Osebna rast ali Osebni pad!

Foto: Pixabay
0 5,649

… vsak dan velikokrat slišim in preberem termin osebna ali osebnostna rast. Ko sem poskušal poiskati nek uradni termin, sem prišel na wikipedii do definicije: »Osebna rast temelji na izkustvu človeka kot bitja v razvoju.

 

Ob postopnem sprejemanju samega sebe v svojih različnih razsežnostih je človek na poti svoje uresničitve poklican k stalnemu napredku in rasti.« Kar mi je bilo v celoti tudi razumljivo in tudi sprejemam.

Vendar sem se v tem zapisu želel dotakniti bolj odgovornosti pri osebnosti rasti. Namreč s tem, ko pričnemo delati spremembe v svojem načinu življenja, pomeni, da neposredno vplivamo na okolico, na spremembe v odločitvah, ki neposredno vplivajo na druge, na njihov način življenja, pomeni, da moramo pri tem sprejeti tudi odgovornost, osebno odgovornost.

 

Če vzamemo primer, da smo bili z nekom dolgo v poslovni ali osebni zvezi in v nekem določenem trenutku ugotovimo, da nas njegova prisotnost ovira pri našem razvoju, svobodi, načinu življenja… ne pomeni, da je druga oseba naredila kaj drugače, oseba je morda še vedno ista, le naš pogled na stvari, ki so bile dosedaj je drugačen.

Če želimo zapustiti ta odnos, je naša popolna pravica, vendar pri tem moramo upoštevati tudi odgovornost oz. prevzeti posledice, ki nastanejo zaradi našega odhoda. V kolikor se mi odločimo za odhod, moramo upoštevati, da nekega procesa, ki je tekel znotraj odnosa, ne moremo prekiniti brez posledic. V kolikor v takšnem primeru zahtevamo večino zase in s tem ogrožamo proces, ravnamo neodgovorno, nemoralno in neposredno nasilo posegamo v nek tok energije, kar se nam na nezavednem nivoju lahko pozna pri našem notranjem miru in potem ta naš notranji nemir, povzroči nemir v našem »novem« življenju… pomeni, da smo sami sebi porušili svojo novo prihodnost.

 

Zato je pomembno, da se že zelo zgodaj zavedamo svojih življenjskih odločitev in odgovornosti, kajti na vsakem koraku sprejmemo odgovornost.

 

Če smo se v nekem obdobju spomnili, da nam določeno okolje ne ustreza, se moramo spomniti, da smo v določeno okolje tudi šli z določeno odgovornostjo, da smo že takrat sprejeli odločitev, da gremo tja. Torej, če smo bili v obdobju neke zaslepljenosti, moramo sedaj biti toliko bolj odgovorni in zreli, da ne izpademo konfliktni in popolnoma neodgovorni in metodi, po kateri osebno rastemo, ne delamo slabe reklame.

Torej o osebni rasti lahko govorimo samo takrat, ko veliko bolj zrelo, modro in odgovorno reagiramo, kot okolica. Drugače je naša pot Osebni pad!

Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.