PRENAPIHNJENI OBRAZI- moderni estetski ideali ali stranski pojavi obraznih polnil

0 3,729

Prvi in verjetno najpogostejši stavek, ki ga povedo ljudje, ki me obiščejo zaradi pomladitve obraza s polnili je: ‘Ne želim, da bi moj obraz izgledal prenapihnjen in umeten’.

 

Ob tem točno vem na kaj mislijo. Na žalost je okoli nas vse več obrazov, ki z prevelikimi in neneravno oblikovanimi lici ter ustnicami obračajo glave mimoidočih, a verjetno iz napačnih razlogov.
Kako to?
Na začetku moramo priznati, da sta za ta ples potrebna dva. Na eni strani so pacienti, ki želijo na hiter in preprost način iz obraza izbrisati vse znake staranja, obenem pa verjamejo, da so polnejši obrazi lepši in maldostnejši. In na drugi strani so ponudniki storitev (za to delo izobraženi in ustezno usposobljeni, ali pa tudi ne), ki so pripravljeni napihniti obraz, da bi osrečili svoje paciente ali zadostili svojim sprevrženim estetskim idealom.
Praviloma se zgodba začne z majhno količino polnila, ki omili smejalne gube v srednjem delu obraza, zapolni vrzeli pod spodnjimi vekami ali zmerno poudari in dvigne lica.
Majhna in hitra pozitivna sprememba pa na nekatere ljudi zanimivo učinkuje. Z veseljem sprejmejo svoj osvežen videz in pomislijo, da če je malo dobro, zna biti veliko še boljše. A kar se tiče polnil to zagotovo ne drži! Prevelika količina polnil spremeni obrazne poteze in razmerja med posameznimi estetskimi enotami. Obraz dobi značilnen umenten in ‘plastičen’ izraz in zgodi se, da ljudje niso več podobni sami sebi.
Naj navedem nekaj značilnih scenarijev. Gospe v šestdesitih letih z obilo odvečne kože in povešenimi tkivi obraza so na kliniki, kjer opravljajo le mimalno invazivne posege svetovali ‘nekirurški dvig obraza’. Obraz so napolnili z osmimi brizgami polnila, a gospa nad svojim novim izgledom ni bila najbolj navdušena- opazila je da je obraz poleg tega da je še vedno star, tudi groteskno napihnjem.
Počakati je morala, da se polnilo razgradi in se soočiti z dejstvom, da bo za pomlajen videz potreben kiruški poseg z odstranitvijo odvečne kože in prerazporeditvijo globjih tkiv. Podobno je bila gospa v poznih štiridesetih razočarana, ker globoka guba med nosom in ustnimi kotički po aplikaciji polnila ni izginila v celoti. Obiskala je drugo kliniko, kjer so ugodili njeni želji in gubo dodatno podložili s polnilom in jo v celoti izbrisali. Presenečena je bila, ko so jo prijatelji pričeli spraševati kaj pomeni oteklina na njenem obrazu in zakaj se njena lica ob nasmehu ne premikajo več.

 

 

Razočaranje je bilo še večje, ko je videla svoje slike iz različnih zornih kotov. Majhna guba, ki se je bila povsem uravnovešena z ostalimi znaki staranja je v celoti spremenila njen obraz. Na srečo  je bilo polnilo moč razgraditi in njeno življenje se je vrnilo v stare tire. Tretja je zgodba mlajšega moškega, ki se je zaradi motečih rjavo-modrih kolobarjev okoli oči in utrujenega videza odločil za korekcijo s polnili v kozmetičnem salonu. Izbrali so napačno polnilo in ga vbrizgali v napačno plast.
Pod očmi se je poleg podočnjakov pojavila modrikasto-bleda omejena oteklina in ‘vrečke’, ki jih prej ni imel. Oboje je utrujen videz dodatno poslabšalo. Na žalost ni vedel kakšno polnilo so uporabili, kar je še dodtano otežilo dolgotrajno reševanje težav.

 

Ali to pomeni, da so polnila nevarna in bi se jih morali izogibati?
Nikakor ne. V pravih rokah ob pravih indikacijah in z realnimi pričakovanji polnila prinašajo dobre in predvidljive rezultate. Pomembno je, da zravnik, ki uporablja polnila pozna zgradbo obraza in ve kako se le-ta spreminja s staranjem. Poseg mora prilagoditi specifičnim zahtevam in željam posameznika ter ravnati zmerno in preudarno. Poleg tega mora imeti občutek za lepoto in naravne obrazne proporce.

 

Nujne so tudi izkušnje in znanje, ki narekujejo izbiro pravilnega polnila in načina aplikacije. Ob nepravilni uporabi polnil obraz lahko izgleda bizarno in celo starejši kot pred posegom. Redko,  a zgodi  se, da to ni največji problem. V literaturi so opisani primeri izgube vida in odmrtja kože zaradi naključnjega vbrizaganja polnila v žilo. Poudariti je potrebno, da se zapleti lahko pojavijo tudi v najbolj izkušenih in izučenih rokah, vseeno pa je razlika v tem, da strokovnjak ve kako jih reševati.

 

Ideali so torej lahko zgolj moderni, težko me bo kdo prepričal, da je na njih kaj lepega. Praviloma so prenapihnjeni obrazi posledica široke in nenadzorovane uporabe polnil v rokah neukih posameznikov.

 

 

as. Peter Zorman, dr.med.

       Zdravnik, plastični in estetski kirurg
                   + 386 41 340 280
       PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
               www.plasticna-kirurgija.si

-Oglasi-

Foto Privatni arhiv
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.