Neskončni mir

0 6,015

Vsako jutro me prebudi rešilec, ki drvi po glavni ulici. Vedno znova se spomnim, da je bila nekomu prekratka noč …

 

Ali pa se bo šele sedaj naspal. In tako je vsako jutro. Postal sem že zelo utrujen od tega prometa, da si končno želim miru in enkrat se naspati, ne samo tistih 10 dni na dopustu, temveč naspati se vsak dan. Končno najti ta neskončni mir.

Seveda miru v sebi ne bom našel, če bom zamenjal lokacijo, kjer ne bo glasnih rešilcev.
Tišino in mir moram najti v sebi.

Pred časom mi je najboljši prijatelj dejal: »Ti v času krize nimaš težav s poslom, temveč imaš težave z ženskami.« Najprej sem se zasmejal, potem pa sem začel razmišljati ‒ če me kot zunanji opazovalec pozna že 33 let, potem me očitno res dobro pozna.

Foto: Pixaby

Ko sem malo pomislil, kakšne burne izkušnje imam z dekleti, ker o ženskah ne morem govoriti, saj odrasle ženske vedo, kaj bi rade … No, odrasle ženske ob sebi potrebujejo odraslega moškega. Očitno to še nisem. Otroci se družijo z otroki. Lahko pritrdim, da ima res prav.

Nikoli mi ni bilo težko najti dela niti zaslužiti denar, vendar sem ga potem zapravil, ker sem hotel biti rešitelj, pomagati … No, ja, mislil sem si, da si moški, če imaš denar, potem pa sem videl, da z denarjem ne moreš kupiti ženske.

Žensko lahko kupiš samo z moškostjo. In tako je šel denar, ostal pa prostor, da se razvija moškost.

V nekem obdobju v življenju sem bil prepričan, da je pravi moški v dobri obleki, ima izklesano postavo, odlično izobrazbo, visok položaj v družbi, dober avtomobil, drago uro …  in tako sem šel po tej poti. In ko vse to dosežeš, si notranje miren, sem bil prepričan. In, seveda, da si še čustveno zadovoljen, ob sebi potrebuješ sorodno dušo, prav tako eminentno žensko …

Kraljico, ki jo povzdigneš na najvišji prestol. In tako sem korakal k najvišjemu položaju, na poti pa z vsakim korakom srečal novo kraljico. Gradil sem grad za gradom, gradove v oblakih. Dokler se ti gradovi naenkrat niso razblinili in so kraljice postale … No, včasih so rekli, da jih kurijo na grmadi. Videl sem njihov pravi obraz.

Očitno nisem hodil po pravi poti. Dokler me zjutraj ponovno ni zbudila sirena rešilnega avtomobila, toda tokrat se ni oddaljevala, temveč je bila vedno ista. Ugotovil sem, da sem v tem avtomobilu jaz in da me morda peljejo k večnemu miru.

Malo sem se zdrznil in zvok rešilca je umolknil. Šele ko sem se pozno popoldne zbudil v bolnišnici, sem se zavedal, da sem resnično pretiraval. Če sedaj to preživim, moram vse v celoti spremeniti, sicer je to moja zadnja možnost.

Pred sabo sem imel dovolj časa, da premislim, kje sem delal napake. Vsaka ženska je namreč lahko kraljica samo toliko, kolikor sem jaz kralj. V večini primerov sem srečeval dekleta, narejena za enkratno priložnost. Urejenost, položaj in sproščen glas … Po treh srečanjih ni bilo več sproščenega glasu, urejenost je bila navidezna … In jaz sem te slike ves čas kupoval, za desetkrat višjo ceno. Lahko bi rekel, da sem denar metal skozi okno ali, kot rečejo: »Niso biseri za svinje!«

 

No, seveda se moram pri tem vprašati, kakšno sliko sem moral dajati jaz, da sem pritegnil takšna dekleta. Da, najbrž sem hotel biti nekaj, kar nisem, in potem sem pritegnil dekleta, ki niso to, kar so želela biti.

 

Foto: Pixabay

Zato ne smem nikogar ne obtoževati niti kritizirati, le ogledalo sem imel ves čas pred sabo. In tako se je nekega dne moje celotno kraljestvo sesulo. Sedaj sem na tem pogorišču, kjer lahko zgradim novo kraljestvo … Ampak tisto pravo.

 

Ne, nisem se vdal. Sedaj sledim svojemu srcu, grem naravnost DO SRCA (AD COR), grem tja, kamor sem šel že pred davnimi leti, pa sem zaradi prenizkega spoštovanja samega sebe odšel v neki navidezni svet, ki me je oddaljeval od mene samega.

 

Šele sedaj bom lahko govoril o resničnem notranjem miru, ki sem ga našel sam v sebi. Ob
meni so ljudje, ki so mirni sami v sebi in …

 

Tudi živel bom počasi, tam, kjer bo mir in se bom lahko naspal.

Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.