomestimo z vilicami), lonec za kuhanje kreme, lonec za sladkorni sirup, kovinska skleda za stepanje beljakov, vilice, ročno metlico, dresirno vrečko z nastavkom

Pa postopek?

Najprej pripravimo krhko testo. Za pripravo res okusnega krhkega testa izberimo kvalitetne sestavine.

1.     Moko presejemo na delovno površino.

2.     Dodamo na koščke narezano hladno maslo.

3.     S prsti na hitro obdelamo maslo in moko, da dobimo pesku podobno strukturo mase.

4.     V sredino mase naredimo jamico in vanjo dodamo sladkor v prahu ter rumenjake.

5.     Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.

6.     Zavijemo ga v prozorno folijo za živila ter postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik.

7.     Nasvet: testo lahko pripravimo tudi večer pred uporabo in ga pustimo v hladilniku.

Medtem, ko testo počiva v hladilniku pripravimo limonino kremo.

1.     Iztisnemo limonin sok in ga skozi sito precedimo.

2.     V manjšem loncu počasi segrejemo maslo.

3.     Dodamo sok iztisnjenih in precejenih limon, sladkor v prahu, koruzni škrob ter jajci.

4.     Kuhamo na zmernem ognju in nenehno mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice.

5.     Kuhamo toliko časa, da se krema zgosti.

6.     Kuhano kremo odstavimo s kuhališča, lonec pokrijemo s prozorno folijo za živila in kremo popolnoma ohladimo.

Peka krhkega testa:

1.     Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija (enakomerna peka zgoraj/spodaj).

2.     Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost pekača z robom vred.

3.     Pekač premažemo z maslom in vanj predenemo razvaljano krhko testo.

4.     Površino testa enakomerno prebodemo z vilicami.

5.     Testo v pekaču prekrijemo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom (slepa peka).

6.     Postavimo v prej ogreto pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.

7.     Po dvajsetih minutah vzamemo iz pečice in odstranimo fižol ter peki papir in postavimo nazaj v pekač. Pečemo še dodatnih 10 minut.

8.     Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo.

Priprava meringe:

1.     V manjšem loncu pripravim sladkorni sirup iz vode in sladkorja v prahu.

2.     Vsebino zavremo na zmernem ognju in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.

3.     Kuhamo toliko časa, da sirup doseže 121 stopinj Celzija (če nimamo kuhinjskega termometra si pomagamo z vilicami, ko je temperatura dosežena, se med dvigovanjem vilic iz sirupa le-ta vleče za njimi).

4.     V kovinski skledi medtem stepemo beljake z 35 g sladkorja v prahu.

5.     Stepamo jih toliko časa, da se vrh stepenih beljakov vleče za metlicami.

6.     V stepene beljake v tankem curku prilivamo vroč sladkorni sirup.

7.     Mešamo toliko časa, da se zmes zgosti.

8.     Ohladimo na sobno temperaturo.

Priprava pite z limonino kremo in meringo:

1.      Ohlajeno krhko testo vzamemo iz pekača in ga predenemo na servirni krožnik. Lahko pa ostane tudi v pekaču.

2.     Dodamo limonino kremo in jo lepo poravnamo.

3.     Meringo predenemo v dresirno vrečko z izbranim nastavkom in oblikujemo kupčke, ki prekrijejo delno ali celotno površino limonine kreme.

4.     Tako pripravljeno limonino pito z meringo postavimo še za 2 – 3 minuti v pečico na žar funkcijo (če je nimamo, pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pečemo par minut).

5.     Ohlajeno pito z limonino kremo in meringo postavimo v hladilnik za najmanj eno uro.

Kako bi sladica morala izgledati?

Selma Bizjak

Bon apetit!

Za Skrivnostno: Selma Bizjak

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.