-Oglasi-

Za katere lepotne operacije se najpogosteje odločajo ženske in za katere moški? Koliko tovrstnih operacij opravite na leto?

0 4,616

Od operativnih posegov pri nas pri ženskah najpogosteje popravljamo prsi, pri moških pa izsesavamo maščobo.

 

Čeprav kar nekaj povečav dojk opravimo s prenosom maščobe, je povečanje dojk z vsadki že leta med najpogostejšimi tudi v svetu, kar priča o predvidljivosti in varnosti tega posega. Korekcija ginekomastije ali ženskih prsi na moškem prsnem košu je poleg liposukcije najbolj priljubljen ‘moški ‘ poseg.

 

Za mlajše so značilne operacije za odpravo prirojenih značilnosti, kot so štrleča ušesa, nenavaden nos ali premajhna brada. V zrelih letih so vse pogostejši pomlajevalni posegi na obrazu. Med njimi prednjačijo korekcije vek in dvig obraza. Kombiniramo jih z minimalno invazivnimi posegi kot so vbrizgavanje botulinum toksina, pilingi in korekcija obraznih potez s polnili. Minimalno invazivni posegi s kratkim okrevanjem tako v svetu kot pri nas prednajčijo po pogostnosti, seveda na statistiko vpliva tudi dejstvo, da jih je za vzdrževanje učinka potrebno ponavljati.

V Sloveniji žal nimamo skupnega registra o številu in vrsti opravljenih posegov. Vsaka klinika vodi svojo statistiko. Sam opravim več kot sto esteskih operacij letno in nekajkrat toliko minimalno invazivnih posegov.

Kako je z uporabo botoksa?

Ali še vedno velja, da se zanj odločajopredvsem ženske?

Kaj v zadnjih letih opažate pri moških?

Injiciranje botulinum toksina za omilitev drobnih izraznih gub na obrazu je vedno bolj priljubljen poseg tudi pri moških. Pri nas je delež moških približno 25% in počasi narašča. Pogosteje se moški odločajo za uporabo botulinum toksina za preprečevanje prekomernega potenja ali hiperhidroze pod pazduhami. Z rušenjem tabujev in vedno večjo sprejemljivostjo estetskih posegov se moški vse pogosteje odločajo tudi za večje operativne posege kot so dvig spodnjega dela obraza in korekcija vratu. Ob upoštevanju razlik med spoloma je za moške primerna tudi večina ostalih posegov.

Ste se pri vašem delu že srečali s kakšno željo strank o nenavadni oziroma bolj redki lepotni operaciji (npr. pomlajevanje vagine, …)?

Nenavadne želje so zelo zelo redke in bolj kot ne mit v zvezi z estetskimi posegi. Naša stroka je v prvi vrsti namenjena vračanju in ustvarjanju normalnega in naravnega. Pacienti, ki se obrnejo k nam po pomoč imajo praviloma realne želje in pričakovanja. Večina o možnostih za odpravo motečih težav že pred pregledom pridobi nekaj osnovnih informacij.

(pomlajevanje vagine je pogost in nič nenavaden poseg, ki ga opravljajo ginekologi z laserjem)

Kako komentirate dejstvo , da botoks ponujajo tudi nekateri kozmetični saloni? Na kakšne nevarnosti lahko posameznik v primeru botoksa, če ta poseg ni pravilno narejen, naleti?

Za uravnotežen in naraven videz je glede na aktivnost posameznih izraznih mišic potrebno prilagoditi odmerek vbrizganega toksina. Ob poznavanju anatomije obraznih mišic je potrebna natačna analiza obraznih potez v mirovanju in ob mimiki.

Po vbrizganju botulinum toksina je opisanih preko 30 različnih možnih stranskih učinkov, ki so na srečo zelo redki in vsi prehodne narave. Najneprijetnejši med njimi je povešenje zgornje veke, če toksin omrtviči mišico, ki jo dviguje. Z izkušnjami in znanjem so rezultati bolj predvidljivi zapleti pa redkejši. V Sloveniji kjub strogim regulativam na manj pomembnih področjih ni zakonsko opredeljeno kdo in kje lahko izvaja estetske posege. V poplavi oglaševalskih domislic posameznik zlahka zaide na napačno pot.

Več težav kot z vbrizgavanjem botulinum toksina v zadnjih letih opažamo z nestrokovno uporabo polnili. Trajna polnila, ki jih nekateri poimenujejo tudi ‘biopolimer’ so povezana z veliko možnostjo poznih in trajnih zapletov. Injiciranje polnil ne sodi v kozmetični salon, še manj v hotelsko sobo.

 

Svetujem, da ga opravi zdravnik, ki ima licenco zdravniške zbornice za opravljanje estetskih posegov. Ta vam bo znal, glede na želje in finančne zmožnosti iz nabora vseh esteskih posegov, izbrati najprimernejšega za vas.

 

as. Peter Zorman, dr.med.

       Zdravnik, plastični in estetski kirurg
                   + 386 41 340 280
       PLASTIČNA KIRURGIJA ZORMAN
               www.plasticna-kirurgija.si
Avtor/Izvor as. Peter Zorman, dr.med.

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.