USTREZNA NEGA MASTNE KOŽE

Naša strokovnjakinja za nego kože svetuje....

0 59

Mastna koža zahteva prav posebno negovalno rutino, ki preprečuje vnetja in akne. Je izjemno aktivna koža, ki proizvaja preveč sebuma. Najbolj kritični predeli so čelo, nos in brada (T cona) – tam so pore najbolj razširjene.

Pri mastnem tipu kože je poudarek na čiščenju kože, pri čemer je izredno pomembna prava izbira kozmetičnih proizvodov. PH kože je pri mastnih kožah bolj alkalen (bazičen), kar povzroči da koža izgubi svojo naravno zaščito in mastno kožo preveč izsuši. Čistilo mora tako odstraniti odvečni sebum iz kože, vendar mora ohraniti naravni lipidni sloj in delovati antibakterijsko. Prepogosto čiščenje kože in groba čistila uničijo naravno zaščito kože (ph 4,5-5,5 ), zato mastno kožo preveč izsušijo. Izogibajte se tudi sintetičnim dišavam, saj te vedno dražijo mastno kožo.

V KOLIKOR IMATE MASTNO KOŽO POTEM:

– zjutraj in zvečer kožo očistite s čistilnim gelom ali blagim čistilnim mlekom. Priporočljivo je, če čistilo vsebuje salicilno kislino (BHA), ki prodira globoko v pore in topi maščobo.

– nato nanesite tonik, ki ne sme vsebovati alkohola  in mora biti primeren za mastno kožo. Če se umivate z vodo naj bo voda mrzla in ne vroča, saj s tem zopet odprete pore.

– po čiščenju nanesite  nemasten fluid ali kremo čez celotni obraz in vrat. Okoli oči uporabite specifično kremo za predel okoli oči, ki dodatno navlaži občutljivo očesno področje. Pri izbiri proizvodov moramo biti pozorni, da zavirajo prekomerno izločanje sebuma. Iščite dodane sestavine kot so: BHA, AHA, retinol, cink, vitamin A, retinal.

– za večerno nego raje izberite serum ali gel, ki hkrati zagotavlja vlaženje kože ter ji dostavlja bistvene sestavine, ki jih koža potrebuje za normalno in zdravo delovanje (antioksidante in sestavine, ki vplivajo na celično delovanje in obnavljajo kožo).

– uporabite tudi 1-2 krat tedensko glinene, detox maske, peeling, ki ne vsebuje zrnatih delčkov (uporabite encimski ali kislinski peeling).

– lahko nanesete bakterijske proizvode, ki se nanašajo lokalno na prizadeto ali vneto mesto. Kupite jih lahko v obliki svinčnika, paste ali maske. Ti proizvodi vsebujejo koncentrirane sestavine za sušenje aken in preprečujejo razrast bakerij.

 

Pri izbiri pudra bodite še bolj pozorni, da uporabljate mineralne pudre z dodanimi zaščitnim filtri, ki kožo ščitijo pred sončnimi žarki. Mineralni pudri ne zapirajo por.

Svetujem, da vedno, ko izbirate proizvode za kožo, dobro preberete sestavine in šele nato opravite nakup. Sestavine v serumih in kremah (in tudi odstotek teh) so izrednega pomena. Če se koža ob redni uporabi primernih proizvodov ne izboljša oz. se celo poslabša, svetujem obisk dermatologa.

 

 

Za Skrivnostno: Helena Miranda Maček, strokovnjakinja za nego kože

vizitka: HM kozmetični salon

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.