To so moški, ki so nagnjeni k serijskemu varanju

Foto: Pixabay
0 4,852

Nezvestoba je ena od najbolj bolečih izkušenj, ki jih lahko doživimo v partnerskem odnosu. Prebudi občutke izdajstva, žalosti, besa, razočaranja in izgubo upanja v skupno prihodnost.

 

Ženske, ki so partnerjevo nezvestobo doživele in tudi oprostile, pa velikokrat izgubijo zaupanje. V odnosu postanejo previdne, partnerja začnejo bolj spremljati in nemalokrat se jim v mislih poraja vprašanje: Kaj pa, če bo spet varal? Kaj pa, če ni bila samo enkratna avantura oz. ‘napaka’, kot trdi? Kaj pa, če partner svojo praznino polni z menjavanjem deklet in ni bila samo ena? Po mnenju strokovnjakov obstajajo specifične navade, ki so značilne za partnerje, ki skačejo čez plot serijsko, in tiste, ki se jim zgodi samo enkrat. Kako jih prepoznati?

 

V partnerski zvezi že zelo zgodaj vzpostavijo nepredvidljivost 

Partnerji, ki so nagnjeni k serijskemu varanju, se uspešno izogibajo ustaljenim vzorcem in rutini v odnosu. To pomeni, da bodo že kmalu na začetku zveze našli načine, s pomočjo katerih bodo ustvarili čas in prostor, ki ne bo vključeval partnerke. Vse to z namenom, da kasneje ne bi zbujali sumov in neprijetnih vprašanj. Morda bodo več časa v tednu namenjali svojim prostočasnim aktivnostim, se družili s prijatelji, imeli večere le zase, se morda posvečali celo svoji primarni družini. Na ta način pričakovanja partnerke zmanjšajo, jo ‘naučijo’, da potrebuje veliko časa zase, in poskrbijo za tako imenovan alibi. V takšnih odnosih ni pristne bližine, ki je običajna v vsakem zdravem razmerju.

⇒ Pri partnerjih, ki prevarajo samo enkrat, ni tovrstne manipulacije v odnosu. 

Telefon je vedno obrnjen z ekranom navzdol

Vsi poznamo to navado, ki jo ima marsikdo med nami, zato je pri partnerskem odnosu treba pogledati še druge sumljive znake. Partner, ki serijsko skače čez plot, že povsem nezavedno obrača telefon navzdol, ga celo ohranja v žepu ali v drugi sobi (če živita skupaj). Če ga slučajno zalotite med brskanjem po telefonu, lahko postane nemiren in nervozen. Sumljiv znak je tudi, če se v vaši bližini noče oglašati na klice, ali pa namenoma zapusti vašo bližino, da lahko vrne klic. Morda ga celo zalotite, kako odgovarja na sporočila sredi noči, ko misli, da spite. Enako velja za druge naprave, kot so računalniki, tablice …

⇒ Partnerji, ki prevarajo samo enkrat in to tudi obžalujejo, bodo želeli ponovno vzpostaviti vaše zaupanje tako, da svojih naprav ne bodo skrivali pred vami in ne bodo imeli težav z zasebnostjo.

Vse dajo od sebe, da bi vas prepričali, da so vaši sumi neupravičeni

Partnerji, ki serijsko varajo, imajo zelo razvite veščine prepričevanja in manipulacije – bodisi z besedami, kupovanjem daril … Pretirano se bodo trudili, da bi vas prepričali v nasprotno, a njihova dejanja se nikakor ne bodo ujemala z besedami, kar boste tudi začutili. Kljub darilom in lepim obljubam bodo še vedno ohranjali isti življenjski slog – vzporedno življenje. Če se tudi vam zdi, da partner ni zvest, poslušajte svojo intuicijo in ji zaupajte.

⇒ Partnerji, ki varajo enkrat, se bodo vedno znova trudili, da bi dokazali, da so lahko predani.

Če se tudi vam zdi, da partner ni zvest, poslušajte svojo intuicijo in ji zaupajte. 
Če se tudi vam zdi, da partner ni zvest, poslušajte svojo intuicijo in ji zaupajte. FOTO: iStock

Radi tvegajo

Seveda niso vsi ljudje, ki radi tvegajo, tudi nezvesti. A dejstvo je, da imajo serijsko nezvesti partnerji večje težave z nadzorom impulzov. Odkrijejo namreč, da jim varanje zagotavlja pravo adrenalinsko avanturo, tako kot pri adrenalinskih športih in drugih tveganih vedenjih.

