-Oglasi-

Najpametnejše ptice so Vrane

Simbolika vran in krokarjev

0 130
Tako vrane kot krokarji so se skozi stoletja pojavljale v številnih, različnih mitologijah. V nekaterih primerih te črno pernate ptice predstavljajo simbol slabe vesti, v drugih pa sporočilo Božanskega.

 

Čeprav so VRANE in krokarji iz iste družine (Corvus), niso ravno iste ptice. Običajno so krokarji veliko večji od vrane in so ponavadi nekoliko bolj škrti. Vrana ima pravzaprav več skupnega z jastrebi in drugimi plenilskimi pticami. Čeprav imata obe ptici impresiven repertoar klicev in hrupa, je krokarjev klic ponavadi nekoliko globlji in bolj gurljiv kot zvok vrane. Vrana si zapomne 39 besed in prepozna čez 80 obrazov ljudi. Prav tako rešuje uganke in izzive.

Vrane so posebna VEZ med vidnim in nevidnim svetom, so prenašalke sporočil, čistilke okolja in čuvaji ljudi pred negativnimi frekvencami. Vedno več jih je v mestih, največ pa na pokopališčih in zapuščenih posestvih.

V KELTSKI MITOLOGIJI se bojevnica Morrigan – zaščitnica bojevnikov, pogosto pojavlja v obliki vrane ali krokarja, lahko pa jo zgolj opazuje spremljevalna skupina vran. Običajno se te ptice pojavljajo po tri skupaj. Takrat jih dojemamo kot ZNAK, da nas Morrighan opazuje. Vrane živijo v družinah, ko pa si izberejo partnerja, ostanejo skupaj za vedno. VEČNA LJUBEZEN.

V nekaterih zgodbah  VALIŽANSKEGA MITA je Mabinogion krokar, predsodnik smrti, ki predstavlja KONEC oziroma prinaša SPOROČILO, da je čas, da se nekdo poslovi.  Za čarovnice in čarovnike se je verjelo, da se lahko preoblikujejo v vrane in krokarje.  Tako so lahko poleteli in se izognili ujetju.

Vrane nam lahko najavijo SMRT ali odprt prehod v drugi svet. Povezava Vrane in človeka je simbolika višje inteligence ali nadnaravne sposobnosti. Indijanci so krokarja pogosto videli kot čuvaja njihove zemlje. Obstaja več zgodb o nagajivosti VRAN, saj lahko nosijo darila, zbirajo svetleče, lepe odpadke in jih nosijo dobrim ljudem.

KROKAR, ki je filmsko predstavljen kot simbol preobrazbe, ne pobira smeti ampak z glasnim zvokom prikliče ljudi, da očistijo nesnago. V legendah različnih plemen je VRAN običajno povezan z vsem, od ustvarjanja sveta do daru sonca za človeštvo. Nekatera plemena so poznala vrana kot nosilca DUŠ.

Za tiste, ki sledijo norveškemu panteonu, je Odin pogosto predstavljen s strani VRAN – ponavadi parov. Zgodnje umetniško delo prikazuje, da ga spremljata dve črni ptici, ki sta v Eddah opisani kot Huginn in Munnin. Njihova imena se prevajata kot “misel” in “spomin”. Naloga teh dveh pic je, da vohunita in Odinu vsako noč prinašata novice iz dežele ljudi.

Vrane se v vraževerju včasih kažejo kot metoda vedeževanja. Za stare Grke je bila vrana simbol Apolona v vlogi boga prerokbe. Augury – vedeževanje s pomočjo ptic – je bilo priljubljeno tako med Grki kot med Rimljani, pri čemer so avgurji razlagali sporočila, ki so temeljila ne samo na barvi ptice, temveč tudi na smeri, iz katere je ptica letela. Vrana, ki leti z vzhoda ali juga, se je štela za ugodno.
V nekaterih gorah Appalachia nizkoleteča skupina vran pomeni, da prihaja bolezen – če pa vrana leti nad hišo in jo pokliče trikrat, prinaša družini smrt. Če vrane zjutraj pokličejo, preden druge ptice dobijo priložnost za petje, bo dež. Kljub njihovi vlogi glasnikov usode in mraka je ubiti vrano GREH. Če boste slučajno to storili, jo morate pokopati – in med tem ne pozabite nositi črne barve.

 

Za Skrivnostno: Suzana Drobnjak

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.