Kako s preprostimi vajami do ključnih odgovorov?

Dr Milan svetuje...

0 290

Da bo pot do osebne transformacije lažja, vam v začetku priporočam naslednjo vajo. Na telefonu si nastavite tri alarme v istem dnevu ob različnih urah. Ko alarm zazvoni, se vprašajte: “KDO SEM?” in “KAJ ČUTIM?” Ne iščite odgovorov. Samo vprašajte se.

To ponavljajte ves čas procesa, vse dokler pri iskanju aktivnosti ne začutite prve strasti. Odgovorii na ti dve vprašanji bodo začeli prihajati sami, povsem spontano, in ko jih boste najmanj pričakovali (vsaj tri tedne, vsak dan). Zato se sploh ne trudite, da bi jih našli. Naj se zgodi lahkotno in samo po sebi. S to vajo pravzaprav obujate pozabljena čustva, ki so vam jih zatrli v zgodnjem otroštvu.

Hkrati dodajte naslednjo vajo: sestanke s samim sabo. Vsako jutro se vprašajte, kako se želite počutiti konec dneva. Če počutje ob koncu dneva ne bo takšno, imejte sestanek s samim sabo. Na sestanku analizirajte celoten dan in videli boste, katere dejavnosti so vam to preprečile. To pomeni, da vam te dejavnosti jemljejo energijo. Začnite jih spreminjati ali odstranjevati.

S to vajo ste hkrati osredotočeni na samo en dan. Ozavestite začetek in konec dneva. Tako dan aktivno začnete in zavestno končate. Začnete živeti za vsak dan posebej.

Ob opazovanju naravnih pojavov v laboratoriju sem videl, kako se vedno zgodi sedem faz; ko element spremeni strukturo ali energija dobi višjo frekvenco, korak nazaj ni več mogoč. Torej ne moremo več vzpostaviti prvotne strukture materiala oz. energiji vrniti nižjo frekvenco. Temu smo pri kvantni fiziki rekli kvantni skok.

Če prenesemo kvantni skok iz fizike v psihologijo, potem v notranjem razvoju imenujemo kvantni skok tisti trenutek, ko pri sebi opazimo globinski in dokončni premik v občutenju in vedenju. Potem dojamemo, da se je nekaj spremenilo za vedno.

Zunanji opazovalec bi pravzaprav lahko rekel, da so ti klienti zgolj sprejeli odločitev. A prav sprejemanje odločitev je za človeško življenje izjemnega pomena. Vsak dan sprejmemo 35.000 odločitev. Da se v fiziki zgodi kvantni skok, se mora odviti 7 korakov. Enako najdemo 7 korakov v psihologiji.

To pomeni, da gremo 35.000-krat na dan skozi teh sedem faz, pa se jih sploh ne zavedamo. Občasno se zgodi, da kakšnega izmed sedmih faz ne izpeljemo in tako obtičimo na mestu. Takrat imamo občutek, da se vrtimo v krogu, kar lahko traja leta. Prav tukaj je dobrodošel psihoterapevt, da nas popelje iz tega začaranega kroga.

Tako sem na podlagi vseh opazovanj in dobrega poznavanja naravnih pojavov oblikoval metodo, ki sem jo poimenoval Sirius Personal Transformation.

Spomnimo na faze o katerih sem pisal zadnjič: delo na telesu, intelekt, čustva, duša, postavljanje cilja, opuščanje starih navad, postavljanje novi poti in nov začetek. 

PRVE TRI FAZE SO NAMENJENI ANALIZI.

A da nekaj lahko analiziramo, moramo pred tem pospraviti stvari. Toda to je le PRVA FAZA. Ko stvari pospravimo, vidimo, kje smo in kaj je tisto, kar sploh potrebujemo.  

V DRUGI FAZI odstranimo vse tisto, kar ni naše oz. za kar mislimo, da ne sodi več k nam. V življenju to čutimo kot odrešitev, olajšanje, občutek imamo, da smo doživeli razsvetljenje. V resnici smo samo naredili prostor, da smo dobili svežo energijo. Če v tej fazi hitro ne naredimo korakov naprej, bomo dobili še hujša bremena, kot smo jih imeli do takrat.

V TRETJI FAZI moramo razmisliti, kaj nas je pripeljalo do sem in kaj si želimo, s čim sedaj zapolniti ta prazen prostor, lahko pa da nam je že ta prazen prostor dovolj. Zato moramo vse preostale stvari razporediti tako, da imamo občutek, da smo v ravnovesju.

Vendar občutki navdušenja začenjajo izginjati in začne se občutek tesnobe … Začnemo razmišljati, koliko časa, energije, denarja … smo izgubili … Ob tem izrečemo, kam sem gledal do sedaj, bil sem slep … in podobna obžalovanja.

Zato se ne smemo ustaviti pri tretji fazi, kjer tudi zaključujemo z analizo …

V ČETRTI FAZI DOLOČIMO NOV CILJ.

Kam želimo naprej, vendar na osnovi novih občutkov in novih spoznanj o sebi. Tukaj je še vedno prisotna tesnoba, slaba vest, da bomo sedaj nekoga izdali, ker moramo naprej. Zato je potrebna intenzivna telesna dejavnost, da telo in možgani dobijo dovolj kisika, da gremo lažje skozi vse psihološke napore. Čeprav si počasi nastavljamo novo pot, je energija starih navad še vedno zelo močno prisotna in nas kar vleče nazaj, zato moramo imeti dobro fizično kondicijo, da vse te glasove lahko premagamo.

V PETI FAZI SE INTENZIVNO SREČUJEMO Z OPUŠČANJEM STARIH NAVAD.

Tukaj po navadi menjamo družbo … Skoraj vse, kar nas ovira pri izražanju lastne volje. Odvisno je seveda, kakšno stopnjo transformacije izvajamo in na katerem področju. Čeprav morda lahko izvajamo majhno spremembo, kot je odvajanje od kajenja, s tem rešujemo še 100 drugih podzavestnih zastojev. Peta faza je najbolj intenzivna, vendar v sebi že čutimo olajšanje, čeprav imamo občutek, da je okoli nas vihar.

V ŠESTI FAZI postavljamo novo pot.

V šesti fazi rečemo, da po vsakem dežju posije sonce, saj si začnemo nastavljati pot do želenih občutkov. Tu so klici iz preteklosti še komaj slišni. Torej na neki način že hodimo po novi poti.

SEDMA FAZA PA JE SAMA PO SEBI NOVA POT OZ. NOV ZAČETEK.

V zadnji fazi novo pot že skoraj v celoti vpeljemo v naše celovito življenje, kjer nimamo več občutka, da smo kaj spremenili, čeprav nam okolica govori, kako smo drugačni. Teh sprememb sami velikokrat ne opazimo, ker smo znotraj dogajanja, okolica pa vidi veliko spremembo. Sami čutimo spremembe veliko prej, ko pa se v zadnji fazi že popolnoma umirimo, pravzaprav ne vemo več, za kaj je šlo, čeprav je bilo to še včeraj.

Ko smo v transformaciji, komaj čakamo, da se stvari zaključijo, ko pa so končane, pa se preteklih korakov sploh ne spomnimo. Kar je dober znak, saj pomeni, da smo vse staro odvrgli. Takrat  v veliki meri tudi več ne ponavljamo napak, saj smo sedaj močnejši, modrejši in potrebe po starih napak ni več.

 

Za Skrivnostno: dr. Milan Kranjc

 

 

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.