-Oglasi-

Poslanstvo ženske

Ponosno praznovanje dneva žena

0 146

Ženske smo prehodile dolgo obdobje. Obdobje v katerem nismo smele razviti svojega potenciala do popolnosti. Še danes ne moremo rečti, da ga že lahko razvijemo popolnoma in brez ovir. Še posebej ne v vseh delih sveta. 

Za nami so težka obdobja….Obdobja zgodovine, ko ženski ni bilo lahko. Obdobja, ko se je že dogodil korak naprej, vendar so se, tako kot nas pogosto uči zgodovina, nato pripetili še trije kraki nazaj. Poglejte npr ženske v Iranu v 70. letih prejšnega stoletja in danes….

Za nami so obdobja, ko nam ni bilo dovoljeno nositi kopalk. Tudi hlač ne. Ali teči maraton. Obdobja, ko smo bile izločene iz družbenega življenja; ko nismo smele voliti, tudi voziti avtomobila ne. Ob nepoznovanju zgodovine, so danes mlada dekleta zgrožena nad stanjem v Savdski Arabiji….nevedoč, da Evropa nekoč ni bila dosti boljša…. Za nami so obodbja, ko smo zaradi svojega sočutja in skrbi do drugih gorele na grmadah. Vse to so dejstva. Zgodovinska dejstva, če želite. Govoriti drugače je danes zmotno. 

Na srečo smo danes Evropejke lahko karkoli. Lahko smo kdorkoli. Lahko nosimo in donosimo otroka. Ga dojimo. Več njih. Iz tega izvira naša moč, sočutje, ljubezen in ženstvenost. Naša posebnost in drugačnost. Naša veličina.

Naša prvinska narava je edino zares pravo merilo, ko govorimo o ženski. Toda! Ne obsojajmo druga druge. Ne delimo se! 

Ne delimo se na ženske, ki le skrbijo za otroke; Otroci so naše največje bogastvo, so naša veličina, naš izraz in odraz ter naša prihodnost. Zagotovilo Slovenstva, tudi Evropejstva, če želite. So edino jasno in pravo zagotovilo prihodnosti. So neskončna ljubezen in vse tisto kar smo v resnici. Vse mame in žene opravljamo izjemno poslanstvo. Globok poklon. V kolikor želite več otrok, jih pač enostavno imejte. Demografska podoba Evrope tako ali tako ni obetujoča. 

Prav tako ne obsojajmo tistih, ki niso mame – zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov. Prav vse te ženske so se morda nekoč borile za vse ostale. Medtem, ko so morale mame skrbeti za svoje otroke…Če ženska ne more imeti otrok je njeno poslanstvo morda  povsem drugačno. Vsak odgovor, ki ga ženska nosi v sebi je pravilen, vse dokler posluša svoje srce.

Zato sprejmimo druga drugo s ponosom. Čudeži se dogajajo takrat, ko ženske podpiramo druga drugo. Verjemimo in zaupajmo v to. Čudež nastane, ko sestra ponudi sestri roko. In to drage dame je naša izjemna posebnost. Naša drugačnost. Naša veličina. Nekaj kar nam ne morejo odvzeti. Dan žena je odlična priložnost, da to ozavestimo.

Recimo še nekaj o tekmi med spoloma; z njo namreč oblikujemo tudi smer v katero se razvija nasprotni spol. Sedaj vidite kako izjemna je naša moč? Rek, da ženska podpira tri vogale hiše torej ni zvit iz trte. Morda je že čas za nek približek resnice;

Želite kavalirja, ki bi vas razvajal, toda v istem duhu ste bolj uspešne kot on? Zaradi tega vas rojevanje morda ovira, četudi veste, da si vaš mož želi veliko otrok?  Veliko in močno družino? Tudi kuhati ne želite več, ker smo pač enakopravni in to lahko dela tudi moški? Zakaj bi se sploh trudile? Obenem želite, da bi vas peljal na drago večerjo in vam pokazal kako zelo vas ljubi? Prav tako želite, da bi vam kupoval drag nakit…? Ženske si v resnici želimo moških, ki lahko poskrbijo za družino…Torej? Postale smo zahtevne. Hrepenimo po pristnih mioških, medtem ko izgubljamo sebe…izgubljamo tudi razumevanje, da je odnos, zakon, razmerje…dajanje in ne tekmovanje. Če bi se vsak od nas vprašal kaj lahko v razmerju še da, bi bilo naše življenje lepše, polnejše.. Priznajmo si, da je emancipacija žensk prinesla tudi poženščenje nasprotnega spola…privlačnost med spoloma pa žal upada….tudi raziskavanje spolnosti na Slovenskem kaže na to...Kje smo skrenili iz poti? Kaj je pravi razlog za to?

Sprejmimo ženski način delovanja, ne upirajmo se mu; kajti to je edini, biološko zares pravi način. Ne tekmujmo z nasprotnim spolom…oni so in bodo..pač drugačni. In nikoli ne bomo enaki. Ker ne moremo biti, saj smo si v resnici, v svojem bistvu, tako različni.

Soočustvujmo z ženskami po svetu, ki jim povsem vsakodnevne stvari še vedno niso dovoljene. Borimo se zanje. Zavedajmo se, da vse kar se nam zdi samoumevno, na drugih kontinentih morda ni. Opozarjajmo na to. Podarimo druga drugi priznanje za poslanstvo, ki ga opravljamo, ne glede na to kje v svetu se nahajamo, ne glede na to na kakšni točki razvoja živimo. 

Vse to je zame dan žena.  In kaj zame ni dan žena?

Politična delitev, ideološka delitev in le delni pogled na žensko situacijo po svetu, pa tudi zanikanje zgodovinskih dejstev, obsojanje feministk, kar izhaja iz lastne nesposobnosti razumevanja, da je njihova pojavnost vzklila zaradi tisočetnega zatiranja žensk. Vsak zakaj ima pač svoj zato. Zakaj tega ne bi bili sposobni razumeti?

In kaj je zame pravo vprašanje?

Še vedno živimo v moškem svet, kjer je večina moških na vodilnih položajih, kjer večina odločitev o  prihodnosti naroda sprejema moških. Časi se sicer spreminjajo….tudi mame s sedmimi otroci so lahko predsednice npr. Evropske komisije….pa vendarle….žensko energijo potrebujemo….potrebujemo jo v politiki, v gospodarstvu, v timih….tudi raziskave kažejo, da  najboljše delujejo mešani timi. Žal pa se dogaja, da uspešne ženske potlačijo svojo ženstvenost samo zato, da lahko preživijo v moškem okolju. Dogaja se nam torej obratno od željenega. Dogaja se nam, da v moškem okolju ženska enostavno potlači svojo pristno naravo. 

Kako torej doseči pravo ravnovesje? Takšno kjer ženska zaradi vsega neformalnega dela oz. skrbi za družino ne bo povsem izžeta in takšno kjer bo ženska s svojimi pogledi nudila dejansko dodano vrednost družbi tudi v profesionalnem oziru? Je to sploh mogoče, ali je situacija zares črno-bela? Verjetno je vse mogoče, a le z veliko mero strpnosti in potrpežljivosti. 

Ob vseh teh vprašanjih, ki se mi ob letošnjemu dnevu žena porajajo, vam želim predvsem to, da bi bile vsak dan ponosne nase in na svoje poslastvo, ki ga opravljate…

 

Vesel dan žena!

Za Skrivnostno: Maja J

-Oglasi-

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.