5.6 C
Ljubljana

Najbolj mehki medenjaki z modelčki – skrivni recept, ki diši po praznikih

Zakaj so ti medenjaki z modelčki tako mehki? Ne zamuditet recepta, ki osvaja kuhinje; ta recept je idealen, če želiš lepe medenjake za izrezovanje z modelčki, ki med peko obdržijo obliko in so hkrati mehki in aromatični.

📝 Sestavine

  • 400 g gladke moke

  • 150 g tekočega medu 

  • 100 g sladkorja v prahu

  • 80 g masla

  • 1 jajce

  • 1 žlička sode bikarbone

  • 1 žlička cimeta

  • ½ žličke mletih klinčkov

  • ½ žličke ingverja

  • 1 žlička kakava (neobvezno)

  • ščepec soli

  • 2–3 žlice mleka (po potrebi)

👩‍🍳 Postopek

  1. Stopi med in maslo
    Na nizkem ognju stopi maslo in med. Odstavi in pusti, da se nekoliko ohladi.

  2. Dodaj sladkor in jajce
    Vmešaj sladkor v prahu in jajce. Dobro premešaj.

  3. Suhe sestavine
    V ločeni posodi zmešaj moko, sodo, začimbe, kakav in sol.

  4. Združi v testo
    Suhe sestavine postopoma vmešaj v tekočo zmes.
    Po potrebi dodaj mleko – testo mora biti mehko, a ne lepljivo.

  5. Počitek testa (zelo pomembno!)
    Testo zavij v folijo in pusti počivati vsaj 2 uri, najbolje čez noč v hladilniku.

  6. Valjanje in izrezovanje
    Testo razvaljaj na 3–4 mm debeline.
    Izrezuj oblike z modelčki in jih polagaj na pekač s papirjem za peko.

  7. Peka
    Peči v ogreti pečici na 170 °C 7–9 minut.
    Medenjaki naj ostanejo svetli – tako bodo mehki!

  8. Hlajenje in okraševanje
    Ohlajene medenjake lahko okrasiš z beljakovo glazuro ali čokolado.

Nasveti za popolne medenjake

  • Če se testo med valjanjem mehča, ga za 10 minut postavi nazaj v hladilnik

  • Za ostro obliko NE dodajaj dodatne sode

  • Shranjuj v zaprti škatli z rezino jabolka 🍎

❄️ Beljakova glazura (na hitro)

  • 1 beljak

  • 150–180 g sladkorja v prahu

  • nekaj kapljic limoninega soka

Zmešaj v gosto, gladko glazuro in okrasi medenjake po želji 

Skrivnostna.si

Sorodni članki

Najbolj brano