Zakaj skrivamo svoja prava čustva, težave in občutke pred drugimi?

Foto: Pixabay
0 5,641

Ljudje od rojstva naprej igramo določene vloge in skrivamo stvari, ki jih nočemo pokazati svetu.

 

Ko zapustimo domačo hišo, si na obraz nadenemo masko in se pretvarjamo, da smo popolnoma v redu. Vendar, zakaj moramo ljudje skrivati svoja prava čustva, težave in občutke pred drugimi? Zakaj raje kričimo po pozornosti s popivanjem, trmo, samopoškodovanjem itd, kot da enostavno rečemo:
“Nisem v redu”?

Predstavila vam bom tri osebe.

Prva oseba je zabavna, vedno v centru pozornosti. Je glasna, spretna je v pogovorih in dokazovanju argumentov, pa čeprav nima vedno prav, zna pridobiti pozornost ljudi, rada se šali in vedno rada pripoveduje zanimive, skoraj neverjetne zgodbe iz svojega življenja.

Druga oseba je na videz sproščena, vedno si z nekom dopisuje oz. telefonira, zato se vsem zdi zelo popularna. Na telefonu ima ogromno kontaktov, prav tako ima veliko sledilcev na družbenih omrežjih.

Tretja oseba velja za ‘lahko‘, velikokrat pije alkohol in jemlje razne substance, prav tako je na njej opaziti znake samopoškodovanja. Vedno je na zabavah, s prijatelji in le s težavo dela šolo.

Če bi vas vprašala katera od predstavljenih oseb, po vašem mnenju ni v redu, bi najbrž odgovorili tretja oseba, saj veljajo alkohol in ostale substance za slabo razvado.Vendar nobena od naštetih oseb ni v redu.

 

Vse tri osebe iščejo pozornost na drugačen način.

 

Vse tri osebe trpijo zaradi pomanjkanja ljubezni in sočutja, ter skušajo svoje življenje prikazati v drugačni luči. Morda imajo probleme v družini, morda so bile žrtve spolnega nasilja, morda trpijo zaradi depresije ali anksioznosti, morda trpijo zaradi pomanjkanja denarja itd. Vse tri osebe trpijo, a mi bi skušali pomagati samo osebi, ki izrecno kaže znake, da potrebuje pomoč.

 

Prvi dve osebi samo boljše nosijo maske in igrajo vloge, ki jim jih družba pripisuje.

 

Seveda to ne pomeni, da vsaka navidezno srečna oseba trpi za določeno težavo, vendar je tega veliko več kot se zavedamo.V zadnjem času lahko to tudi sami opazimo pri zvezdnikih, katerih življenja se nam zdijo popolna. Kaj več si človek sploh lahko želi, kaj ne? Vendar jih vseeno veliko umre zaradi težav z drogami, ki so posledica depresije in drugih osebnih težav, prav tako se jih veliko zdravi zaradi stvari, ki so se jim zgodile v otroštvu ( spolno nasilje, nasilje v družini, ločitve,..). Ljudje ne rabimo nositi mask, da bomo v družbi sprejeti, še posebej ne, če s tem prikrivamo bolezen in svoje trpljenje.

Foto: Pixabay

Že vsak resničen odgovor na vprašanje “Kako si?” bo prinesel več upanja vsem tistim, ki trpijo za duševnimi težavami, da so lahko z nami odprti in nam zaupajo.

Težava pa se pojavi tudi, ker včasih nočemo verjeti, da oseba ni vredu. Kolikokrat se vam je zgodilo, da je nekdo potarnal, da se počuti slabo, kot da ne vidi več poti naprej in ste odgovorili : »Eh, to je samo trenutna muha, slabo vreme, smo vsi slabe volje, ne skrbi.« Včasih raje preslišimo, ko nas oseba potihem kliče na pomoč, ker se nam zdi, da bi s tem lahko ali prizadeli osebo, ali pa sami bili premorani razmišljati o našem mentalnem zdravju. Velikokrat osebe obupajo, ker nikakor ne morejo dobiti pomoči od tistih, ki bi jo najbolj potrebovali, kot so družinski člani, prijatelji, sodelavci, itd. Človek bolj kot pomoč od naštetih potrebuje vzpodbudo, ljubezen in razumevanje, da se lahko potem skupaj z njimi odpravi iskati pomoč k strokovnjakom.

 

Mentalnega zdravja ne smemo zanemarjati, saj zelo vpliva na naše življenje, telo in počutje, zato moramo o tem začeti še bolj javno govoriti in biti odprti ter razumevajoči do tistih, ki to prestajajo.

 

Foto Pixabay
Avtor/Izvor Zadovoljna.si

Odgovori

Vaš e-poštni naslov ne bo javno objavljen.