Ali ste vedeli, da določena živila lahko postanejo škodljiva, če jih predolgo hranite v hladilniku, ker se v njih začnejo razmnoževati drobne plesni, ki sproščajo toksine, imenovane aflatoksini in ohratoksini. Ti toksini lahko sčasoma neopazno škodujejo vašim jetrom in ledvicam ter se s ponovnim segrevanjem ne uničijo.
Ayurveda nas uči, da ostanki ali nepravilno shranjena hrana izgubijo svoje naravno ravnovesje in energijo, zaradi česar so težki za prebavo in zdravje. Zato je ohranjanje svežine hrane in njeno pravilno shranjevanje ključnega pomena za dobro počutje.
Katera so živila oz. hrana, ki jih nikoli ne smete shranjevati v hladilniku in pogrevati?
- riž in testenine (v hladilniku za ponovno zaužitje so lahko največ 24 ur)
- čebula (se ne shranjuje v hladilniku)
- česen
- ingver
- krompir (srov ali že kuhan/pečen)
Sodobna znanost in ajurveda se strinjata – sveže je najboljše! Vključitev zdravilnih zelišč, kot sta kurkuma in guduchi, v vašo prehrano lahko pomaga zaščititi vaše telo pred temi skritimi toksini. Da bi ostali zdravi, dajte prednost sveži hrani, dobro posušite žitarice in se izogibajte shranjevanju živil, ki so nagnjena k plesni, v hladilnik. Vaše telo se vam bo zahvalilo za skrb, ki jo namenjate svoji prehrani!
skrivnostna.si

