-Oglasi-

To je ta skrivnost! Trije razlogi zaradi katerih ženske prenehajo igrati oziroma ponarejati “orgazem”

0 5,042

Večina spolno aktivnih žensk je vsaj enkrat v življenju odigrala orgazem. Lažni orgazmi se dogajajo vsak dan, čeprav je že mnogo raziskav pokazalo, da negativno vplivajo na seksualno zadovoljstvo. In ta negativen učinek je v bistvu zelo logičen.

 

Če se obnašamo kot da so nam dotiki in tehnike našega partnerha bolj prijetni kot to resnično so, ne samo da njega usmerjamo v napačno smer, ampak ne moremo niti ustvariti oseben seksualni užitek.

In kako pogosto ženske odigrajo orgazem? Nedavno objavljena raziskava, ki so jo izvedli ameriška znanstvenica Debby Herbenick in njeni sodelavici in ki je raziskovala ženske, ki so v svojem življenju igrale orgazme, kot tudi tiste, ki tega niso počele, nam je razkrila skrivnosti tega početja.
Poseben poudarek v raziskavi je bil vloga seksualne komunikacije in zadovoljstva.
V anonimni internetni študiji je sodelovalo 1008 žensk v starostnem obodbju od 18 do 94 let, ki so hetereoseksualne in živijo v ZDA: Rezultati so pokazali, da je kar 58,8 procentov sodelujočih žensk v nekem trenutku v življenju odigralo orgazem, vendar je raziskava tudi potrdila, da je kar dve tretjini žensk , ki so nekoč igrale orgazem, to početje prenehalo.

 

Kot tri najpogostejše razloge zaradi katerih igrajo orgazem, so ženske navedle:

1. Želele so si, da bi se njihov partner počutil uspešen (57,1 %)
2. Želele so si, da bi se seks končal, saj so bile utrujene (44,6%)
3. Parter jim je bil zelo všeč in niso ga želele prizadeti (33,7 %)
Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih so ženske prenehale igrati orgazem:
1. Med spolnim odnosom so se začele počutiti bolje, ne glede na orgazem (46,6 %)
2. Postale so samozavestnejše (35,3 %)
3. Začutile so, da jih partner sprejema in da je srečen z njimi tudi če ne doživijo orgazma (34 %)

 

KOMUNIKACIJA JE KLJUČNA

Avtori študije so postavili hipotezo, da je pomankanje komunikacije o spolnosti lahko delno odgovoren za igranje orgazma. Se pravi, če lahko našemu partnerju glasno in jasno povemo, kje in kako naj se nas dotika in če je on pripravljen to slišati in temu slediti, ter tudi sam postaviti vprašanje, potem imamo večje možnosti za doživljaje vrhunca.

 

V nasportnem primeru, če se s partnerjem nismo pripravljeni pogovarjati o spolnem odnosu in če naš partner ni pripravljen slišati kaj si želimo in kaj nam paše, potem so možnosti, da bodo naše potrebe zadovoljene, veliko manjše. Rezultati študije podpirajo to hipotezo. Konkrtetno, ženske, ki so avtorjem raziskave potrdile da igrajo orgazme, so tiste, ki so tudi potrdile, da jim je s partnerjem o tem neprijetno govoriti. Pri najmlajši raziskovalni skupini (ženske od 18 do 24 leta) se je pokazalo, da je to skupina, pri kateri je največja verjetnost, da ne vedo kako partnerju povedati oziroma pokazati česar si želijo oziroma kaj jim paše. Več od polovice vseh žensk vključenih v raziskavo (55,4%) je potrdilo, da so želele s partnerjem komunicirati o spolnem odnosu, vendar so se na koncu preprosto odločile, da tega ne naredijo.

Kot odgovor na vprašanje zakaj se niso pogovorile o intimnosti jih je največ navedlo sledeče razloge:

– nisu želele prizadeti čustev partnerja (42,4 %)
ne rade govorijo o seksualnih podrobnostih (40,2 %)
zaradi občutka sramu se ne pogovarjajo o spolnem odnosu (37,7 %)

Za konec so avtorji raziskave odkrili, da je pri večini žensk, ki so se strinjale z izjavo “počutim se prijetno, ko se dotikam kloritisa” veliko večja verjetnost, da bodo govorile o seksualnem zadovoljstvu od tistih, ki se s to izjavo niso strinjale. Pri ženskah, ki so se z navedeno izjavo strinjale, je tudi večja verjetnost, da orgazma ne bodo igrale, od tistih, ki se z izjavo niso strinjale. Tudi tiste, ki so se strinjale z izjavo “jaz in moj partner se lahko odkrito pogovoriva o tem kako bi lahko izboljšala spolni odnos”; je večja verjetnost, da bodo s spolnim življenjem zadovoljne in da orgazma ne igrajo.

 

POSTAVLJANJE PRIORITET

Za zaključek, lahko napišemo, da je tistim ženskam, ki so se odločile, da orgazma ne bodo igrale za to da bi ugodile partnerju oziroma, da ga ne bi prizadele, sekusalno zadovoljstvo prioriteta. In tako je tudi prav! Prav je da ženska zna izraziti in ubesediti svoje želje in potrebe in da se počuti zadovoljna in zadovoljena.

Foto Getty Images
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.