Vas zanima osebna transformacija?

dr. Milan predstavlja 4 korake do popolne svobode....

0 345

Osebna transformacija je čustveno naporen proces, zato je pomembno, da je telo dovolj močno, da zdržimo te napore.

O osebni transformaciji sem že pisal. Pričeli smo s prvim korakom, in sicer delom na telesu.

DELO NA TELESU (hrana, gibanje)

Osrednji organ celotnega dogajanja so naši možgani. Možgani potrebujejo dovolj kisika in dovolj sveže krvi. Večja je obremenitev, večji porabniki so. In če telo ni dovolj vzdrževano, možganom ne more zagotavljati dovolj kakovostnega kisika in krvi. V takšnem primeru možgani telesu dajo informacijo, naj se upočasni, in naenkrat postanemo utrujeni in lenobni … Možgani bodo poskrbeli, da bodo imeli vedno dovolj, tudi če bodo zato trpeli ostali organi in telesne funkcije.

Drugi korak: INTELEKT

Druga četrtina je naš intelekt, torej ponovno naši možgani. Ker se večino dneva ukvarjamo z določeno težavo ali z enakimi vrstami težav, možgani postanejo “neuravnovešeni”. Treba jim je dati protiutež. Zato je v drugi polovici dneva smiselno uvesti kakšno miselno vajo, morda videoigrico ali branje knjig oz. študij s popolnoma drugega področja, reševanje križank in miselnih izzivov … Karkoli, a zagotovo ne gledanje televizije. Občasno lahko pogledamo kakšne kreativne vsebine ali obvestila za tekoče življenje, vse drugo pa odsvetujem.

Tretji korak: ČUSTVA

Na tretjem mestu so naša čustva. Ne govorim o ljubezni, romantiki, umetnosti … To je v resnici zabava. Povedati hočem, da začnimo raziskovati, kje se zabavamo. Predvsem opazujmo, pri čem se z vsakdanjim delovanjem zabavamo oz. v čem najdemo sproščenost in igrivost. Skratka – da uživamo.

Četrti korak: DUŠA

Za konec nam ostane naša duša. To je v resnici umiritev oz. odmik, kjer se osredotočimo na samega sebe. Nekateri to vzamejo kot molitev, drugi meditacijo, tretji pivo po službi, četrti sprehod v naravi … Skratka, gre za čas, ko smo lahko popolnoma sami in se lahko osredotočamo na svoje misli.

Kaj je pomembno?

Če se s temi štirimi komponentami začnemo ukvarjati vzporedno, bomo naredili korak k vzpostavitvi notranjega miru. Če se ukvarjamo samo z eno ali dvema … ne bomo naredili velikega napredka, saj bomo rušili druge komponente. Tako se bomo še bolj vrteli v krogu in vedno težje nam bo … Če ponazorim s primerom: če se bomo ukvarjali samo s športom, bomo na koncu tekli maraton ali še dlje (oziroma bomo stalno potebovali še večje napore), a miru ne bomo nikoli vzpostavili.

V razponu desetih dneh morajo biti vse dejavnosti enakomerno zadovoljene s približno enako intenziteto.

“Kje pa imamo čas za vse to?” boste morda dejali. Imamo čas. A da ne ustvarimo panike in zmede, je pomembno, da spremembe in delo na sebi začnete uvajati počasi, in sicer v okviru tega, kar že opravljate. Predvsem pa se zavedajte, da boste počasneje in s strpnostjo veliko prej na cilju, kot če iščete bližnjice.

S tem ko pri vseh teh komponentah začnemo spoznavati, kaj nam je všeč, se naenkrat začnemo zabavati in smo vedno bolj osredotočeni nase. Naenkrat nas ne zanima več zunanji svet, temveč bolj naš notranji. Tako na neki način naredimo ograjo pred vsemi dosedanjimi negativnimi vplivi, saj jih preprosto ne vidimo več. Tako se spontano nehamo ukvarjati z negativnimi stvarmi. Ukvarjamo se samo še s svojo energijo.

S tem smo stopili na pot notranjega miru. Ta mir je treba neprestano vzdrževati. Kako? Tako, da pri vsakdanjih opravilih uživate. Sčasoma ne boste več počeli ničesar takšnega, kar vam ni v užitek. 

Za Skrivnostno: dr Milan Krajnc

 

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.