-Oglasi-

TERAPEVT POKAŽE POT, A NE REŠUJE ‒ PARTNERJA SAMA REŠITA

0 6,002

V pisarni se je oglasil par, ki je bil tik pred tem, da se preseli skupaj. Vendar sta bila v konfliktu zaradi svojih prepričanj.

 

Najprej sem poslušal njegovo zgodbo, ker je bil neučakan. Govoril mi je, kako ona ne upošteva njegovega trenutnega položaja, da ima obilico dela in se še slabo počuti zaradi slabega stanja v gospodarstvu, predvsem pa mu teži, da se bolj posveča drugim ženskam kot njej.

Tukaj nisem nič komentiral, le zahvalil sem se mu za razlago in nato poslušal še njo.

 

Njena zgodba: »Saj ne morem verjeti, kaj slišim! Ves čas mu stojim ob strani in ga spodbujam, celo svoje urnike prilagajam njemu! On pa mene obtožuje, da mu težim. Včeraj mi je dejal, da mu je prav pasalo, da je šel s sodelavko za uro in pol na kavo, da se je malo odklopil. Jaz tega ne razumem, če mu je posel problem in so tam težave in ves čas iščejo rešitve, kako se potem z istimi ljudmi lahko še sprosti?

Jaz bi mu morala biti tista, ob kateri se sprosti. Moral bi imeti občutek, da sem svežina v njegovem življenju, ne pa da me jemlje kot breme ... Kako bo šele, ko bova živela skupaj? In kakšna ljubezen to v resnici je? V najhujših trenutkih sva skupaj, se zabavava in smejiva … na drugi strani pa sem mu breme.«

On se je obrnil proti njej in dejal: »A je ljubezen? Kaj pa sploh čutiva, saj sploh ni bilo evforije.«

Takrat je njej zastal dih. Nanj je planila kakor zver, ga zlasala in zraven kričala: »Ti prevarant, manipulator!« Komaj sem ju spravil narazen.

Trajalo je 10 minut, da se je umirila. On je ves prestrašen pogledal izza svojih dolgih las. Zazrl se je k njej. Obraz je pokrivala z dlanmi in jokala.

 

»Veš, nisem te še videl jokati. Imel sem občutek, da si brez čustev, da se samo zabavaš ob meni, da se malo igraš in me celo izkoriščaš.« In ona je še kar naprej jokala. Objel jo je, kakor da bi objel najlepši cvet, nežno, da ga ne bi poškodoval, a hkrati močno, da bi ga obvaroval.

Vsaj pol ure sta bila objeta. Medtem sem zapustil pisarno, da sta bila sama.

Ko sem zunaj kadil cigarilo, sem se zavedal svoje vrednosti in hkrati napak, ki sem jih v resnici delal sam pri sebi.

Svetovalci in trenerji življenja nismo reševalci, ne rešujemo življenj. Vsakemu, ki pride do nas, le pokažemo ogledalo, mu razširimo obzorje, vse ostalo mora narediti sam, ker je to njegovo življenje. Sam bo živel svoje življenje in sam bo na smrtni postelji.

Čeprav nas imajo klienti za bogove in mislijo, da smo sami brez težav, smo v resnici samo ljudje. Le da imamo svoje PODROČJE, kjer kažemo smer iz teme tistim, ki so se znašli v njej. Če pri svojem delu hočemo ostati mirni, moramo biti samo smerokaz.

 

Prav ko je cigarila (že tretja) počasi dogorevala, sta skozi glavni vhod prišla junaka te zgodbe. Držala sta se za roke.

 

On je dejal, da je v njenih dejanjih videl samo slabo in nič dobrega. Takšen pogled je imel zaradi slabih izkušenj iz preteklosti, saj je takrat tudi sam imel slabe namene. Sedaj že nekaj časa intenzivno dela na spremembah in želi postati popolnoma iskren. Ker se je v preteklosti tega veliko nabralo (slabih navad ‒ izkušenj), je vse to projiciral na partnerko.

 

Uvidel je tudi, da so se mu pojavile težave pri poslu, ker je šel preko svojih meja, in rekel, da je sedaj začel delati samo tisto, kar najbolje zna, in da pri tem uživa. Sedaj bo na partnerko in tudi na ves svet ter okolico lahko gledal s svetle strani, saj ga tema ne privlači več. In kaj je ljubezen? Videl sem, kako oba žarita in s kakšno lahkoto sta odšla, hkrati pa sem bil sam zadovoljen, ker sem videl, da se nisem namesto njiju spustil v reševanje njunih težav.

 

Pokazal sem jima le smer, drugo sta rešila sama. Ostal sem na svojem PODROČJU in bil le opazovalec drugega področja, ki je zame prepovedano, pri tem pa ostal zadovoljen in miren.

 

Pozneje sem ugotovil, da sta sama od sebe plačala 10-krat več, kot je bilo predvideno.

Avtor/Izvor Skrivnostna.si
Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.