Svetovni dan boja proti raku

Kaj lahko vsak od nas stori za to, da ohrani svoje zdravje?

0 102

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Največkrat pravimo, da je zdravje naše največje bogastvo. V resnici pa se zgodi, da nam je iz dneva v dan samoumevno.

Statistika v Sloveniji kaže, da za rakom letno zboli okoli 12.000 ljudi letno. Število obolenj pa z dneva v dan narašča, od tega več kot polovica moških. Stopnja umrljivosti pa je skorajda 50 %.  Samo v zadnjih dveh desetletjih se je oblelost za rakom podvojila. Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo: rak kože, rak debelega črevesja in danke, rak pljuč, rak dojke in prostate. 

Kaj je vzrok takemu trendu?

Strokovnjaki so si enotni, da bi morali živeti manj stresno. Toda kaj je stres? Zakaj nihče ne pove kako ljudje pravzaprav vemo ali smo pod stresom ali ne ter kako priti iz cone stresa v prostor duhovnega miru? Na primer razlika med živaljo in človekom je: ko antilopo lovi levinja in ko je nevarnost mimo, antilopa to enostavno pozabi. Ne goji zamer, ne goji jeze in ne goji podzavestnih agresij.

Morda je rešitev tudi v tem, da poiščemo pravo ravnovesje med izzivom in stresom. Torej osredotočiti se na nekaj kar nam še predstavlja izziv in ne stres. 

Kaj pa mi? 

Angleški rek pravi, da je bolezen fizičnega telesa pravzaprav bolezen duše.  Zatorej cenimo svoje zdravje vsak sleherni dan.  Rešujmo notranje stiske sproti in prepoznajmo dnevne vzorce, ki nam lahko na dolgi rok škodujejo. 

Kaj je torej rešitev?

Ljudje, ki so uspešno preboleli raka pravijo, da živijo kot zgoraj opisana antilopa. Ko je nevarnost mimo, enostavno pozabijo, izbrišejo iz spomina. Vsak dan živijo trenutek tu in sedaj, kajti jutri ni obljubljen nikomur. Morda bi se morali naučiti nekaj iz njihov zgodb. Naj bo današnji, svetovni dan raka zato priložnost, da se ozremo okoli sebe in podamo roko ter prisluhnimo tistim, ki se borijo s to zahrbno boleznijo. Učimo se iz njihovih izkušenj. Vprašajmo se kaj v resnici potrebujemo in ali je odgovor za srečo in izpopolnenost dejansko uživanje v materialnih dobrinah. 

Pazite nase in na svoje zdravje.

Za Skrivnostno: Maja J

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.