-Oglasi-

Zakaj se (nekatere) ženske neprestano trudijo spremeniti in zakaj nas prepričujejo, da samo popolnost in uspeh kažeta našo vrednost?

Foto: Pixabay
0 3,627

Odkar pomnim svoje prvo srečanje in listanje najstniških časopisov, ki so v večini pisani za dekleta, kasneje pa tudi “resne” ženske publikacije, so le te polnila besedila, ki so nakazovala kako naj dekleta ali ženske spremenijo svoj videz, sebe ali obnašanje, da bi dokazale, da so vredne in pridobile tistega ali tisto, kar si želijo.

 

Na to so nas navajali razni naslovi kot so “10 načinov kako uspeti. 10 načinov kako biti boljša žena. 10 načinov kako se obnašati. 10 načinov kako ga najbolje poljubiti” do tistih kako pridobiti njegovo zanimanje, kako pristopiti, kako z videzom osvojiti , pa vse do teh, kako ga zadovoljiti v postelji….in tako naprej. Večina teh naslovov ima en velik pomemben pridevnik, ki kaže na to, da je vse podrejeno temu kako biti boljša, vredna in uspešna.

 

Mediji so tisti, ki so pomemben prenašalec informacij za današnjo mladino, pa tudi vso ostalo populacijo. In tako nas zadnje čase zasipajo z informacijami kako vse podrediti prav njemu: “uspehu”. In vse to tudi znatno vpliva na to kako dekleta in ženske doživljajo same sebe. Pri vsem tem niso pripomogla niti družbena omrežja. Pritisk, da je pomembno postati “popolna” in še več, “super” ženska, ki bo prav “popolno” dopolnjevala moškega in obvladala vsa področja življenja hkrati, je vsak dan večji.

 

In najhuje od vsega je, da se vse to vsiljuje že zelo mladim dekletom. Ena od skandinavskih raziskav poroča, da punčke stare komaj šest let, verjamejo, da so manj sposobne in, da se morajo obnašati na točno določen način, delovati na določen način, da bi bile vredne in pomembne. 

 

 

Kar še bolj zmoti je nenadna poplava žensk, ki preko družbenih omrežij ali javnih nastopov promovirajo svoje “super” sposobnosti, kako zmorejo vse naenkrat: biti najboljša žena, mama in hkrati uspešna poslovna ženska. In še več, dobile boste enostaven recept  kako se spremeniti, da boste še boljša, uspešnejša in posledično srečnejša. In potem boste več vredna, pravijo. Baje, da se boste tudi bolje počutila in posledično boste tudi bolj ženstvena.

 

Foto: Pixabay

 

Med vsemi predavanji o “srečnem” življenju, se je nujno še dobro fotografirati in popolno profilno sliko obesiti na Facebook in Instagram. Te “super” ženske ne spijo  več, saj so najprej sebe, zdaj prepričujejo še nas, spanje črtale iz dnevnega reda, ker, da naj bi bilo precenjeno. Vse to , samo zato, da bi bile še boljše, uspešnejše, srečnješe in še bolj “super”. Če se jim bo pa slučajno kdaj zataknilo in jih bo za hip zdravje zapustilo, malce ustavilo, bodo v času ležanja uspele odkriti, da so v vsej popolnosti utrpele sindrom izgorelosti in nam potem napisale novo knjigo, kako se ozdraviti in zraven pripomnile, da so v vsej svoji perfekciji še eno stvar uspele obrniti v svoj prid, da bi dokazale da so drugačne, boljše in vrednejše.

 

Sprašujemo se, zakaj se neprestano dokazujemo in težimo k spremembi? Kaj dokazujemo? 

 

Mar ni uspeh to, da si zadovoljna sama s seboj, pa četudi kakšen dan ne opraviš vsega ali če ne dosežeš vsega, ali če imaš kakšen kilogram več, ali povprečno kariero ali pa se odločiš, da se boš nekaj let posvetila samo nazivu mama.

 

Pa kaj , če bi bila kakšna slika na Instagramu brez filtra? Ali če si depresivna? Mogoče ločena? Ali drugič poročena? Ali pa če ne vzgajaš super otroka? In ti ni uspelo še zasesti direktorsko pozicijo? Pa še kosilo si večrkat zažgala! Pa kaj?
 Ali smo pozabile, da mir in sreča prihajata od stanja zavesti, od sprejemanja sebe in ne iz potrditve okolice oziroma doseganja “uspeha”. In kdo je tisti, ki nam narekuje kaj je uspeh? Ali je uspeh to, da te vsi občudujejo? Ali je dovolj, da ti je všeč tista ženska, ki jo vsako jutro zagledaš v ogledalu?

 

 

Velja si pripomniti, da smo me tiste, ki si postavljamo cilje in da so naši cilji tisti, ki jih želimo doseči. In prav vsaka lahko ima svoje, drugačne , manjše in krajše cilje.  Dobro se je dobro počutiti v lastni koži. Ne glede na status in priznanja.  Dobro je samo sebe objeti, pohvaliti in sprejeti. In, dobro je vedeti, da se spreminjamo samo zaradi sebe in ker si same to želimo.

 

Ne zato, ker nas okolje ali družba prepričujeta v spremembo.  Albert Enistein je nekoč davno rekel :

“Ženska, ki sledi množici navadno ne bo prišla dlje kot množica. Ženska, ki hodi sama, bo najverjetneje našla sebe na krajih, kjer nihče še ni bil.”
Foto Pixabay
Avtor/Izvor Skrivnostna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.