TRENDI V ESTETSKI KIRURGIJI

0 6,761

NOVA TEHNIKA ZA NEKIRURŠKO POMLAJEVANJE OBRAZA. STE ŽE SLIŠALI ZA HIFU?

 

Še nekaj desetletij nazaj je samo ozek krog žensk imel privilegij ohranjati mladosten videz, danes pa si to lahko privošči že skoraj vsaka ženska. Predstavljamo vam nov ultrazvok, ki omogoča učvrstitev podkožnih tkiv brez kirurškega posega.

 

KAJ HIFU JE smo vprašali dr. Petra Zormana?

HIFU (angleško High-Intensity Focused Ultrasound) je namenjen nekirurškemu pomlajevanju kože in podkožnih struktur z uporabo ultrazvočne energije. Znan tudi po imenu naprave kot Ultherapy (Merz Aesthetics), Ulche (PZ Laser), Ultraformer (Classy), Ultraskin (Won Tech),če naštejemo le nekatere. HIFU tehnologija je bila prvotno namenjena in dolga leta v uporabi kot neinvazivna metoda za uničevanje rakavih celic notranjih organov s pomočjo toplote. Leta 2009 je Ameriška agencija za nadzor hrane in zdravil (FDA) metodo HIFU odobrila za za neinvazivno dvigovanje obrvi, pomlajevanje vratu in predelov pod brado, kasneje pa tudi za zmanjševanje gub dekolteja. Danes se HIFU množično uporablja za številne bolj ali manj preizkušene indikacije pomlajevanja, beljenja kože in zmanjševanja podkožnega maščevja.
Kot klinično preizkušena in do neke mere učinkovita ne-kirurška tehnika brez okrevanja, je HIFU v zadnjih letih ob najrazličnejših oglaševalskih prijemih postal zelo priljubljen. Neizogibno je tudi trg posledično postal zasičen z različnimi HIFUaparati.  Vse od tistih iz spletnih trgovin namenjenih domači uporabi, do sodobnih tehnično dovršenih naprav, ki jih uporabljamo zdravniki na klinikah. Čeprav gre v osnovi za enako tehnologijo, se aparati bistveno razlikujejo po učinkovitosti, načinu dela in varnosti.  Brez dvoma ima resen HIFUaparat svoje mesto v naboru minimalno invazivnih pomlajevalnih postopkov vendar je v izogib razočaranju večino vabljivih opisov, obljub in prikazov rezultatov potrebno jemati z veliko mero dvoma.

 

ZA KOGA JE PRIMEREN HIFU?

Tako kot pri vseh estetskih posegih, so tudi pri HIFU za zadovoljstvo po posegu potrebna dejanska pričakovanja.  Če so znaki staranja izraziti, tkiva spuščena in odvečna koža povzroča globoke gube žal ne moremo pričakovati rezultatov primerljivih s kirurškim dvigom obraza. Če pa je pacient mlajši in so tkiva le malo povešena oz. je koža izgubila nekaj mladostne čvrstosti ter je pričakovano izboljšanje minimalno (med 10-20%) , potem je velika verjetnost, da bo s posegom zadovoljen.

 

 V grobem je HIFU namenjen: 
  • ljudem, ki si iz različnih razlogov kirurškega posega ne želijo,
  • bi bila operacija za njih preveč tvegana
  • mlajšim ljudem (starejšim od 30 let) z začetnimi znaki staranja
  • in pacientom, ki si želijo podaljšati učinek kirurškega dviga obraza in vratu

Kje na obrazu lahko uporabimo HIFU pomlajevalno tehniko?

HIFU prihaja v poštev za dvig obrvi, dvig vratu in zmanjševanje podbradka. Koristna je tudi pri obravnavi nežnih gub na dekolteju in za učvrstitev kože okoli oči na licih in v predelu spodnje čeljusti in brade.

V prihodnjem tednu bo dr. Zorman odgovarjal na vprašanje za koga je HIFU poseg primeren, kako deluje, ali je varen ter nam predtsavil prednosti in slabosti HIFU ultrazvoka.

 

as. Peter Zorman, dr.med.

Zdravnik, plastični in estetski kirurg
+ 386 41 340 280
PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
www.plasticna-kirurgija.si

 

Avtor/Izvor Skrivnostna.si/ Peter Zorman

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.