-Oglasi-

V MATERNICI

0 6,013

Včeraj sem si ogledala dokumentarni film z naslovom V maternici.

 

Uro in pol se nisem niti premaknila in z široko odprtimi očmi spremljala vse ,da slučajno ne bi kaj zamudila. Vsebino sem praktično vsrkavala. Meni je bil dokumentarec izjemno všeč saj je bilo podanih ogromno informacij pridobljenih skozi raziskave tako fizične kot psihične. Poizkusila vam bo izluščiti meni najbolj pomembne aspekte, ki so me predramili in mi dali misliti. Vsekakor pa vsakemu toplo priporočam ogled.

 

Do pred ultrazvokom je veljalo, da fetus ne čuti nič. Ravno tako grozljivo je dejstvo, da so v 50 in 60 letih tega stoletja zdravniki opravljali vse operacije na dojenčkih brez anestezije, z razlago , da do drugega leta otrok ne čuti in se tudi ne spomni nič. Sedaj si ne moremo niti zamisliti te travmatične izkušnje, ki je ostala v otrokovem spominu. Celoten dokumentarni film lepo prikazuje celoten proces od časa spočetja vse do 9 mesečnega razvoja v maternici.  Materina maternica je naš prvi in najpomembnejši dom.

Fetus verbalno ne komunicira, ravno tako še nekaj let otrok verbalno ne komunicira z nami, ima pa zelo močno razvito čutenje. Točno ta čutenja pred katerimi mi kod odrasli bežimo. Predvsem izrazno je to v tem nasem času, kjer je pomankanje komunikacije močno zaznati . Ne dovolimo si čutiti in občutiti vse kar se v nas dogaja in še ko za nekaj minut ostanemo sami s sabo raje preusmerimo pozornost v naše tako pametne telefone.

 

Vendar tako fetus kot dojenček imata zelo razvito občutenje in pri dojenčkih lahko hitro vidimo čustvene odzive, ki so le odraz materinih. Kako gromozansko močen vpliv ima mati na svoj fetus  in otroka je dandanes več kot očiten. 

 

50.000 nevronov se vsako sekundo razvije v fetusu in vsakršen čustven vpliv matere pusti na njih pečat. Iz psihološkega vidika je ugotovljeno, da vse naše trenutne motnje izhajajo ravno iz časa v maternici. Iz fizičnega vidika pa se seveda tudi kažejo močna izstopanja . Stres pri materi direktno hromi imunski sistem pri otroku, da ne govorimo o depresiji ali nezaželenem otroku, ki ga mati čuti. Predvsem v zadnjem primeru naj se ženska zave kako bo s tem uničila življenje tako sebi kot pa seveda otroku. Zanimiv je primer kjer vsa stanja odvisnosti izhajajo prav iz maternice in občutkov matere. Nekateri odvisniki posebej tisti zasvojeni z heroinom, enačijo občutek, ko vzamejo drogo, da je enak maminemu toplemu objemu. Ta primanjkljaj dopamina izhaja ponovno samo od občutja matere. Torej ti otroci prikazujejo kakšna bo naša prihodnost.  Žalostna vendar žal resnična realnost. 

Foto: Bigstock

Tudi travmatična izkušnja otroka ob porodu vpliva močno nanj. In ravno tako skrb za nemočno mamo (ker se je tako počutila med nosečnostjo) nato, ko odrastemo nosimo nenehen občutek, da moramo poskrbeti zanjo.  

V  nekaterih risankah kot so Mala morska deklica in Alica v čudežni deželi subtilno prikazujejo tovrstne vzorce in izkušnje otroka. Ravno tako film Matrica, ki prikazuje trenutno stanje iluzije sveta. Le ti so predvsem psihološko vodeni.

Dobrobit noseče ženske je tako nujno potrebna saj definira novo generacijo, ki pa je trenutno kritična z otroci, ki so diagnosticirani kot hiperaktivni, AhDh, agresivni itn. Samo v Ameriki je več kot 3milijone otrok na zdravilih, za kar seveda sploh ne domnevam, da jim dolgoročno samo še močneje škodujejo. 

Dokumentarni film je dosti bolj poglobljen in kot že rečeno ga toplo priporočam. Jaz sem želela s tem zapisom v vas spodbuditi  zanimanje in možnost, da se malce bolj boglobimo in širše pogledamo nekaj novega predvsem pa verjamem, da zelo nujnega.

-Oglasi-

Foto Bigstock
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.