Predstavljam vam svoji prvi recept, primeren za sladko-kislo obdobje v katerem se nahajmo.
Za sladico potrebujemo:
- okrogel pekač premera 28 cm
Sestavine za testo:
- Za krhko testo: 340 g bele mehke moke
- 170 g hladnega masla
- 10 g sladkorja v prahu
- 3 rumenjake
- 1 ščepec soli
Za limonino kremo:
- 4 jajca
- 120 g masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 4 limone (iztisnjen in precejen sok)
- 2 čajni žlički koruznega škroba
Za meringo:
- 5 beljakov
- 240 g sladkorja v prahu
- 70 ml vode
- 35 g sladkorja v prahu
Poleg naštetih sestavin, potrebujemo še: keramični pekač, peki papir, suh fižol za slepo peko, električni mešalec, kuhinjski termometer (lahko nadomestimo z vilicami), lonec za kuhanje kreme, lonec za sladkorni sirup, kovinska skleda za stepanje beljakov, vilice, ročno metlico, dresirno vrečko z nastavkom
Pa postopek?
Najprej pripravimo krhko testo. Za pripravo res okusnega krhkega testa izberimo kvalitetne sestavine.
1. Moko presejemo na delovno površino.
2. Dodamo na koščke narezano hladno maslo.
3. S prsti na hitro obdelamo maslo in moko, da dobimo pesku podobno strukturo mase.
4. V sredino mase naredimo jamico in vanjo dodamo sladkor v prahu ter rumenjake.
5. Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.
6. Zavijemo ga v prozorno folijo za živila ter postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik.
7. Nasvet: testo lahko pripravimo tudi večer pred uporabo in ga pustimo v hladilniku.
Medtem, ko testo počiva v hladilniku pripravimo limonino kremo.
1. Iztisnemo limonin sok in ga skozi sito precedimo.
2. V manjšem loncu počasi segrejemo maslo.
3. Dodamo sok iztisnjenih in precejenih limon, sladkor v prahu, koruzni škrob ter jajci.
4. Kuhamo na zmernem ognju in nenehno mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice.
5. Kuhamo toliko časa, da se krema zgosti.
6. Kuhano kremo odstavimo s kuhališča, lonec pokrijemo s prozorno folijo za živila in kremo popolnoma ohladimo.
Peka krhkega testa:
1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija (enakomerna peka zgoraj/spodaj).
2. Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost pekača z robom vred.
3. Pekač premažemo z maslom in vanj predenemo razvaljano krhko testo.
4. Površino testa enakomerno prebodemo z vilicami.
5. Testo v pekaču prekrijemo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom (slepa peka).
6. Postavimo v prej ogreto pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.
7. Po dvajsetih minutah vzamemo iz pečice in odstranimo fižol ter peki papir in postavimo nazaj v pekač. Pečemo še dodatnih 10 minut.
8. Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo.
Priprava meringe:
1. V manjšem loncu pripravim sladkorni sirup iz vode in sladkorja v prahu.
2. Vsebino zavremo na zmernem ognju in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
3. Kuhamo toliko časa, da sirup doseže 121 stopinj Celzija (če nimamo kuhinjskega termometra si pomagamo z vilicami, ko je temperatura dosežena, se med dvigovanjem vilic iz sirupa le-ta vleče za njimi).
4. V kovinski skledi medtem stepemo beljake z 35 g sladkorja v prahu.
5. Stepamo jih toliko časa, da se vrh stepenih beljakov vleče za metlicami.
6. V stepene beljake v tankem curku prilivamo vroč sladkorni sirup.
7. Mešamo toliko časa, da se zmes zgosti.
8. Ohladimo na sobno temperaturo.
Priprava pite z limonino kremo in meringo:
1. Ohlajeno krhko testo vzamemo iz pekača in ga predenemo na servirni krožnik. Lahko pa ostane tudi v pekaču.
2. Dodamo limonino kremo in jo lepo poravnamo.
3. Meringo predenemo v dresirno vrečko z izbranim nastavkom in oblikujemo kupčke, ki prekrijejo delno ali celotno površino limonine kreme.
4. Tako pripravljeno limonino pito z meringo postavimo še za 2 – 3 minuti v pečico na žar funkcijo (če je nimamo, pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pečemo par minut).
5. Ohlajeno pito z limonino kremo in meringo postavimo v hladilnik za najmanj eno uro.
Kako bi sladica morala izgledati?
Bon apetit!
Za Skrivnostno: Selma Bizjak