MAGIČNA MAKROBIOTIČNA POSLASTICA: MISO JUHA

Foto: Pexels
0 5,509

Zdrava in z vitamini ter antioksidanti bogata makrobiotična poslastica, odlična za mrzle jesenske dni, ki vam bo okrepila ledvice in adrenalne žleze.

SESTAVINE
  • 1 kos wakame alg
  • 2 čajni žlički narezanega svežega ingverja
  • 8 shitake gob
  • 1 skodelica pora, narezanega na kolobarje
  • 1 skodelica hokaido buče ali korenja
  • 1 skodelica cvetače
  • 1 skodelica brokolija
  • 100 g tofuja
  • pol skodelice narezanega kodrolistnatega ohrovta
  • 1 jušna žlica temnega sezamovega olja
  • 2 čajni žlički miso paste
  • peteršilj ali drobnjak za okras
  • 6 ali več skodelic tople vode, vključno z vodo kjer smo namakali shiatke gobe
  • 3 jušne žlice rastlinskih beljakovin za zgostitev (namesto moke)

PRIPRAVA

V skodelici namočite wakame algo za 8 minut in jo nato narežite na manjše koščke. V drugi skodelici namakajte shitake gobe v vroči vodi 10 do15 minut. Peclje odstranite, klobuke pa narežite na tanke rezine. Vodo od namakanja shranite za juho.
Olupite svež ingver in ga nasekljajte na drobne koščke.Narežite por in ostalo zelenjavo na manjše koščke. Narežite tofu na majhne koščke. Segrejte sezamovo olje in popražite najprej ingver ter polovico narezanega pora. Če nimate sezamovega olja, lahko izberete drugo olje.
Dodajte bučo, cvetačo, kodrolistnatni ohrovt, brokoli in vso zelenjavo dobro premešajte. Dodajte toplo vodo, vključno z vodo, ki ste jo shranili od namakanja gob in ko juha zavre, zmanjšajte ogenj, dodajte narezane alge wakame, shitake gobe in tofu. Vse skupaj kuhajte še približno 10 minut. Kasneje dodamo še drugo polovico pora, da juha ostane bolj žive zelene barve.Juho odstavimo iz kuhalne površine kjer se je kuhala, da se malce ohladi. Nato v skodelico prelijte malo bistre juhe (za približno 5 jušnih žlic) in v njej raztopite miso pasto, ki jo nato vmešate nazaj v juho. Enako naredimo čisto na koncu z beljakovinami, saj so presne. Raztopimo 3 jušne žlice rastlinskih beljakovin z juho v drugi skodelici in primešamo celotni juhi. S tem juho zgostimo in ji povečamo beljakovinski delež. Juho okrasite s peteršiljem ali narezanim drobnjakom in postrezite.

ZANIMIVOST

KAJ JE MISO PASTA? 
Miso pasta je fermentirana sojina pasta,bogat vir beljakovin, vlaknin, mineralov in vitaminov. Vsebuje žive encime in zaradi le teh jo juhi dodajamo na koncu, ko je malo ohlajena, da encime ohranimo. Ker ima miso pasta močan in zelo slan okus, miso juhe ne solimo.
Zato je pomembno, da jo juhi dodamo na koncu, ko ni več vroča, da teh encimov ne uničimo. Miso pasta je bogata z za telo pomembnimi sestavimani, je hranljiva ter prispeva k dobri prebavi in zato ji Japonci pravijo, da ima magično moč.
Foto Pexels
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.