-Oglasi-

Tudi zmerno starševsko uživanje alkohola lahko vpliva na otroke

Foto: Pixabay
0 5,630

Raziskava je pokazala, da se je število otrok, ki je imelo negativne posledice podvojilo, ko so starši uživali alkohol zaradi negativnega motiva. 

Skoraj polovica britanskih najstnikov je videla starša, ki ni alkoholik, pijanega ali pripitega in vsaj vsak tretji je rekel, da lahko navede vsaj eno slabo stran starševskega uživanja alkohola, kaže nedavno narejena raziskava. Velik del britanskih otrok živi s starši, ki niso odvisniki, vendar rekreativno uživajo alkohil, trdijo avtorji raziskave.
“Moramo razumeti učinek na otroke, ki ga takšno uživanje alkohola povzroča”, pravi so-avtorica raziskave, Lucy Bryant z Londonskega inštituta, ki preučuje uživanje alkohola in njegove posledice. 

SPROŠČANJE Z ALKOHOLOM 

Njen tim raziskovalcev in raziskave je zajel 997 odraslih oseb in 997 otrok starih med 10 in 17 letom oziroma enega starša in enega od otrok v vsakem izprašanem gospodinjstvu.
Starši so izpolnili vprašalnike o tem koliko alkohola uživajo, kako pogosto ga uživajo ne glede na to ali ga uživajo zaradi pozitivnega ali negativnega povoda. Otroci pa so odgovarjali na vprašanja, če so kdaj videli starše v pijanem stanju ali pripitem in ali je alkohol vplival na obnašanje staršev. Vse skupaj je kar 51% otrok poročalo, da so videli pripite starše, 31% jih je poročalo, da so starše videli pijane, navajajo znanstveniki, ki so raziskovalno delo objavili v časopisu Alcohol and Alcoholism.

 

Več od tretjine otrok, kar 35% je navedlo, da so videli vsaj eno slabo stran starševskega uživanja alkohola. Najpogosteje so navedli, da jim v takšnem stanju starši niso namenili pozornost (12%) in da so šli kasneje v posteljo na počitek (11%). Zdelo se jim je tudi, da se starši pod vplivom alkohola več kregajo (8%) in da se obnašajo bolj nepredvidljivo (8%). Večji del staršev, njih 58% je odgovorilo, da občasno uživajo alkohol, da bi se sprostili in zabavali, 29% pa jih je odgovorilo, da se vedno zabavajo, ko uživajo alkohol. Vsak četrti odrasli je odgovoril, da občasno uživa alkohol, ker se počuti depresiven ali nervozen in da bi ubežal osebnim težavam.
 

NEGATIVNE POSLEDICE

Raziskava je pokazala, da se je podvojilo število otrok, ki so navedli negativno obnašanje in posledice alkoholiziranih staršev kadar uživanju alkohola botruje negativen povod. Bolj kot so starši pili alkohol, bolj je rasla verjetnost, da otrok navede negativne posledice.

Za raziskovalne skupine so bili starši razdeljeni v tri skupine , ki so bile določene glede na količino uživanja alkohola v zanjih 28 dneh.

.
Otroci tistih, ki so bili v srednji skupini (med 8 in 26 pijačami), so imeli 71% višje možnosti za poročanje o negativnih posledicah v primerjavi s skupino, ki je pila najmanj alkohola. Otroci staršev, ki so pili največ alkohola (več od 26 pijač v preteklih 28 dneh) so imeli dvakrat več negativnih posledic od tistih otrok, katerih starši so uživali najmanj alkohola.

 

Avtorji raziskave so ugotovili, da je najmanjši učinek uživanja alokohola imel na njihove najstniške otroke, stare med 14 do 17let. “Možno je, da skupine starješih otrok resnično utrpijo manj posledic kot manjši otroci, vendar je možnost, da se to povezuje tudi z namenjanjem starševske pozornosti, ki jo starejši otroci potrebujejo manj”, pravi Bryant.

 

 Rezultati raziskave kažejo, da obstajajo resnični dokazi, ki kažejo na negativne posledice uživanja alkohola, ki je znotraj priporočljivih meja, pravu Emmert Roberts, znanstvenik nacionalnega centra za odvisnosti na King’s College London. “Čas je, da razmislimo, kako odgovoriti na problem alkohola na ravni javnega zdravstva in o načinu na kateri se alkohol reklamira”, dodaja.

 

 

“Z odgovorom na ta vprašanja na nivoju prebivalstva se lahko nadejamo zmanjšanju vseobsežni škodi, ki jo alkohol povzorča v družbi, tako posameznikom,ki ga uživajo kot tistim, ki ga ne uživajo, kot so to otroci.”

Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.