⇒ Partnerji, ki prevarajo samo enkrat, varanja ne doživljajo kot adrenalinsko doživetje, zato je tudi manj verjetno, da ga bodo ponovno iskali.

Bolj so skrivnostni in v odnosu ne dovolijo pretirane bližine

Partner, ki serijsko skače čez plot, da v partnerskem odnosu od sebe ravno toliko informacij, da ima partnerka občutek, da ga pozna. V komunikaciji so nejasni, radi so skrivnostni, ne govorijo radi o sebi. Če začutijo, da partnerica želi vedeti več ali si morda želi celo večje bližine in zaupanja, jih to običajno razburi, zato se umaknejo vase. Če imate podobno izkušnjo, se nikoli ne počutite slabo, če potrebujete več bližine, partner pa vas odriva in govori, da ste vsiljivi. Gre le za njegove poskuse, s katerimi vas želi ohranjati na razdalji, saj se le tako počuti varnega pred razkritjem njegove nezvestobe.

⇒ Pri enkratnem varanju se želi partner zbližati in se v odnosu še bolj odpreti.

Selfi na selfi

Čeprav vsi navdušenci nad selfiji še niso nagnjeni k varanju, pa so serijski nezvesteži lahko narcisoidni. Tipično vedenje takšne osebe vključuje številne objave na družbenih omrežjih, ki privlačijo pozornost. Zakaj? Ker so preokupirani s hranjenjem svojega ega, hlepijo po zunanji potrditvi, ki jim jo dajejo drugi. Bodite torej pozorni na številne objave, ki vključujejo selfije in fotografije telesa – poglejte pa tudi, kdo mu največkrat komentira objave.

⇒ Pri enkratnem varanju je partner bolj osredotočen na občutke partnerice – kako se počuti, kaj ji je všeč, česa ne mara …

Če boste serijskega nezvesteža na kakršen koli način ujeli, bodo skušali najti različne načine, s katerimi bodo želeli opravičiti svoje vedenje.
Če boste serijskega nezvesteža na kakršen koli način ujeli, bodo skušali najti različne načine, s katerimi bodo želeli opravičiti svoje vedenje.FOTO: iStock

So karizmatični in z lahkoto osvojijo ljudi

Partnerji, ki imajo težave s kompulzivnim varanjem, so socialno zelo spretni, vedo, kako obvladati druge in jih prepričati v svoje lastno dobro. Ljudje jih velikokrat dojemajo kot priljubljene, odprte, vedno nasmejane posameznike. V partnerskem odnosu pa običajno govori izključno to, kar partnerica želi slišati.

⇒ Partnerji, ki prevarajo samo enkrat, so iskreni, ne glede na to, kako neprijetna je lahko resnica. Stremeli bodo k temu, da presežeta trenutno situacijo in se premakneta naprej, v kar bodo vložili vso svojo energijo.

Svoje vedenje opravičujejo s ‘samodiagnozo’ in strokovnimi termini

Če boste serijskega nezvesteža na kakršen koli način ujeli, bodo skušali najti različne načine, s katerimi bodo želeli opravičiti svoje vedenje. Morda se bodo skrivali za intelektualizacijo in si postavljali strokovne diagnoze – npr. lahko vam bodo rekli, da jih je strah intime in predanosti, da so odvisni od drugega spola, da imajo velike težave sami s seboj in podobno. S tem se bodo želeli izogniti prevzemanju odgovornosti za svoja dejanja.

⇒ Partnerji, ki varajo enkrat, se bodo želeli resnično spremeniti in odpraviti svoje napake.

Varanje se jim zdi nekaj običajnega

Ljudje imamo različne poglede na svet, k čemur največ pripomore dogajanje v najzgodnejših letih, odnosi s starši in predvsem odnos med staršema. Če je bil že oče nezvest in to niti ni skrival, se velikokrat zgodi, da sin ponotranji vlogo večnega osvajalca, ki zbira trofeje. Takšen oče da sinu sporočilo, da je varanje pač del moške narave. V tem primeru se lahko zgodi, da sin v odraslosti ni zmožen vzpostavljati zdravih odnosov z nasprotnim spolom, saj jih vedno vidi le kot objekt. V tem primeru je takšno osebo težko spremeniti, nenazadnje – zakaj bi sploh jo? Odidite, prebolite in zgradite odnod z nekom, s katerim vaju bodo družile podobne vrednote.

⇒ Partnerji, ki varajo enkrat, načeloma nimajo privzgojenih nezdravih vzorcev in prepričanj o nasprotnem spolu. 

Foto Pixabay iStock
Avtor/Izvor Zadovoljna

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.