Ni mi težko, vse zmorem

Foto: Pexels
0 6,958

Vzorec starih, katerega želim premostiti vsak dan je zvenel takole ; ne zmorem, ni možno, to ne gre, ni izvedljivo, to je nemogoče…. Veliko se nas lahko najde v tem vzorcu vzgoje.

 

Starši so dali kar so imeli, povedali so , kar so znali, želeli so nas obvarovati …Ne smemo jih obsojati, to je njihova pot, mi izbiramo svojo pot. Pot vsega možnega. Vse kar si želimo je izvedljivo in je možno.

 

Obsojanje možnosti, že v naprej , brez pojasnil, je napačno. Izstopiti iz vzorca je seveda težko, če se nam to v zgodnjem otroštvu vtisne v spomin in telo, da nekaj ni možno, da je nemogoče.

Foto: Pexels

Še dobro , da radoveden otrok preizkuša možnosti, čeprav je prepovedano , ker otrok je po naravi raziskovalec in če odrasli ne razložijo zakaj je nekaj tako, kot pravijo ,potem otrok razišče sam. Otrok želi , da je vse možno, da je vse izvedljiva čarovnija, ker je to v človekovi naravi, da verjame in doseže svoje sanje.

 

Uničeni odrasli so samo veliki otroci, ki so bili omejeni z vsemi sredstvi. Ob točno določeni travmi in točno občuteni žalosti se ustavi čas in potem um ne napreduje, samo telo se stara, mentalno pa človek ostaja tam , kjer so se ustavile otroške sanje.

 

Čas se ustavi pri ovirah, takih ovirah, ki so prehodne ampak , ker smo programirani, da je težko, da ni možno, da ne….se ustavimo. Ustavi nas strah pred neuspehom. Strah , da so vzorniki imeli prav.

 

 

Koliko življenj zato propade, koliko mladih zaradi tega vzorca ne zmore naprej. To je narobe! Vsak mora imeti možnost verjeti, živeti v upanju in podpori, v neobsojanju in z vetrom v hrbet.

 

Zato se vsak dan zavedam pomembnosti svojih besed in dejanj, ker moji otroci bodo zmogli, ker vse je možno, vse se da, vse je izvedljivo, če si nekaj želijo.

Foto Pexels
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.